Mobil-antenner bliver bedre – men kvaliteten svinger enormt

Illustration: Aalborg Universitet

Hvis du gerne vil være sikker på en god forbindelse, når du ringer hjem til familien, så skal du investere i en god solid klaptelefon fra Doro, også kendt som en ‘mormortelefonen’ mens du skal gå uden om de nye smartphones fra Apple og Huawei.

Det er konklusionen i en undersøgelse af antennekvaliteten i de 16 mest anvendte mobiltelefoner i Danmark, som Gert Frølund Pedersen, professor i antenneteknologi ved Aalborg Universitet har lavet for Energistyrelsen.

Han har undersøgt, hvor svage mobilsignaler de udvalgte mobiltelefoner er i stand til at modtage fra en mobilmast. Jo svagere signal telefonen kan opfange, des bedre. Samtidig har han undersøgt hvor gode mobiltelefonerne er til at sende signaler den anden vej tilbage til mobilmasten. Her gælder det for mobiltelefonen at udsende et så kraftigt signal som muligt.

Undersøgelsens resultater viser, at der er stor forskel på mobiltelefonernes antenneegenskaber, når de bruges til tale. Der er op til en faktor 40 til forskel på det mobilsignal, der kræves for at kunne benytte mobiltelefonen.

Inden du kaster din dyrt indkøbte smartphone i skraldespanden, så er det værd at undersøge hvad du egentlig bruger telefon mest til. For bruger du mere datatrafik i stedet for tale, så ser ranglisten over mobiltelefonernes performance noget anderledes ud. Her ender Doro-telefonen eksempelvis helt i bunden.

Samtidig er det værd at bemærke, at mobilproducenterne ser ud til at have fået bedre styr på antennekvaliteten over de senere år.

Da Energistyrelsen foretog en lignende undersøgelse i 2016 var gennemsnittet for de målte telefoner for [LTE800] på -89,1 dBm, mens det i 2018 er -94,3 dBm, hvilket er en forbedring på -5,2 dBm, svarende til at mobiltelefonerne i dag kan opfange et signal, der er under halvt så kraftigt som i 2016.

Vi taler mindre i mobiltelefon

Om det er de svingende antennekvalitet, der får flere danskere til at droppe det klassiske taleopkald, og i stedet kommunikere over apps er nok tvivlsomt, men statistikken er tydelig – vi taler mindre med telefonen taleopkald.

I Energistyrelsens ’Telestatistik – første halvår 2018' kan man læse, at de mobile taleminutter er faldet med 6,3 pct. fra første halvår 2017 til førstehalvår 2018, hvilket er det største fald nogensinde.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at vi taler mindre over mobilen. Forklaringen kan i stedet være, at flere af vores mobile samtaler går via indholdstjenester (apps) på smartphonen, hvor taleminutterne sendes som datatrafik.

Væk fra krop og hænder

Men det er langt fra kun producentmærket, der afgør om man får en god forbindelse. Din krop er med til at gøre det svært for telefonen at modtage et svagt mobilsignal.

For når du holder telefonen almindeligt op til øret og taler, så ”skygger” dit hoved og arm for signalets styrke og dermed kvalitet. Hvis du i stedet bruger et trådløst headset, der benytter eksempelvis bluetooth og placerer telefonen væk fra kroppen, så viser undersøgelsen, at signalet går bedre igennem.

Bruger du et trådløst headset, så telefonen befinder sig væk fra din krop, bliver antennens evne til at sende mobilsignaler forstærket. Illustration: Aalborg Universitet

En anden opsigtsvækkende detalje i undersøgelsen er, at nogle telefoners signal er markant forskelligt i forhold til, om du holder telefonen i højre eller venstre hånd.

»For flere telefoner er afhænger tale-performance kraftigt af hvilken side af hovedet du bruger telefonen. Der er op til 10 dB variation i de lave frekvensbånd(Iphone 8 Plus) og op til ni dB for de høje frekvensbånd (Iphone 7),« står der i undersøgelsens konklusion.

Hvis du bruger en af de 16 udvalgte telefoner, kan du se hvilken hånd der er bedst at placere din telefon i.

Illustration: Aalborg Universitet
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er der nogen af jer som jævnligt oplever at I bruger GSM? Det virker lidt teoretisk at teste GSM i 2018.

Forskellene i antennekvalitet for de forskellige telefoner i 3G og 4G ser imponerende små ud.

 • 2
 • 1

Hej.

Jeg har en Doro-telefon, som jeg kalder en stenalder-telefon, da der ikke er meget smartphone over denne primitive telefon.

Som en lille side-bemærkning vil jeg nævne, at man bør se på SAR-værdien, hvis man vil have en telefon, der er mindst " sundhedsskadelig". Jeg skriver "sundhedsskadelig" i gåseøjne, da der idag viost stadig er usikkerhed om, om det er farligt eller ej at snakke i mobiltelefon.

https://www.sst.dk/da/straalebeskyttelse/m...

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen

 • 1
 • 4

En anden opsigtsvækkende detalje i undersøgelsen er, at nogle telefoners signal er markant forskelligt i forhold til, om du holder telefonen i højre eller venstre hånd.

Hvordan skal det forstås? Det må da være håndens og telefonens placering i forhold til retningen til måleudstyret, der betyder noget, og ikke om det er højre eller venstre.

 • 3
 • 2

Ofte er det GSM som telefonen falder tilbage på når signaler er dårlige. Og det er de ofte. Hvis man lytter til de personer der ringer ind til DR radio programmer, så hører men ofte en meget ringe kvalitet. Faktisk så ringe at det ikke skal bruges, for vi kan ikke forstå hvad der bliver sagt. Og det er et problem for mobiltelefonen. Ved GSM bliver det nok et problem kombineret af signalkvalitet sammen med forward error correction på de data der sendes. Man hører det som tale i et rør eller lignende. Man hører det også ved at musik kun dårligt overføres. Der er virkelig behov for et løft i kvaliteten af lyden over GSM, enten ved at det slet ikke benyttes eller at GSM i sig selv forbedres. Ved 3G og 4G dækning er der nok ikke problemer. Men lydkvalitet bør generelt være en salgsparameter på alle mobiltelefoner, hvor antenne er en del og digital signalbehandling er en anden del og signal skift er en tredie del.

 • 4
 • 0

Håndens og dermed fingrenes placering omkring telefonen har betydning for tabet i den trådløse forbindelse, fx afstanden mellem en finger og en antenne i telefonen betyder meget. Telefonerne har normalt ikke været opbygget symmetrisk hvad angår placeringen af de indbyggede antenner og andre metaldele. Så set fra radiobølgernes synspunkt er der vist ikke nogen symmetri-akse i hverken telefonen eller standard-hånden, Derfor betyder det noget, i hvilken side af telefonen man holder en eller flere fingre op mod telefoneon. Og dermed hvilken standard-hånd telefonen holdes i.

 • 2
 • 0

Hvis man lytter til de personer der ringer ind til DR radio programmer, så hører men ofte en meget ringe kvalitet. Faktisk så ringe at det ikke skal bruges, for vi kan ikke forstå hvad der bliver sagt.

Det er efterhånden de fleste interviews i radioavisen, der har dette problem. Man har instillet volumen efter hvad man kan høre uden det larmer, og så kommer et interview via mobiltelefon, hvor man ikke kan høre noget som helst :-/

Kan det virkelig ikke lade sig gøre for DR at køre disse lydbidder gennem en algoritme, som i det mindste hæver lydstyrken, eller gør andet for at gøre det hørbart?

Der må være andre end mig, som kun hører radio, når jeg kører i bil..?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten