Ministre: CO2-kvoter for billige
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ministre: CO2-kvoter for billige

For cirka 50 kroner kan man i dag bliver den glade ejer af en CO2-kvote, men det er for billigt sluppet. Det mener EU's miljøministre, der nu vil se på, om det er muligt at hæve prisen, skriver jp.dk

Da EU's CO2-kvotesystem blev indført, lå prisen på en CO2-kvote på omkring 200 kroner, men efter den økonomiske krise er sat ind, producerer de europæiske virksomheder mindre. Derfor er efterspørgslen på CO2-kvoter faldet.

Udmeldingen fra EU's ministre kommer fra det uformelle møde, som i disse dage afholdes i Horsens.

Klimakommisær Connie Hedegaard er begejstret.

»Det er virkelig positivt, at det danske EU-formandskab har sat sagen på dagsordenen, og vi har haft en ekstremt konstruktiv debat. Ministrene har vist stor vilje til ikke bare at diskutere klimamål for år 2020, men også for 2030«, siger hun til jp.dk

Connie Hedegaard og medlemslandene vil nu tage forskellige skridt for at stabilisere kvoteprisen. Der skal blandt andet udgives en årlig evaluering af, om systemet virker.

EU-Parlamentet har tidligere krævet, at 1,4 milliarder CO2-kvoter simpelthen tages ud af systemet, så prisen kan komme i vejret.

Læs historien på jp.dk

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nu håber jeg ikke de vil øge priserne ved at øge udledningen af CO2.

Det er da positivt at CO2 udledningen er faldet.
Hvor meget er den så faldet?

  • 0
  • 0

Europaparlamentets opfordring til at tage CO2-kvoter ud af systemet burde følges op af DONG og Vattenfall, når de nu med vold og magt skal omstille fra kul- til træfyring. Herved får de p.g.a. dogmet om instant-CO2-neutralitet hele den CO2-mængde godskrevet som kreditter, som de før frembragte gennem afbrænding af kullene. Efter omstillingen udleder de ganske vist mere - men pyt med det. Skovene i Langbortistan skal nok absorbere CO2 igen (hvis og såfremt alt går som vi håber og temperaturerne ikke stiger for meget...).
Hvis DONG og Vattenfall nu sælger deres opsparede CO2-kreditter videre, kan køberen forurene med samme mængde ud i atmosfæren. Dette er, hvad Concito-rapporten fra november 2011 advarer imod, at der så sker en fordobling af CO2-udslippene indtil 2050 i stedet for den tilsigtede større reduktion.
Derfor bør EuropaParlamentets to forlsag kombineres: 1) DONG og Vattenfall bør tvinges til at destruere kvoterne (hvis ikke de gør det frivilligt), altså trække dem ud af markedet; 2) bør de to selskaber give sig til at regne lidt (ligesom en række internationale studier har gjort, som Concito henviser til) for at finde ud af, hvornår den CO2-gæld, som disse projekter bliver født med fra skovene af, egentlig vil være kompenseret gennem ny skovvækst (helst under påpegning af, hvor dette finder sted).

I sin betænkning om skovbeskyttelse fra den 9.5.2011 tilkendegav EuropaParlamentet nemlig helt klart, at de ikke vil høre om instant-CO2-neutralitet, når det gælder skovefulde af træ. Her skal bevoksningsplaner og andet godt med ind i et dynamiseret forløb over tid (CO2-neutralisering som proces). Ellers taler vi om direkte rovdrift. Og det kan ingen politiker være bekendt at give støtte til og lægge rammer for.

  • 0
  • 0

Det frie marked er kun godt, når det gør som vi forventer. Hvis ikke så dur det ikke. Man skulle måske tage efterforskningsbrillerne på og sige "følg pengene".

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten