'Minutmaskinen' lukker i Grønland: Opgraderer til det eksploderende mobil- og dataforbrug
Det er slut med de gode gamle fastnettelefoner over ISDN- og PSTN-forbindelser i Grønland i løbet af 2022, både for private og erhvervskunder.
Det oplyser det grønlandske teleselskab Tusass. I Grønland går fastnettelefonen stadig under navnet ‘Minutmaskinen’.
»Når man ringede op til en anden by eller et andet land, så talte man minutterne. Hver måned blev minutterne så opgjort og man skulle betale for og fik en regning tilsendt for antal minutter – derfor kaldes fastnetteknologien og fastnettelefonien for mange ”Minutmaskinen",« fortæller adm. direktør i Tusass, Kristian Reinert Davidsen.
Det skyldes blandt andet stigende udgifter til vedligehold af ISDN- og PSTN-teknologierne, ligesom det efterhånden er svært at finde de nødvendige reservedele på det globale marked.
I Danmark udfasede TDC Net de sidste ISDN-forbindelser ved udgangen af 2021. Udfasningen ramte dengang omkring 18.000 danske kunder, som tilsammen havde omkring 100.000 telefonlinjer.
Læs også: Hovedbrud til virksomheder: ISDN lukkes og 100.000 telefonlinjer skal omlægges
Nogle forbindelser er blevet overført til nye IP-løsninger, mens andre måtte lukkes helt ned. I Grønland vil Tusass rykke alle kunder over på mobil-løsninger.
De mange kilometer kobberkabler fortsætter dog i drift.
»Den teknologiske udvikling i verden går hurtigt, og i et kæmpe stort land som Grønland, er der trukket kobber kabler på store strækninger. Der kan stadig være andre tekniske platforme, som kræver kabler for at fungere, og derfor bliver selve kablerne hvor de er, indtil andet bestemmes,« siger Kristian Reinert Davidsen
Tal fra FNs teleorganisation ITU viser at det ikke kun er i Danmark og Grønland at ISDN-forbindelserne udfases. Antallet af den type abonnementer er faldet siden 2005.
Læs også: Fastnettelefoni: Faste kredsløb lukkes sammen ISDN ved udgangen af 2021
Internetforbindelser er under voldsomt pres
Mens 96 procent af alle danske adresser i dag har adgang til en internetforbindelse på mindst 100 Mbit/s, så er det anderledes udfordrende at etablere teleinfrastruktur i Grønland.
For selvom der er en basal infrastruktur med satellit, radiokæder og et undersøisk havkabel til omverdenen, så har Tusass svært ved at følge med den eksplosive stigning i dataforbruget.
Fra Aasiaat på den grønlandske vestkyst og nordover kan kunder, både mobil og kablede forbindelser for tiden opleve forringede internetoplevelser, som skyldes kapacitetsmangel på radiokæden, der resulterer i netværksflaskehalse.
Læs også: Nordsverige - Bornholm - Berlin: Nyt giga-fiberkabel sender tre petabits i sekundet
Tusass oplever, at dataforbruget er eksploderet de seneste år, og selvom radiokæden er løbende er udbygget, så vokser efterspørgslen på data hurtigere, end teleselskabet kan følge med.
»Den eksplosive vækst i internetdataforbrug vidner om, at kunderne ikke kan få data nok. Flaskehalse forårsages af, at der er flere og flere som bruger mobil- samt bredbånds data, fordi både byer og bygder har fået flatrate Tusass Internet samt mobilpakker. Og flere og flere tjenester kræver mere data, fx streaming,« siger teknisk direktør for Tusass Jonas Hasselriis.
I februar har Tusass arbejdet på at udbygge radiokæden mellem Aasiaat og Ilulissat med mere kapacitet.
Ny satellit skal sikre Thulebasen fri data
Længere mod nord er situationen endnu mere kompliceret og kritisk. Her vokser forbruget af data med mellem 30-50 procent om året. Det giver problemer i områderne ved Pituffik og Qaanaaq, bl.a. fordi det er begrænset, hvor mange satellitter der dækker så nordligt.
Den satellit som Tusass i 2021 begyndte at bruge i Østgrønland, og som gav mulighed for fri data, har ikke dækning på Thulebasen.
Det bliver der dog ændret på i løbet af 2023, hvor Qaanaaq og Thulebasen får bedre satellitdækning.
»Først og fremmest forstår vi godt, at medarbejdere på Thulebasen er frustrerede og utilfredse med at opleve en lav internetkvalitet. Det er vigtigt for de fleste mennesker i dag at have god og stabil adgang til internettet, og at behovet stiger i takt med digitaliseringen. Derfor arbejder Tusass hele tiden på at sikre bedre infrastruktur og dermed kunne tilbyde bedre kundeoplevelser i fremtiden,« fortæller teknisk direktør Jonas Hasselriis, som fortsætter:
»Det kommende ca. halvandet år, frem til medio 2023 vil kapaciteten dog fortsat være begrænset, da Tusass inden for den nuværende satellitkapacitet er ved at løbe tør for optimeringsmuligheder pga. kundernes større forbrug. Dialogen er i fuld gang med Thulebasen omkring prioritering af fremtidig kapacitet. Vores tekniske team gør nu, hvad de kan for at optimere og få det allersidste ud af den kapacitet, der er til rådighed i dag.«
Fra næste år har Tusass indgået en aftale med den spanske satellitoperatør HISPASAT om om adgang til den nye Amazonas Nexus satellit, der har dedikeret 800 MHz in Ku-båndet til internetdækning i det nordlige og østlige Grønland.
Læs også: Udfordrer SpaceX, OneWeb og Amazon: EU vil sende hundredevis af satellitter i lav jordbane
