Mistanke om manglende armeringsbøjler på Aros

Der er opstået tvivl om, hvorvidt de bærende søjler i det århusianske kunstmuseum Aros har tilstrækkelig bæreevne, til at kunne holde til et 130 tons tungt kunstværk på museets tag.

Det var først i forbindelse med forarbejdet til Olafur Eliassons kunstværk, at håndværkerne opdagede, at de bærende søjler på det syv år gamle museum tilsyneladende manglede kontakt med bygningens tagkonstruktionen. Efterfølgende har der vist sig at være flere mangler ved en del af søjlehovederne.

Mistanken samler sig, ifølge Bent Johnsen, der er administrerende direktør for det udførende entreprenørfirma, HUJ, omkring manglende armeringsbøjler i søjlerne:

»Der har været sat spørgsmålstegn ved, om noget af armeringen mangler. Og vi er blevet enige om at lave destruktive prøver for at analysere, om armeringen er, som den skal være,« siger Bent Johnsen.

Noget af usikkerheden, mener han, kan skyldes tvivl om dokumentation på betonstyrken.

»I bund og grund ligger der en dokumentation, som vi er sikre på. Men for at berolige alle, er vi blevet enige om at undersøge, om det forholder sig sådan,« siger Bent Johnsen.

»Det, vi måler, er, om alle armeringsbøjlerne er der. For at komme op og måle, kræver det, at vi piller noget af loftet ned,« forklarer han og understreger, at søjlerne er dimensioneret til at bære tre gange så stor vægt, som den, de bærer, og at der ingen skader er sket.

I Niras siger administrerende direktør Michael Hjerl Hansen kortfattet, at en eventuel fejl ikke ligger i projekteringen.

Rettelse: Carsten Toft Boesen er fortsat administrerende direktør i Niras, mens Michael Hjerl Hansen er direktør i Niras.