Ministre lancerer ny strategi mod antibiotikaresistens

Til november lancerer fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) en ny antibiotikastrategi, der har fokus på at bekæmpe udviklingen af antibiotikaresistens. Det oplyser Dan Jørgensen til Ingeniøren.

Hvad strategien nærmere går ud på, vil ministeren ikke komme ind på, men fokus vil være på at bekæmpe resistens på tværs af det humane og det veterinære område.

Læs også: Læger kritiserer dansk MRSA-plan: Vi skal sætte ind i svinestaldene

Strategien kommer i forlængelse af den fempunktsplan, som Dan Jørgensen præsenterede i juni. Fempunktsplanen er sat i værk for at inddæmme svine-MRSA til svinestaldene, så mennesker udenfor ikke bliver smittet, og indeholder blandt andet nye regler for hygiejne, en undersøgelse af afgiftsstruktur på antibiotika og nye krav til kontrol af flokmedicinering.

Utilfreds med stigning

Årsagen til smitte med den resistente svine-MRSA skal især findes i forbruget af antibiotika til grise. Et forbrug, der, som Ingeniøren skrev i går, er steget igen fra 2012 til 2013.

Læs også: Trods løfterne: Mennesker og svin får igen mere antibiotika

Det er fødevareministeren ikke tilfreds med:

»Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, at de seneste tal viser en stigning i det samlede antibiotikaforbrug. Derfor følger jeg udviklingen tæt og overvejer løbende behovet for nye initiativer,« siger Dan Jørgensen.

Ministeren hæfter sig dog ved, at der trådte nye grænseværdier for antibiotika i kraft i februar 2014, som betyder strammere regler for, hvornår der uddeles en advarsel til landmænd, der overforbruger antibiotika, i form af det såkaldte ‘gule kort.’

»Vi begynder nu at se virkningen af disse stramninger, som har betydet et lille fald i forbruget af antibiotika til svin (0,4 procent, red.) her i starten af 2014,« siger Dan Jørgensen, som dog medgiver, at forbruget stadig er alt for højt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor skal disse nye planer holdes hemmelige?

Et forsigtigt gæt er, at de endnu er hemmelige, fordi de ikke findes. På den måde melder man ud, at nu gør man noget, hvilket man jo har nægtet at gøre længe, men man skal lige tænke sig om. Og det er altid en god ide at tænke sig om. Hvorfor man så ikke bare kan sige det i stedet ved jeg ikke, men det er da underligt at de efter lang tids benægtelse på et splitsekund kan udarbejde en strategi for at gøre noget ved det.

 • 0
 • 0

Det lyder fuldstændig som min 4 årige søn (og mange andre børn) som siger, "jo det ved jeg, men jeg siger det ikke" - "jo jeg kan godt flyve, med jeg vil ikke" etc

Og indvi mig lige i hvilke kompetencer disse to har, i forbindelse med en sådan plan. Den ene er fjerde generations oligark, den andet mester i selfies.

Jeg tror slet ikke jeg har lyst til at høre deres "hemmelige" plan, som sikkert er en tegning af en bakterie, med påskriften "dumme"...

 • 0
 • 0

Uofficielt er valgkampen skudt i gang, og alle initiativer skal på bordet i en nøje planlagt rækkefølge. Så pyt med de mennesker der når at blive smittet i mellemtiden. Magten har første prioritet...

 • 0
 • 0

Smågrisene får diarre fordi de tages fra moderen før de har etableret en balanceret tarmflora. Problemet løses ved at give smågrisene antibiotika, men det er en kortsigtet løsning og medfører resistente bakterier.

Det er da positivt at ministeren vil begrænse antibiotikaforbruget, men det bør suppleres med senere fravænning (nok ikke populært i et land, som lever af at eksportere smågrise) og probiotika til smågrisene ( http://ing.dk/artikel/sunde-bakteriers-kam... ).

 • 0
 • 0

de danske svin er sunde: de strutter af penicillin. i et halvt århundrede er problemerne blevet påpeget. landbrugets 6 forsvarslinier er blevet anvendt rullende med stor succes: 1: der er ikke noget problem 2: hvis der er et problem er det ikke alvorligt 3: det er muligt at der er et problem, men det kan ikke være anderledes 4: det er ikke vores skyld 5: hvis det skal ændres går det ud over økonomien, og vi skal have kompensation 6: der er ikke noget problem.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten