Mobiler i Øresund kan lokaliseres meget præcist – men bliver det sjældent

En tændt mobiltelefon på dækket af et skib i Øresund kan teoretisk set lokaliseres meget præcist. Illustration: Photo by Carlos Santiago on Unsplash

Politiet efterlyste i går oplysninger om, hvor på Øresund Peter Madsens ubåd befandt sig mellem torsdag aften og fredag morgen. Nu forklarer svensk politi til BT, at logningsdata fra den forsvundne journalist Kim Walls telefon indgår i efterforskningen.

Derfor melder spørgsmålet sig hurtigt: Hvor meget kan logningsdata fra mobilselskaberne hjælpe politi og redningstjeneste, når nogen er forsvundet til søs?

Og svaret er langtfra entydigt; i bedste fald kan et skib lokaliseres med få meters præcision og i værste tilfælde slet ikke.

Lokalisering kræver naturligvis en tændt telefon med kontakt til en mobilmast, men selv hvis det krav er opfyldt, skal der mere til for at finde et forsvundet skib. Hertil kommer, at der næppe er kontakt til mobilmaster under dæk på en ubåd – særligt ikke hvis den dykker.

Mobil-lokalisering bruges »rutinemæssigt«

Hos Forsvarets Operationscenter forklarer vagthavende officer, kaptajnløjtnant Thomas Bonde-Madsen, at data fra mobilmaster »rutinemæssigt« bruges til at lokalisere nødstedte skibe til søs.

»Vi bruger det næsten altid, hvis der er usikkerhed om et skibs position. Hvis vi for eksempel har en ‘udebliver’-sag, hvor nogen ikke er kommet i land til den aftalte tid, vil en telefonpejling typisk være noget af det første, vi vil gøre,« påpeger han.

Thomas Bonde-Madsen vurderer, at telefonpejlinger bliver brugt i op mod 100 eftersøgninger om året. Der er til sammenligning ca. 500 eftersøgninger årligt, hvor der er risiko for tab af liv eller førlighed.

»Vi bestiller pejlingen via politiet og får at vide, hvilken mast telefonen senest har været tilknyttet, og en omtrentlig pejling fra den mast,« forklarer Thomas Bonde-Madsen.

Upræcise pejlinger

Pejlingen er imidlertid meget upræcis. Den beror på data om, hvilken af mastens tre sendere der er i brug. Da hver sender dækker et område på 120 grader, er der ikke tale om en præcis pejling.

»Men det giver os en indikation af, om vi for eksempel skal lede nord, øst eller syd for Djursland, hvis der er tale om en mast derude,« konstaterer Thomas Bonde-Madsen.

Derudover kan man, afhængig af hvilket net telefonen er tilkoblet, afgrænse søgeområdet ved den givne masts maksimale rækkevidde. Hvis der for eksempel er tale om en 4G-mast, vil rækkevidden typisk være forholdsvis kort – eksempelvis 1,6 km, påpeger Thomas Bonde-Madsen.

»Derudover er det sjældent den eneste indikation, vi har af, hvor vi skal lede. Som oftest kender man en rute, og så skærer man måske halvdelen af området fra ved hjælp af data fra et mobilselskab,« forklarer han.

Overvågede lokaliseres mere præcist

Hvis et telefonnummer allerede er under såkaldt teleobservation af politiet, bliver mulighederne flere. Her kan politiet triangulere sig frem til telefonens position ved hjælp af master, som telefonen ikke er koblet på, men som er inden for dens rækkevidde.

Politiet har ikke oplyst, om de to relevante telefoner i ubådssagen blev placeret under teleobservation, da ubåden blev efterlyst. Teleobservation kræver desuden normalt en dommerkendelse. Hertil kommer, at informationer om triangulering og forsinkelse ikke er blandt de oplysninger, en vagthavende officer typisk vil modtage fra politiet, oplyser Thomas Bonde-Madsen.

Med teleobservation får politiet at vide, hvilke master der er inden for rækkevidde af telefonen. Sammen med data om forsinkelse mellem telefon og mast fra tre master kan det give en meget præcis position, vurderer professor ved Aalborg Universitet Knud Erik Skovby.

»Hvis der er mulighed for triangulering fra tre forskellige master, er det meget præcist. Så kan man stort set finde et skib med få meters præcision,« vurderer han.

Øresund er optimalt farvand til triangulering

Sådan er virkeligheden dog sjældent til søs.

»Til søs skal man være meget heldig for at have mere end en mast, der rækker ud. Hvis man bruger Storebælt som eksempel, er der ganske rigtigt master på broen, men så skal man være tæt nok på for at bruge flere af dem, for at det kan give en triangulering,« vurderer Knud Erik Skovby.

På Øresund er der dog så gode forhold, at han vurderer, at triangulering er en mulighed. Her er der mobilmaster på begge sider, der til kystbefolkningens irritation ofte rækker helt over sundet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Hertil kommer, at der næppe er kontakt til mobilmaster under dæk på en ubåd – særligt ikke, hvis den dykker."

Der er ingen - INGEN - som helst grund til at rejse usikkerhed om hvorvidt en neddykket telefon har radiomæssig forbindelse til mobilmaster. Det har den IKKE. Blot 50 cm (ja, centimeter) under havoverfladen, og dæmpningen er så stor, at signalet helt forsvinder. Hvis neddykningen sker i et næsten perfekt faraday bur som en u-båd, behøver man blot at gå indenbords for at få signalet til at forsvinde.

Så ud over, at spekulationerne om hvordan man kan spore mobiltelefoner i sig selv kan være interessante, har det ingen relevans i forhold til en ubåd. Kun hvis u-båden er oven vande kan man muligvis få et signal, men her vil radar formodentlig være en bedre sporingsteknik. Er Øresund i øvrigt ikke konstant radar overvåget?

 • 10
 • 1

Hvis der er god mobildækning i området kan det tænkes at mobilen af og til har haft dataforbindelse og derfor uploadet information til icloud eller google via feks billed synkronisering. Min mobil skriver de fleste data til cloud herunder præcis GPS placering på de enkelte billeder som tages med kameraet. Herudover skriver den også GPS placeringen, hvis telefon evt bliver stjålet eller bortkomme.

Kunne også være andre apps som er installeret på telefonen som uploader GPS placeringen, jeg går ud fra politiet kan få adgang til kontoen og kigger på det.

Blot som et muligt supplement til maste beregningerne.

 • 4
 • 1

Scenario: Hvis man er uheldig og havarerer med sin bil om natten og man ringer til autohjælp. Men man ved ikke hvor man er. (et sted man ikke har været før) Kan autohjælp så spore hvor man er henne?

 • 1
 • 0

GPS virker næppe i en ubåd.

Billederne kunne være taget uddykket. Man kunne også have haft google tracking slået til, eller lige lavet en opdatering på FB Voxer Whatsapp eller andet. Eller bare chattet Voxer som jo tracker. Eller haft en Spot enhed med hvor man lige for sine nærmestes skyld havde plottet en position eller bare slået tracking til.. Når jeg sejler eller vandrer ved mine nærmeste da altid hvor jeg er - selv 200km nord for Kiruna. Og jeg opdaterer med OK en gang i timen.

Måske ville det være en idé for egen sikkerheds skyld, at man kunne give Politi en fuldmagt til at tracke én (fx de sidste to døgn) i tilfælde af en eftersøgning. Kunne spare værdifuld tid. Og at man endda angav hvad man efterlod af spor.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten