Artiklen er opdateret 17.45 med mailsvar fra Bach Gruppen.
Entreprenørkoncernen Bach Gruppen, der er ansvarlig for opførelsen af det skandaleombruste højhusbyggeri Njals Tårn på Amager, har politianmeldt en tidligere direktør og fire tidligere ansatte i den sjællandske afdeling af datterselskabet BG Beton til Københavns Politi og bagmandspolitiet (SØIK).
Bach Gruppen mener, at de tidligere medarbejdere er ansvarlige for en lang række grove overtrædelser, der blandt andet omfatter svindel med betonleverancer til Amagertårnet. I alt skulle der være svindlet for et tocifret millionbeløb.
Beviserne er ifølge Bach Gruppen gravet frem gennem en intern undersøgelse, som konsulentfirmaet Deloitte blev hyret ind til for godt to måneder siden, og som endnu ikke er færdig.
Det oplyser Bach Gruppen i en pressemeddelelse.
»Det er svært at sætte ord på, hvor rystede vi er. Der er tale om en tidligere dybt betroet ansat og medejer, der med den ene hånd systematisk har betrygget os i, at alt var i den skønneste orden, mens han med den anden hånd har snydt både kunder og Bach Gruppen. Derfor har vi sammen med vores advokat nu bedt politiet tage over,« udtaler Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen, i pressemeddelelsen.
11.000 tons granit forsvandt
Bach Gruppen påstår, at der i undersøgelsen er afdækket tre typer af svindel i datterselskabet.
For det første har den tidligere direktør og et ikke oplyst antal ansatte solgt materialer, der var indkøbt til firmaet, uden om selskabet for at berige sig selv. Til Finans har koncernen oplyst, at de foreløbige opgørelser viser, at der er forsvundet 10.898 tons granitprodukter, 1.206 tons knust beton og 444 tons betonsand fra selskabets betonværk i Nordhavn.
For det andet skulle direktøren og en gruppe ansatte have svindlet med mængderne af beton, så kunderne blev opkrævet for stort et beløb i forhold til den leverede mængde.
Det tredje forhold vedrører konkret tårnet i Njalsgade på Amager. Her lyder det fra Bach Gruppen, at man har begrundet mistanke om, at den tidligere direktør og en gruppe ansatte står bag svindel med følgesedler i forbindelse med betonleverancer til bundpladen. På sedlerne fremgår det, at der er leveret den stærke bestilte beton i høj styrke, men undersøgelser fra Teknologisk Institut har påvist, at den støbte beton har langt lavere styrke. Bundpladen er således projekteret og godkendt til C35 beton, mens eksperter vurderer, at betonen i bundpladen svarer til C10-12.
Ansat afpressede ledelse
En anden på påstand fra Bach Gruppen er, at ledelsen i koncernen, herunder direktør Lene Christensen og stifter Finn Bach, der begge har siddet i bestyrelsen i BG Beton i flere år, blev ført bag lyset af direktøren, der nu er politianmeldt.
»… dels med løbende usandfærdige statusopdateringer og dels ved fabrikation af forfalskede kvalitetssikringsrapporter,« lyder det.
En af de ansatte, der er politianmeldt sammen med den tidligere direktør, skal desuden angiveligt have afpresset Bach Gruppen for kontanter og truet med at videregive oplysninger til pressen, herunder at der er anvendt genbrugsbeton i bundpladen under Njals Tårn.
Det skete i julen 2019, oplyser Bach Gruppen, der efterfølgende politianmeldte medarbejderen. Dette forhold er omdrejningspunktet for en selvstændig straffesag. Københavns Politi sigtede den tidligere ansatte for afpresning i juni 2020.
Ledelsen i Bach Gruppen oplyser til Ingeniøren, at den ikke så grund til at udføre prøver af betonen på det pågældende tidspunkt, efter afpresseren havde henvendt sig med trusler om at sladre om betonfusk på Njals Tårn.
»Som følge af sagen gennemgår vi BG Beton Sjællands materiale i form af blandelogs, følgesedler og kvalitetssikringsrapporter m.m., der samstemmende viser, at alt er i skønneste orden. Vi er jo blevet meget klogere nu, men ser på daværende tidspunkt desværre ikke grund til at gøre yderligere. Derfor er det også os selv, der til møde med Københavns Kommune i maj foreslår prøveboringer. Og det gør vi uden bekymring. For vi var fortsat overbeviste om, at alt var, som det skulle være,« er Lene Christensen citeret for i et mailsvar fra PR-bureauet Geelmüyden Kiese.
Njals fremtid er usikker
Det var et anonymt tip til Københavns Kommune i februar om betonfusk på Njals Tårn, der fik hele sagen til at rulle og kommunen til at bede om dokumentation for bæreevnen i fundamentet, der siden har vist sig ikke at være tilstrækkeligt.
Det er fortsat uafklaret, hvordan fremtiden ser ud for højhusbyggeriet. Byggeriet blev stoppet for flere uger siden.
Aktuelt mangler Bach Gruppen fortsat at dokumentere, at fundamentet kan bære tårnet. Københavns Kommunes rådgivere fra Cowi og Build har afvist de hidtidige beregninger, der blev lavet med den svage betonbundplade som udgangspunkt.
Bach Gruppen arbejder derfor på en ny løsning, hvor fundamentet bliver styrket i kælderniveau – altså lige over bundpladen – ved at forstærke de bærende vægge med ny beton.
