Mirakelbær får alt til at smage af slik og søde sager

Tag en bid af en sur citron, og den smager af en sød appelsin. Dryp tabascosovs på tungen, og det smager som glasur. Sådan virker bærret Miraculin (Synsepalum dulcificum), der har fået navnet Miracle Fruit på grund af dets evner til at manipulere med smagsløgene.

Bærrets skal tygges i et minut, og virkningen holder i en halv til to timer. Med den virkning er bærret blevet spået en stor fremtid, blandt andet indenfor sundhed, hvor sukkerafhængige kan afvænnes.

Virkningen opstår ved at proteinet Miraculin binder sig til smagsreceptoren. Derved ændres receptoren og aktiveres af sure stoffer, som kommer til at smage sødt. Derfor opfattes smagen ifølge Dansk Kemi som sød.

Selve bærret smager ikke af noget. Men indtages noget surt, mærkes virkningen med det samme. Indtages noget sødt, vil smagen være vammel.

Kendt, men ikke godkendt

Bærret stammer fra Vestafrika, hvor det gror på små buske med mørkegrønne blade. De små røde aflange frugter får en størrelse på omkring tre centimeter.

Folk fra Vesten har ifølge The New York Times kendt til bærret siden det 18. århundrede, men det er først i løbet af den seneste tid, at bærret er blevet rigtigt populært.

Faktisk er det blevet så populært, at folk afholder såkaldte 'flavour tripping parties', hvor gæsterne smager på alt mellem himmel og jord for at mærke bærrets effekt.

Allerede i 70'erne prøvede folk at få bærret på markedet som en substitut for sukker, men den amerikanske lægemiddelstyrelse sagde nej. Så uden kommerciel anvendelsesmulighed har bærret fået noget, der minder om kultstatus.

Det samme vil også ske i Danmark, mener Gerner Hansen, sektionsleder for sensorik på Teknologisk Institut, der er sikker på, at bærret ikke har nogen negative virkninger.

»Jeg tror, det vil blive brugt mest til spøg og skæmt herhjemme. Måske kan det få en anden fremtid, hvis der kommer noget forskning, der viser, at stoffet har andre kvaliteter,« siger Gerner Hansen.

»Det bliver da helt sikkert sådan noget med, at man holder 'smagsshows', hvor der eksperimenteres med bærrets virkning på forskellige fødevarer,« siger han.

Markedet er derude

I Japan, der også har kendt til bærrets effekt i nogle år, sælges stoffet Miraculin i pulverkapsler, der kan indtages, når man ønsker surt/sødt virkningen.

Der findes også Miraculin caféer, hvor gæster spiser et bær, og derefter nyder en syrlig 100-kalorie dessert.

Alle desserterne er karakterløse og bitre, men efter indtagelse af bærret, så smager desserten lige så lækker, som kage og is ellers plejer at gøre.

Det er dog dyrt at spise på 'Miracle Friuts Café'. Bærret rådner inden for tre til fire dage, så der skal jævnligt bestilles friske bær hjem. Men japanerne eksperimenterer med frysning, da det vil hjælpe markedet enormt.

Enkelte steder, som planteskoler i Flordia, er begyndt at sælge busken, men efter det store hype, der har været omkring bærret, er buskene udsolgt de fleste steder.

Et bær koster ifølge The New York Times omkring 10 kroner. Men der findes en blomsterproducent i Florida, der sælger pakker med 30 bær for omkring 450 kroner.

Miraculin kan blive et vidundermiddel på hospitaler

Der har været diskussioner omkring brugen af bærret i forhold til diabetespatienter og kræftsyge. Diabetikerne kan bruge bærret til at snyde deres smagsløg, så de tror, at kroppen har fået noget sødt.

Kræftpatienter fra udlandet har udtalt, at bærret kan fjerne den metalsmag, de ofte får fra kemoterapi. Og ifølge Orlando Sentinel har nogle patienter endda fået deres smagssans tilbage efter tygning af bærret.

Indtil videre er bærret mest kendt indenfor medicinindustrien, hvor det bruges til at fjerne syrlige smage i medikamenter. Men nu har det vundet indpas i flere dele af verden, som et mirakelbær, der vil kunne ændre menneskers liv.

Dokumentation

New York Times
Orlando Sentinel
Dansk Kemi

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

På Filippinerne, hvor jeg bor gør man sure frugter søde, ved at drysse lidt køkkensalt på dem.

Selv den sureste mangofrugt smager sødt , hvis man drysser lidt salt på og, det samme gælder andre sure frugter.

  • 0
  • 0

Jeg har lige prøvet at putte køkkensalt på en citron, og det virker altså bare ikke og er utroligt klamt..

Jeg har selv prøvet mirakelfrugt, og jeg synes det er rigtigt spændende. Citronsaft smager bare utroligt lækkert.

  • 0
  • 0

Jeg har lige prøvet at putte køkkensalt på en citron, og det virker altså bare ikke og er utroligt klamt..

Du glemte tequilaen! ;-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten