Minivindmøller dumper test: Værste leverede kun 73 kWh på et år
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minivindmøller dumper test: Værste leverede kun 73 kWh på et år

Tre ødelagte minivindmøller - og ni resterende vindmøller med et meget begrænset energioutput, som ligger langt under, hvad leverandørerne ellers lover.

Det er det ikke specielt opmuntrende resultatet af en større test, som er blevet gennemført igennem det seneste år i den hollandske provins Zeeland af et hollandsk konsortium. Her har i alt 12 forskellige minivindmøller været stillet op på række i åbent land og fået testet deres ydeevne mellem april 2008 og marts i år.

Den dårligste af minivindmøllerne, en Energy Ball v100 til 4.300 euro, leverede kun 73 kilowatttimer om året. Ifølge online tidsskriftet Low-Tech Magazine - som forudsætter, at en hollandsk husstand i gennemsnit bruger 3.400 kilowatttimer om året - svarer det til, at der skulle 47 vindmøller af denne type til at holde en gennemsnitlig hollandsk husstand kørende udelukkende på vindenergi.

Så bliver prisen for en privat minivindmøllepark i baghaven lige pludselig godt 200.000 euro - eller lige knap halvanden million danske kroner.

Den bedste af minivindmøllerne, en Montana, leverede 2.691 kilowatttimer i det forgangne år - i det tilfælde ville det kun være nødvendigt med to vindmøller per grund, men Montana-typen koster så også 18.000 euro per styk.

De testede vindmøller koster alle mellem 4.000 og 38.000 euro. 

Den gennemsnitlige vindhastighed i testområdet lå på mindst 3,8 meter i sekundet, beretter Low-Tech Magazine.

Dokumentation

Læs mere om testen her

Der er desværre ingen angivelse af hvilke møller det drejer sig om, men jeg har ca 10 års erfaring med AirX Marine og den leverer fast over 100 watt og ofte max ydelsen på 350W. Derudover er den lydsvag, har en størrelse på kun 1m diameter og vingerne er selvstallende i høj vind med stopfunktion så møllen bremser sig selv ved for høj vind mekanisk og for fulde batterier elektrisk.
Kan varmt anbefale dem.

  • 0
  • 0

Hvad er mest miljøvenligt? At bo i et hjemmebygget halmhus med masseovn eller i moderne etagebyggeri? Det første sender måske de rigtige signaler om beboerens villighed til at tilpasse sin levestil, men det er selvfølgelig beboeren i det andet der sætter det mindste fodaftryk.

Det samme er gældende her. Det ser godt ud at have den rigtige mølle stående på taget, men det er et fuldstændigt samfundsspild at sætte dem op.

Et hurtigt regnestykke: Hvis vi tager den bedste af møllerne: 2691 kWh, anskaffelsespris: 18000 EUR/135000 kr. Ca 50 kr/kWh. Middelgrundens vindmøllelaugs ti møller: 40000000 kWh, pris i 2009 kr: ca 200000000 kr. 5 kr/kWh. Der er selvfølgelig en masse ekstraregninger, tilslutningen til elnettet, både den ene store fra Middelgrunden og de små fra 15000 møller, men mon ikke de i sidste ende også taler for de støre møller? Med andre ord, så gør man mere for miljøet ved at købe tre andele til i alt ca 15000 kr i 2009 priser end en mølle til 135000 kr.

Og nu til min egentlige klage: Da vores tidligere statsminister pludselig went Kermit, da talte han om at vi ikke bare skulle have energineutralehuse, nej vi skal have huse der producerer energi. DEt er efter min bedste overbevisning helt i hegnet af netop den grund samme grund som en minimølle er en dum idé. Vores boliger skal først og fremmest bruge så lidt energi som muligt. Om de også skal producere energi SKAL igennem excelarket før vi sætter politiske mål, der måske lyder meget godt, men kan være en hovedløs hælden penge ud af vinduet.

Derfor skal politikerne holde sig fra at give nogen som helst økonomisk favorisering af f.eks. småmølleropsættere før det er bevist at de bare tilnærmelsesvist er ligeså gode energiproducenter som centrale anlæg, alt iberegnet, krone for krone. Og derfor skal man også møde op på Københavns Rådhus og grine af Venstres gruppe og Klaus Bondam, henholdsvis for at foreslå vindmøller på Kalvebod Brygge og for at støtte forslaget.

  • 0
  • 0

Formålet med en minimølle eller husstandsmøller er vel heller ikke at levere al energi til husstanden...det giver sig selv at det er uoverkommelig for en lille mølle med rotordiameter på f.eks. 1.1 meter som for Energy Ball'en.

En husstandsmølle kan give et supplement til el-energi forbruget, eller lever strøm til lavenergi huse - f.eks. sommerhuse, kolonihaver eller andre steder, der ikke er forbundet til elnettet. Her fungere de fint som drivkraft til transistorradioer, diodelamper og andet 12V's udstyr.

Alternativt kunne møllerne drive små computereservere eller andet lavenergi udstyr (mindre en 5-10 watt) der konstant er tændt.

Prisen for møllerne syntes også at være lidt overdrevne, 4000 euro for en mølle dvs. ca. 28.000,- Dkr?! Herhjemme kunne man købe møller for ca. 4000,- Dkr til 14.000 Dkr. for små til mellem størrelse møller, inden de blev ulovlige at sætte op pga. typegodkendelsen.

Endelig er "Energy Ball" møllen et lidt håbløst "smart" design, der nok egentlig bare skal signalere "se jeg har en husstandsmøller" [ se http://www.home-energy.com/engels/ebv100.htm ].

Så "Minivindmøller dumper test" afhænger af ens forventning og brug af møllerne....

  • 0
  • 0