Ministre til nølende skibsredere: Nu skal forureningen ned
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ministre til nølende skibsredere: Nu skal forureningen ned

Europæiske skibe skal ikke længere have lov til at sejle uden om krav til udledningerne af skadelige stoffer, lyder meldingen fra EU-kommissionen.

Alene i København dør 100 danskere årligt af røgen fra skibstrafikken i danske farvande, anslår eksperter, og det skyldes, at den internationale skibsfartsorganisation (IMO) ikke har gjort nok, mener både EU-Kommissionen og miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

IMO har vist, at organisationen ikke magter at gøre noget ved forureningen. Derfor må EU-Kommissionen tage over, lyder det i en pressemeddelelse fra kommissionen efter et møde mellem unionens miljøministre.

»Der var en fælles opfattelse af, at IMO ikke gør nok,« siger Barbara Helfferich en talsmand for EU-kommissionen på miljøområdet.

De europæiske miljøministre udtrykte derfor generel opbakning bag et hollandsk forslag om, at EU-Kommissionen inden nytår skal komme med forslag til, hvordan udslippet af kvælstofoxider og svovloxider fra skibene kan nedbringes.

Ifølge kommissionens tal udgør udslippet fra skibe omkring fem procent af verdens samlede udslip og andelen vil kun stige, hvis der ikke sættes ind »på de store oceaner«, siger Barbara Helfferich.

Trods uenigheder blandt eksperter og IMO om de nøjagtige tal for luftforureningen er alle enige om, at den er enorm. Eksempelvis udleder Mærsk sundhedsskadeligt svovloxid svarende til ni milliarder biler. Det er 12 gange flere biler, end der findes på verdensplan.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten