Mission fuldført: Rosetta er styrtet ned på komet

Historisk fotos fra en af kometjægeren Rosettas tidligere vellykkede missioner. Illustration: ESA

Rumsonden Rosettas sidste mission blev fuldført i dag. Efter to år i kredsløb om kometen 67P Churyumov Gerasimenko styrtede sonden i dag planmæssigt ned på kometens overflade efter en langsom nedstigning.

Nedstigningen gav Rosetta mulighed for at studere kometens gas, støv og plasma miljø meget tæt på dens overflade, samt tage meget billeder i høj opløsning.

De indsamlede data fra nedstigningen blev sendt tilbage til jorden, før selve nedstigningen og kollisionen blev bragt til ende. Dermed kan European Space Agency(ESA), en sammenslutning af de europæiske lande indenfor rumfart og rumforskning, ikke længere kommunikere med sonden.

»Rosetta har skrevet sig ind i historiebøgerne igen. I dag fejrer vi succesen af en mission, der har overgået alle vores drømme og forventninger, « siger Johann-Dietrich Wörner, ESAs generaldirektør.

Læs også: Efter ti år og 6,4 mia. km: Nu ankommer Rosetta til komet

»Takket være en stort international, årtierlang bestræbelse, har vi med vores mission formået at tage et verdensklasse videnskabeligt laboratorium til en komet for at studere dens udvikling over tid. Noget, som ingen anden komet-jagtende mission har forsøgt,« bemærker Alvaro Giménez , ESAs direktør for Videnskab.

Rejsen er nået til ende

Beslutningen om at afslutte missionen på overfladen af kometen er et resultat af, at Rosetta og selve komet er på vej udover Jupiters bane igen. Længere væk fra solen end Rosetta nogensinde har rejst før, og her ville der være for lidt kraft til at betjene sonden.

»Det er en bittersød slutning, men i sidste ende var mekanikken i solsystemet simpelthen imod os: Rosetta skæbne blev forseglet for lang tid siden. Men sine fantastiske resultater vil nu forblive for eftertiden og kan bruges af den næste generation af unge forskere og ingeniører i hele verden,« siger Johann-Dietrich Wörner, ESAs generaldirektør.

Læs også: Forbløffede forskere: Rosetta har fundet molekylær ilt på kometen 67P

Animation af Rosettas endelige bane i de sidste ti dage af sin mission i tilknytning til Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Mens den operationelle side af missionen er færdig i dag, vil den videnskabelige analyse fortsætte i mange år fremover.

»Ligesom Rosetta-sten, hvorefter denne mission blev opkaldt og var afgørende for forståelsen af gamle sprog og historien, er det store skatkammer af data indsamlet af Rosetta-sonden med til at ændre vores syn på, hvordan kometer og solsystemet er dannet,« siger projektforsker Matt Taylor og uddyber:

»Vi har nu har nye mysterier at løse. Kometen har ikke opgivet alle sine hemmeligheder endnu, og der er helt sikkert mange overraskelser gemt i dette utrolige arkiv. Vi er kun lige begyndt.«.

Læs også: Live: Nu bliver rumsonden Rosetta vækket fra sin dvale

Radioafsked med Rosetta

Going... going ... gone! Se herunder en sekvens af skærmbilleder, der viser signalet fra Rosetta set ved ESAs ESOC-mission-kontrolcenter via NASAs 70m sporingstation i Madrid under Rosettas landing på kometen i dag den 30. september 2016.

Signalet på spektrumanalysatoren er stærkest på 12:19 CEST. Et øjeblik senere er det er væk, og ligeledes kontakten med hårdføre kometjæger.

Rosettas radiosignal begynder at fade. Illustration: ESA
Rosettas radiosignal er næsten borte. Illustration: ESA
...og Rosettas radio signal er væk. Illustration: ESA