Danske solcelleejere kan ånde lettede op. Der er alligevel ikke risiko for livsfarlige strømstød fra de invertere, der sidder i titusindvis af danske solcelleanlæg. Det har Sikkerhedsstyrelsen netop bekendtgjort i et brev til en af de virksomheder, der har klaget over styrelsens salgsforbud.
I november kom styrelsen ellers med en usædvanlig kraftig advarsel til ejerne af cirka halvdelen af de danske solcelleanlæg. Solcelleinverterne, altså den effektenhed, som omformer solcellernes jævnstrøm til vekselstrøm, kunne afgive en fejlstrøm, der var så stor, at et almindeligt HPFI-anlæg af A-typen ikke ville registrere den, da anlæggets jernkerne ville gå i mætning. Hvis det sker, er der risiko for livsfarlige stød og nedsmeltede kabler.
Læs også: Alarm: Halvdelen af de danske solcelleanlæg kan give livsfarlige stød
Sikkerhedsstyrelsen valgte derfor at forbyde salg af en lang række invertere, blandt andet fra de store tyske producenter SMA og Kostal.
Testen af de ti forskellige invertere, som i dag sidder i cirka to ud af tre danske solcelleanlæg, blev udført af UL International Germany. Den viste ifølge Sikkerhedsstyrelsen, at inverterne overskred grænsen på 6 milliampere fejlstrøm. En enkelt inverter nåede helt op på 37,2 mA. Det er mere, end et almindeligt fejlstrømsanlæg af HPFI-typen kan klare, og der var derfor risiko for, at det ikke ville slå fra.
Problemet er bare, at hele advarslen hviler på én stor misforståelse af resultaterne fra UL International. Det har styrelsen nu erkendt i et brev til en række importører af inverterne, som i månedsvis har kæmpet for at få ændret salgsforbuddet.
'Testen påviser ikke, at der sker mætning af fejlstrømsafbryderen under normale forhold, og det er ikke bevist, at der vil ske mætning under enkeltfejlsforhold,' lyder det blandt andet i brevet.
Læs også: Solcellebranchen efter kritik: Vi kan ikke bare rette i inverter-vejledningerne
Ingeniøren har fået brevet af Leif Blichfeld-Grosen, der var medejer af det nu lukkede Nordisk Solenergi. Sikkerhedsstyrelsens fejlagtige advarsel var en medvirkende årsag til, at firmaet måtte dreje nøglen om, siger han.
»I den tyske rapport, som vi har fået aktindsigt i, står der, at fasestrømmen ligger på mellem 10 og 15 mA DC, men at fejlstrømmen bare er 0,2 mA, hvilket altså er langt fra 6 mA, som er den maksimale tilladelige fejlstrøm. Sikkerhedsstyrelsen har simpelthen ikke læst tallene rigtigt,« konstaterer han.
Leif Blichfeld-Grosen fik endda den tyske producent til at skrive direkte til Sikkerhedsstyrelsen, uden at det gav resultat.
»Jeg er bange for, at der ikke er ret mange teknikere ansat i Sikkerhedsstyrelsen i dag, når man kan overse sådan noget,« siger Leif Blichfeld-Grosen.
Læs også: Danfoss advarede mod farlige HPFI-anlæg allerede sidste år
Per Henriksen fra Dansk Solcelleforening kalder hele forløbet for en skandale:
»Sikkerhedsstyrelsen burde have kontaktet inverterproducenterne, for så havde de hurtigt fået afklaret, at de havde fejllæst testresultaterne. De har ikke gjort deres arbejde godt nok, og det bliver vanskeligt at tage Sikkerhedsstyrelsen alvorligt i fremtiden,« siger han.
Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Sikkerhedsstyrelsen, som henviser til, at der vil blive udsendt en pressemeddelelse senere torsdag.
Læs brevet fra Sikkerhedsstyrelsen til forhandlerne af invertere:
