Mistanke om leverbetændelse: Coop trækker frosne jordbær tilbage

Antallet af danskere med hepatitis A (smitsom leverbetændelse) er nu oppe på 56, spredt over hele landet, oplyser Statens Serum Institut på sin hjemmeside. Nu er mistanken til smittekilden rettet mod frosne jordbær.

Også i Norge, Finland og Sverige er der tilfælde, som formentlig skyldes den samme smittekilde. Supermarkedskæden Coop har som konsekvens besluttet at trække sine dybfrosne jordbær tilbage fra alle sine butikker. Årsagen er en mistanke om, at nogle af de pågældende bær kan være inficeret med virus, oplyser Coop på sin hjemmeside.

Det drejer sig om frosne jordbær i 500 grams poser med mærkerne Coop, Irma og Sund Fornuft. De er solgt i henholdsvis Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen, LokalBrugsen, Fakta samt Irma. Tilbagetrækningen sker dog alene på grund af mistanke, da der trods analyser ikke er blevet påvist virus i de bær, der er undersøgt, oplyser Coop.

Læs også: Slut med frosne hindbær i smoothies

Politikens forbrugermagasin Tjek kan fortælle, at det er frosne jordbær fra Marokko og Egypten, som kan være synderen bag mindst 56 danske tilfælde af hepatitis A.

»Som ansvarlig dagligvarehandel kan vi ikke sidde disse meget alvorlige indikationer overhørige, og vi ophører derfor omgående med at sælge de mistænkte jordbær,« siger Coops kvalitetschef Karin Frøidt til Politiken.

Fødevarestyrelsen anbefaler af sikkerhedsmæssige hensyn at give alle frosne bær et opkog på mindst et minut, før de bruges i smoothies, som kagepynt eller til desserter, fremgår det af seruminstituttets hjemmeside.