Mistanke om ulovlig støtte til biogas

Når biogas ikke er pålagt energiafgifter i Danmark og aldrig har været det, så strider det reelt mod bestemmelserne i EU's energiafgiftsdirektiv fra 2003.

Dét er kommet frem i forbindelse med lovarbejdet til en ny forsyningssikkerhedsafgift på biomasse - herunder biogas - der blev vedtaget i energiaftalen fra 2012.

Læs også: Varmeforbrugerne betaler gildet for den ambitiøse, grønne omstilling

Ifølge Enhedslistens energipolitiske ordfører, Per Clausen, oplyste Skatteministeriets embedsmænd til forligspartierne, at de havde opdaget, at der ’ved en fejl’ aldrig har været opkrævet energiafgift på biogas, selvom energiafgiftsdirektivet kræver en vis minimumsafgift.

Embedsmændene kunne ifølge ordføreren ikke huske, hvor længe ulovligheden havde stået på, da ministeriet havde været i dialog med EU-Kommissionen om netop dette spørgsmål efter direktivets vedtagelse.

Derfor har Per Clausen fredag spurgt skatteministeren, hvor længe ulovligheden har stået på, og hvornår Skatteministeriet blev opmærksom på, at fritagelsen var i strid med EU's energiafgiftsdirektiv.

»Jeg vil også gerne vide, hvornår skatteministeren er blevet orienteret om dette – eller med andre ord, hvor længe han har været vidende om, at dansk praksis faktisk var ulovlig,« siger han.

Per Clausen tilføjer, at man godt kunne have en mistanke om, at den gamle regering var så optaget af at skabe gode vilkår for biogassen, at man ikke var særlig ivrig for at overholde en EU-regel, som ville bringe den i forvejen spinkle biogas-økonomi i fare:

»Hvad sagen kan udvikle sig til, kan vi jo ikke sige, før vi får skatteministerens svar på spørgsmålene,« siger han.

Hvad kan det her komme til at betyde for de kraftvarmeværker, der aftager biogas?

»Jeg tror ikke, der vil blive tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft, men jeg vil tro, at biogassen bliver pålagt en afgift frem til vedtagelse af forsyningssikkerhedsafgiften på biomasse, der vil opfylde direktivets krav,« siger han.

Der blev i 2012 produceret omkring 4 PJ biogas – heraf halvdelen på gyllebaserede anlæg og halvdelen på rensningsanlæg eller industrielle biogasanlæg.

Emner : Biogas
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hele energiområdet sejler i et hav af regler, som ingen åbenbart kan overskue. Der har været biogas i DK over 20 år, så når dette her pludselig dukker op, ja så må man undres. Det viser desværre også, at det hele handler om skatter og afgifter og ikke energipolitik. Ellers kan skatteministeren dog beroliges, da det nye energiforlig rigeligt pålægger energiafgifter. I den aktuelle sag kan vel også påstå, at PSO-opkrævningen i rigelig grad kan udgøre en energiafgift, selv om PSO behændigt er konstueret uden om Grundlovens normale regulering af skatter og afgifter. Men endnu en sag for DJØFerne og stadig ikke megen energipolitik.

 • 7
 • 0

EU-reglerne giver alle de tolkningsmuligheder, man måtte ønske. Dvs. man kan lige så godt se ovenstående problem som udtryk for at nogle embedsmænd ikke ønsker at biogas til kraftvarmeproduktion skal være afgiftsfrit. Derfor tolker de reglerne i den retning.

EU tillader støtte til højeffektiv energiproduktion, og denne støtte kan udmærket ske helt eller delvist i form af afgiftsfritagelse. Effektiviteten skal blot dokumenteres på grundlag af de gældende referenceværdier, og kravene hertil vil kunne klares af ethvert fornuftigt konstrueret decentralt kraftvarmeværk, biogas eller ej.

Hvis man er i tvivl behøver man kun at kigge syd for grænsen. Her er der fuld afgiftsfritagelse for naturgas til kraftvarmeproduktion, der opfylder effektivitetskravene. Afgift af biogas til kraftvarme ville blive betragtet som absurd tankespind.

 • 3
 • 0

Der skal jo så selvsagt også afgift på biomasse, som erstatter afgiftsbelagte brændsler som naturgas..

Det får varmeprisen til at stige meget markant ved de barmarksværker som lige har opsat biomasse kedler.

 • 0
 • 0

Det lader til at man blot har kaldt det noget forkert, og at det medførte for lidt bureaukrati. Det er alt for enkelt at give støtten som afgiftsfritagelse, nej der skal afgift på og derefter et tilsvarende forhøjet tilskud. Det sikrer også at energiministeren får mere magt og en større pengestrøm rundt i systemet. Ligesom med solceller, hvor en enkel justering af netbidrag og nogle småjusteringer kunne have videreført den geniale netto-ordning.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten