Mission til Jupiter-måne: Robot skal køre rundt på isens underside

Hvorfor flyde, når man kan køre? Nasas robot BRUIE kører rundt på undersiden af isen ved Sydpolen. Next stop: Jupiters måne Europa. Illustration: Nasa Jet Propulsion Laboratory

En lille tohjulet robot har i november kørt rundt på et af klodens mest besynderlige steder; under isen ved Sydpolen. Faktisk har robotten nærmere bestemt kørt rundt på isens underside. Den er nemlig bygget med opdrift, så den så at sige kører på hovedet.

Robotten, der bærer navnet BRUIE (Buoyant Rover for Under-Ice Exploration), er en meter lang og udstyret med kameraer, sensorer og kraftige projektører. BRUIE har den fordel – i modsætning til flydende undervandsrobotter – at den er mindre påvirkelig overfor havstrømme og ikke skal bruge strøm på at holde sig i samme position, skriver Nasas Jet Propulsion Laboratory i en pressemeddelelse.

Samtidig har Nasa-forskerne et specifikt ønske om at undersøge netop isen underside, hvor de mener sandsynligheden for at finde aktivitet, og eventuelt liv, er stor.

Neddykket i 42 timer

BRUIE har været testet fire gange nu. Senest var den neddykket i 42 timer og 30 minutter, hvor den blev styret med en laptop, selvom den er beregnet til at kunne styres via satellit.

Læs også: Redaktionens favoritter: Hvis der er liv i rummet, hvordan ser det så ud?

Nasa har arbejdet på BRUIE i flere år og blandt andet testet den i Alaska tilbage i 2015.

Se BRUIE køre rundt under isen i Alaska i 2015

På sigt er planen, at robotten skal kunne klare sig under isen i op til en måned. Derfor er der et særligt stort fokus på strømforbruget, og det er en af grunden til, at man gerne vil undgå propeller – men ikke den eneste grund:

»Vi vil heller ikke have en propel til at ødelægge menneskehedens første møde med liv på andre planeter,« siger Daniel Arthur, en af ingeniørerne i projektet, til New York Times.

Kilometertyk is på Europa

Netop jagten på liv er et af BRUIE's hovedformål, for blandt forskerne er der et forsigtigt håb om, at det netop er i vandet på isplaneter som Saturns måne Enceladus eller Jupiters Europa, at liv skal findes. Men der er meget, meget langt fra forsøgene under Sydpolens is til ishavet på for eksempel Europa.

Læs også: Tegn på 200 kilometer høje søjler af vanddamp på Jupiter-måne

For det første er der ikke planlagt nogen mission med BRUIE endnu, men en europæiske mission i 2025, kaldet Clipper, skal flyve forbi og lede efter egnede landingssteder. Turen dertil tager dog seks år.

Hvis BRUIE skal ned under Europas is, så kan det også være, at man skal have det helt store isbor med på rejsen, for isen på Europa skønnes til at være 10 til 19 kilometer tyk, skriver Nasa.