Mirakel? Indsprøjtning gør dement kvikkere på få minutter

En ny undersøgelse viser, at behandling af Alzheimer-patienter med et stof kaldet anti-TNF giver en næsten øjeblikkelig virkning på patientens opfattelsesevne og adfærd.

Stoffet er allerede godkendt som medikament til immunrelaterede sygdomme, så de to forskere, Edward Toinick og Hyman Gross ved University of California, havde mulighed for at prøve det på rigtige patienter.

En tidligere, seks måneders forsøgsperiode med 15 patienter, viste gode tegn. Men i den nye undersøgelse, som kun omfatter en enkelt, svært dement patient på 81 år, er brugt en række standardiserede kognitive test.

Resultatet, som netop er offentliggjort i Journal of Neuroinflammation, viser, at patientens tilstand forbedredes dramatisk, inden for få minutter efter at stoffet var sprøjtet ind i rygmarven.

Forskerne mener, at denne virkning viser, at Alzheimer-lidelsen er knyttet til en bestemt gruppe proteiner, cytokiner, som findes i hjernen, og som regulerer transmissionen af signaler i de neurale impulser.

Forsøgene koncentrerer sig om et bestemt cytokin, TNF (Tumor Necrosis Factor-alpha). Tidligere forskning har påvist, at Alzheimer-patienter har forøgede mængder af TNF i hjernen, og hypotesen var, at denne forøgelse gav uligevægt i reguleringen. Derfor blev det TNF-sænkende middel etanercept indsprøjtet i rygmarven.

Lederen af Donald W. Reynolds Institute on Aging ved University of Arkansas for Medical Sciences i Little Rock kalder resultaterne »uden fortilfælde«, fordi opfattelsesevnen og adfærden bliver forbedret i løbet af få minutter.

»Vi har hermed fået et fantastisk spor i retning af, hvor kommende forskningsprojekter bør bevæge sig hen. Selv om denne undersøgelse kun drejer sig om en enkelt patient, så er resultatet vigtigt, fordi her er åbnet en mulighed for at få indsigt i, hvilke processer der virker ved Alzheimers syge,« siger hun til Sciencedaily.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hypotesen var at en ubalance i mængden af TNF blev sænket ved at sprøjte etanercept ind.

Jeg kunne godt holde nallerne for at se hvad der sker hvis der istedet kommer for lidt TNF :-)

  • 0
  • 0

Der var 1 forsøgsperson, og såvel denne som lægen der gav midlet, den der målte bagefter samt forsøgspersonens pårørende viste hvad man håbede på. Man må holde fast i at viden der kommer ud af den slags forsøg er meget tæt på værdiløs. Rigtig viden kræver kontrollerede dobbeltblinde forsøg, desværre.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten