Ministerium overvejer at fjerne stavnsbinding til fossil gas

Plus16. september 2019 kl. 16:262
Forældet lov tvinger kommuner og virksomheder til at fyre naturgas af til opvarmning. Men nu ser Klimaministeriet på mulighederne for at omlægge fra naturgas til varmepumper.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er håb forude for de kommuner og virksomheder, som ønsker at slippe af med et stavnsbånd, der tvinger dem til at fyre med fossil gas. Det viser et svar fra Klimaministeriet til Ingeniøren.

Svaret kommer, efter at vi her i spalterne har omtalt, hvordan omkring 18 procent af den danske naturgas bliver brændt af i de såkaldte blokvarmecentraler. Det kan f.eks. være en virksomhed eller en skole, hvor loven tvinger dem til at benytte naturgas til opvarmning.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
17. september 2019 kl. 07:11

med den forelsåede lempelse.

Kommuner er IKKE momsregistrerede, hvilket betyder at en kommune IKKE kan få refunderet nogen form for afgifter. Altså fuld pris, inkl. alle afgifter for el til en varmepumpe. Modsat så har de gode muligheder for relativ billig gas. Der kan købes stort ind og så er transport af gas til en noget lavere takst end for parcelhuse.

Jeg analyserede økonomien i varmepumper på offentlige bygninger for et par år side. Forudsætningen var en varmepumpe, som supplerede det eksisterende gasfyr. Varmepumperne skulle kun være i drift ved udetemperaturer over 8 - 10 grader. Selv ikke i den situation var der dækning for andet end selve elforbruget til varmepumperne. Der var IKKE penge til hverken service eller finansiering af projekterne. Anlæggene står stille på andet år nu.

Det ser ikke meget bedre ud for virksomhederne. De kan ganske vist få refunderet afgifter, men kræver til gengæld at deres investeringer er betalt tilbage på ganske få år. Heller ikke noget der er muligt med varmepumper.

Alt i alt, så vil ændringen næppe medføre flere vamepumper istedet for gas.

Anderledes ser det ud, hvis der kom fjernvarme i et sådant område. Så kan det normalt betale sig for såvel offentlige institutioner som for virksomheder at skrotte gasfyret og overgå til fjernvarme.

1
16. september 2019 kl. 22:38

"Men hvis f.eks. en kommune ønsker at etablere varmepumper på en skole og derved spare i nærheden af 90 procent af CO2-udslippet til opvarmning " Metan udleder omkring 170g CO2/kWh varme næsten uanset temperaturen på "varmen". I gennemsnit udleder vores el vist 140g/kWh, så med en COP på 3 bliver det til 50g/kWh. Det er et stykke fra 90%. Men uanset hvor fornuftigt det kan være med sådanne bindinger, så bør de have udløbsdato og i øvrigt jævnligt vurderes.

Hvor mange af de mulige kunder der kan og vil skifte er måske værd at overveje også, selvom det kun gør bindingen mere absurd.