Minkene skal graves op - spørgsmålet er hvornår

Plus18. december 2020 kl. 03:006
Minkene skal graves op - spørgsmålet er hvornår
Hvis minkene skal graves op med det samme og håndteres inden for seks måneder vil det koste op mod 140 millioner kroner. Illustration: Miljøstyrelsen.
Fødevarestyrelsen har ikke testet minkgravene for virus. Alligevel foreslår de nu komplicerede løsninger på affaldsforbrænding, der kan koste op til 140 millioner kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Seks måneder.

Så lang tid vil det ifølge Fødevarestyrelsen tage, før de nedgravede mink kan erklæres virusfri.

Hvorfor er det interessant?

Fordi det til den tid vil være langt nemmere at grave kadaverne op og brænde dem, så de ikke fortsat skal ligge i gravene og potentielt forurene grundvandet. Til den tid vil minkene nemlig kunne klassificeres som erhvervsaffald frem for klinisk risikoaffald.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
18. december 2020 kl. 20:04

Re: Nødvendigt Desværre tror jeg ikke at det er gået op for den brede befolkning, at det ikke var en sundhedsnæssig nødvendig eller blot vigtig bestutning. At aflivningen af mink er et forholdsvis uvæsentligt tiltag i forbindelse med coronabekæmpelsen fylder ikke meget i pressen. At det er en "mindre" fejl kræver vist en definition af begrebet mindre, omkostningerne svarer nogenlunde til bygningen af en storebæltsforbindelse. Om man kan kalde det en "mindre" fejl, at begrave over 100 tons kadavere tæt på en badesø, trods advarsler fra den stedlige politimester, er jeg heller ikke helt enig i, jeg mener man kan tillade sig at kalde det ekstrem manglende faglig kompetance.

4
18. december 2020 kl. 14:14

Der er udført en nødvendig afværgeforanstaltning for at sikre folkesundheden i Danmark og resten af verden. Det skulle gå meget hurtigt, og så sker der - som i alle andre katastrofesituationer - mindre fejl.

Det var en politisk beslutning, ikke en videnskabelig.

For det første var det aldrig SSIs vurdering, at det skulle være nødvendigt at nedlægge erhvervet. For det andet var baggrunden for "Wuhan-talen" en frygt for en mutation, som man fik manet i jorden inden der var gået en uge.

3
18. december 2020 kl. 12:08

At lade minkene ligge til de er sikkert fri for smitte, og derefter grave dem op for at anvende dem som gødning på markerne er nok det mest fornuftige. At brænde dem og derved sende værdifuld gødning ud i skorstenen, virker ikke specielt smart, hverken økonomisk eller for miljøet. Biogasanlægene vil jo ikke have dem hvis de er blandet med sand.

2
18. december 2020 kl. 09:45

Der er udført en nødvendig afværgeforanstaltning for at sikre folkesundheden i Danmark og resten af verden. Det skulle gå meget hurtigt, og så sker der - som i alle andre katastrofesituationer - mindre fejl. Vigtigst har det dog været at standse den mutationskæde på speed, som minkholdet var. Kerneoperationen lykkedes tilfredsstillende. Få dages forsinket lovhjemmel kan jurister pille i de kommende år på jurastudiet, men har reelt ikke betydet noget særligt - et alternativt lovhjemmelholdigt scenarie havde udelukkende været en udskydelse af aflivning med få dage. Det ved oppositionen også godt.

Danmark er bestemt ikke alene. Det er ikke, selvom det kan være opportunt for visse kredse at fremstille det sådan, en personlig raptus hos vores statsminister at aflive mink. Ud over vores egne styrelser har lande i Europa allerede vedtaget et stop for minkproduktion - eller taget initiativ til at gøre det. Årsagen er hovedsagelig dyrevelfærd, men senest naturligvis også den virusmutationsrisiko, som er anerkendt vidt og bredt. Flg lande har forbudt pelsavl eller iværksat udfasning af minkavl: Storbritannien, Østrig, Norge, Holland, Belgien, Luxembourg, Tyskland, Frankrig, Spanien, Slovakiet, Tjekkiet, Polen, Serbien, Kroatien, Makedonien, Schweiz, Slovenien og Bosnien-Hercegovina. I Polen – den næststørste aktør på verdensmarkedet – besluttede et stort flertal i parlamentet i september at forbyde pelsavl på landets mink- og rævefarme – med et års udfasning. Den officielle begrundelse er dyrevelfærd. Polen producerer omkring fem millioner mink årligt. I Holland – verdens fjerdestørste minkproducent – konstaterede man som det første land coronavirus hos mink i foråret. I juni besluttede man – af frygt for farlige mutationer – at forbyde minkavl. Forbuddet træder i kraft inden udgangen af 2020. Fristen var ellers oprindelig 2024. Således vil mink forsvinde, ikke kun i Danmark, men over hele Europa.

Kommer minkene igen i Danmark? Måske. Det kræver dels at dyrevelfærdsaktivister og -forbrugere ikke vinder dagsordenen, for så er det op ad bakke, både at holde og sælge mink. Men dels kræver det også, at der tænkes meget mere industrielt og højteknologisk - sådan som vi gør med grise. Prøv at sammenligne vores grisehold med minkholdet. Det ene fremstår som næsten klinisk rene operationsstuer, med ekstrem høj biosikkerhed - det andet som 'cowboyland' med plads til gud og hver mands hobbyprojekt. Investeringen er betydeligt lavere for at komme igang med mink. Det har derfor for mange været et sekundært, og de seneste mange år desuden tabsgivende, 'erhverv'. Men kom der mere professionelle aktører til, som har musklerne til at investere i ordentlig biosikkerhed som ved svineproduktion, er det slet ikke umuligt at forestille sig en ny, biosikker, bæredygtig, respektabel og tryg minkproduktion herhjemme.

1
18. december 2020 kl. 08:53

Dyr ”bug” Haha – fik I den?. Det er almindeligt kendt at fejl er dyre at rette når man først har lanceret et produkt eller bygget broen/bygningen. Undrer mig over der stadig generelt er så stor tillid til myndighederne, regering og Folketing – som jo efter min mening er et samlet system da de dækker sig bag hinanden. Hvorfor er der ikke nogen der bliver fyret på baggrund af sådanne skandaler. Hvis et privat firma gjorde noget tilsvarende ville det få direkte økonomiske konsekvenser for ejere og/eller der ville bliver omorganiseret (dvs fyret) grundigt. Hvordan kan ledere i hjemmeværnet blive siddende nu når de har være ”sat ind” mod dele af den danske befolkning i strid med grundloven. Hvad med politiet. Hvad med diverse styrelser og ministerier. De eneste der i praksis kan fyre politikerne er os vælgere. Ryd ikke kun op i forureningen med ryd grundet ud i dem der har ansvaret.