MIT-forskere opfinder ny maske, der slår coronavirus ihjel

Illustration: MIT

Et hold forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har udviklet et koncept til en ansigtsmaske, der i stedet for at blokere virusser som SARS-CoV-2 slår dem ihjel.

Det skriver MIT i en pressemeddelelse.

»Det her er et helt nyt maskekoncept, som ikke primært handler om at blokere for virussen. Den lader faktisk virussen gå igennem masken, men bremser og inaktiverer den,« siger Michael Strano, der er professor i kemiteknik på MIT.

Han har sammen med syv andre forskere fra MIT taget patent på det nye maskedesign, der virker således, at når personen med masken trækker vejret ind og ud, så strømmer luften gennem et opvarmet kobbernet, hvilket ifølge forskerne sænker viruspartiklerne i luften og inaktiverer dem.

Forskerne arbejder i øjeblikket på en prototype og håber på snarest muligt at kunne teste deres nye maske. De har beskrevet det nye maske-koncept i en videnskabelig artikel, der er offentliggjort på videnskabsserveren bioRxiv uden at være fagfællebedømt.

De har også indsendt deres artikel til et fagfællebedømt videnskabeligt tidsskrift, fremgår det af MIT's pressemeddelelse.

Læs også: Danske forskere kritiseres for at sidde på afgørende mundbindstudie

Ingen masker designet til at dræbe virus

Michael Strano undersøgte allerede i starten af marts den eksisterende videnskabelige litteratur omkring ansigtsmasker, men fandt intet om masker, som er designet til at slå virusser ihjel.

»De masker, som vi bruger i øjeblikket, er designet til at fange en del af virusset. De giver en beskyttelse, men der er ingen, som virkelig har tænkt på at inaktivere virussen og sterilisere luften. Det overrasker mig,« siger Michael Strano.

Han og de andre MIT-forskere besluttede sig for at bruge et kobbernet og lavede matematiske modelleringer for at beregne den optimale temperatur til at slå coronavirus ihjel - både når vejret trækkes ind og ud gennem kobbernettet.

Deres beregninger viste, at temperaturer på omkring 90 grader celsius reducerede antallet af viruspartikler fra flere tusinde gange til flere millioner gange afhængigt af maskens størrelse.

Forskerne fandt også ud af, at de kunne nå op på den temperatur ved at køre strøm over et 0,1 millimeter tykt kobbernet, og at denne strøm kan drives med et mindre batteri.

Den nuværende prototype kører på et 9V-batteri, der giver strøm nok til at kunne opvarme masken i et par timer, men også for at afkøle luften, inden den trækkes ind af brugeren.

Det varme kobbernet isoleres med neopren, der er et isolerende materiale, som bruges i blandt andet våddragter. Det skal forhindre masken i at blive for varm til at kunne bæres.

»Vi viser, at det er muligt at bære noget på dit ansigt, der ikke er for besværligt, og som faktisk kan give dig muligheden for at trække vejret med medicinsk steril luft,« siger Michael Strano.

De opvarmede masker kommer til at være dyrere end eksempelvis stofmasker, men de kan vise sig at være særligt gavnlige i situationer, hvor risikoen for smitte er højt, og prisen på en maske er mindre vigtig, lyder det fra forskerne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tænkte om man kunne slå virussen ihjel med et elektrisk felt i stedet - det vil bruge mindre effekt. Altså, to gitre tæt på hinanden, med en høj spænding over.

 • 2
 • 1

...at man skal have flere forsk. masker da denne her kun tager livet af vira som har samme egenskaber som Corona.

Filtermaskerne er mere universelle da de mekanisk stopper for partikler over en vis størrelse.

 • 1
 • 0

Så vidt jeg husker opfylder virus ikke de kriterer der skal være opfyldt for at kunne kaldes levende. De mangler at kunne formere sig selv. Så man kan ikke slå dem ihjeld men man kan ødelægge deres evne til at finde en celle de kan formerer sig i.

 • 1
 • 1

I stedet for at gå rundt og ligne - ja Darth Vader, så burde man size up så forretninger og andre bygninger får installeret en sluse efter princippet.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten