DSB er gået sammen med det sjællandske trafikselskab Movia og Transportministeriet om at undersøge muligheden for at sende eltog med batterier ud på de nordvestsjællandske skinner.
DSB har ellers i flere omgange, senest i 2016, afvist batteritog som alternativ til at sætte elmaster for milliarder op langs de danske skinner.
Men en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti har banet vejen for den nye undersøgelse, som specifikt kigger på de to strækninger fra Holbæk og videre til henholdsvis Kalundborg og Nykøbing Sjælland.
Politikerne har i forvejen besluttet at elektrificere strækningen mellem Roskilde og Holbæk, hvor der i dag kun kører dieseltog. Det fører dog til, at pendlere fra Kalundborg, som i dag kan tage toget direkte til København, i en periode risikerer at skulle skifte tog i Holbæk, når elektrificeringen er afsluttet, og DSB har fået sine nye Siemens-ellokomotiver til at trække dobbeltdækkervognene.
Læs også: Signal-kaos hakker sjællandske pendler-strækninger over i to
»Batteritogsdrift rummer mulighed at forbedre den samlede togbetjening i Nordvestsjælland ved at indføre direkte tog fra København til Nykøbing Sjælland og samtidig bibeholde de direkte tog fra København til Kalundborg. Derudover vil der ved eventuel batteritogsdrift være mulighed for at spare omkostningerne til elektrificering mellem Holbæk og Kalundborg,« skriver Transportministeriet i en mail til Ingeniøren.
Den understreger, at det stadig er 'et bærende element' i regeringens strategi for jernbanen at elektrificere hovedstrækningerne..
»Batteritog skal derfor ses som et muligt supplement på de jernbanestrækinger, hvor der er færre passagerer,« argumenterer ministeriet.
Læs også: Batteritog: Den mest oplagte besparelse er broerne – og så alligevel ikke
»Det skal ses i lyset af samfundsøkonomiske beregninger, som viser, at der skal være en vis mængde togtrafik på strækningerne, før det vil være samfundsøkonomisk rentabelt at elektrificere dem.«
Målet med analysen er, skriver ministeriet, at belyse de 'spændende muligheder', som batteritog, der ifølge embedsmændene er 'i hastig udvikling' kan tilbyde togdriften.
Analysen blev igangsat i januar og skal være færdig 'medio 2019'.
DSB driver strækningen til Kalundborg, mens Movia gennem datterselskabet Lokaltog driver den enkeltsporede lokalbane fra Holbæk til Nykøbing Sjælland.
Tidligere har en analyse fra DTU vist, at der ikke er teoretiske forhindringer for at bygge et tog, der kan køre på batterier helt fra Roskilde til Kalundborg.
Læs også: DTU-notat: Batteritog kan erstatte elledninger langs en del af de danske skinner
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hvordan går det med batterier og tog hos DSB og Movia?
Analysen blev igangsat i januar og skal være færdig 'medio 2019'.
Lars :)
Hvorfor taler i om biler i denne tråd ?
Der tales batteri kontra brint, og rækkevidde på batteri,
Hvorfor fortsætter i med at tale om biler.
Denne artikel handler om det - indtil videre - glædelige i, at også DSB undersøger, om de batteritog, hvoraf de første allerede kører i drift, vil kunne fremskynde, forbedre og evt. billiggøre eldrift på konkrete sidebaner.
Der er andre artikler om brint til togdrift. Søg selv efter dem. Jeg henviser til Lasse Toylsbjerg-Petersens kommentar om brinttog og banelængde.
Så langt er der ikke til hverken Nykøbing Sjælland eller Kalundborg.og et tog med brintdrift til strækninger på ca 150 km
Der er også en masse om elbiler her på ing.dk - bare ikke i denne artikel.
Start en ny debat fx med en henvisning til tidligere tråde eller, hvis en tråd er nyere og emnet 'lige i øjet', kommenter direkte i tråden efter artiklen.
Men fri os fra elbiler - her -
Lars :)
Tog-diskussionen tog et sidespor (haha) om ladning ved lav styrke og/eller kort rækkevidde
Chauføren oplyste at det er en model D der skulle kunne køre 400km, men i københavns bytrafik kan den køre op til 250km
3kW på 5 minutter og at der var 128 minutter tilbage
eller om han altid tager et par timer der.
Tesla skal hele tiden sjatlades 20minutter
Som førte til opfattelsen (min og andres) af at
men Baldurs udregning viser at det kan være ok. Jeg synes bestemt ikke det er klart om meningen var med eller uden h, og det har stor betydning. Det er bl.a derfor nogle fabrikanter er skiftet til at angive ladning i kilometer rækkevidde (og dermed ladehastighed op til 16km/min), ikke kiloWatt-timer. Hvis ladefarten kun er 3kW efter 5min, er det alt for langsomt. Det oprindelige indlæg angav heller ikke hvor mange kWh bilens batteri startede på; det har stor betydning for ladefarten og resterende ladetid.elbilen ladede meget, meget langsomt
Der er vist ikke støtte til elbiler i Australien, men det diskuteres at indføre det. Har du et konkret link?49.999 australske dollars for at udløse statstilskud til alle i modelserien, useriøst for det er ikke for at sælge den udgave, men det virker som skattetrick
Derimod har Canada indført et loft på CAD 45k som lige afskar Tesla fra at få gavn af det https://electrek.co/2019/04/17/canadas-electric-car-incentive-tesla-ineligible/Tesla svarede igen ved at tilbyde en udgave begrænset til 150 km som ingen kan ønske, men det åbner kun for næstbilligste version af Model 3 op til CAD 55k, ikke alle versioner. https://electrek.co/2019/05/02/tesla-model-3-range-upgrade-canada/
Prøv eventuelt at læse de sidste tråde igen, du finder ikke sådan en påstand fra min side, hvis det er Baldur du spørger bør du klippe fra hans indlæg, men du klipper fra mit.Visningen i displayet understøttede ikke din påstand om, at elbilen ladede meget, meget langsomt i forhold til, hvad standeren burde kunne levere.
Du forstår stadig ikke pointen: Visningen i displayet understøttede ikke din påstand om, at elbilen ladede meget, meget langsomt i forhold til, hvad standeren burde kunne levere.Præcis det jeg mener, lange tekster om et smuttet h et sted hvor det ikke var meningsforstyrrende
Det har intet at gøre med pedanteri omkring stavemåder.
Det forudsætter så at der kommer køreledninger det sidste stykke ved Kalundbog og Nykøbing, eller at toget dimentioneres til tur retur og at det forsætter ind under køreledning på strækningen Holbæk Roskilde, ingen tog må så vende i Holbæk uden at have kørt under dine køreledninger, heller ikke ved fejl og sporarbejde.Dine betragtninger om ulemper ved elbilers sjatladning er helt og aldeles irrelevante i denne tråd, og nu skal jeg forklare dig hvorfor:</p>
<p>Tråden handler om indsættelse af batteritog på strækninger, hvor hele sjatladningsbehovet kan klares ved at tappe strøm fra eksisterende køreledninger, mens togene kører.
Præcis det jeg mener, lange tekster om et smuttet h et sted hvor det ikke var meningsforstyrrende, hvis det giver uklarhed om meningen eller det er i artiklen, så skal det naturligvis påtales og rettes, men i en kommentar hvor meningen er tydelig vil jeg mene at det er pedanterier."Pedanterier"? Forstod du overhovedet svaret fra Baldur? Svaret handlede ikke bare om, at du ikke kan stave til kWh.</p>
<p>Svaret handlede derimod om, at tallene ikke viste den langsomme ladehastighed, som du troede.
Jeg har kun beskrevet hvad displayet viste, det er ikke mig der fejlfortolker tallene, ligesom dig er jeg ret sikker på at at der hurtigt men ikke fra første sekund leveres 50kW, og at rest minutterne handler om slowladning de sidste procenter af opladningen.
Dine betragtninger om ulemper ved elbilers sjatladning er helt og aldeles irrelevante i denne tråd, og nu skal jeg forklare dig hvorfor:Der tales batteri kontra brint, og rækkevidde på batteri, dvs når det ikke er teori i et regneark men virkeligheden der melder sig, og ja der er forskelle mellem bil og tog, toget kan sættes i en køreplan hvor afstande altid vil være de samme, og opdadning kan defineres præcist.
Tråden handler om indsættelse af batteritog på strækninger, hvor hele sjatladningsbehovet kan klares ved at tappe strøm fra eksisterende køreledninger, mens togene kører.
I det tilfælde kan man simpelthen ikke opstille noget som helst argument for, at sjatladning er en ulempe. Sjatladning er i dette tilfælde en fordel, som reducerer (eller måske endda helt erstatter) behovet for energipåfyldning, mens toget ikke kører - altså der hvor en energipåfyldning ville have kostet mistet køretid.
Denne fordel ville et brinttog ikke have!
Der er de sædvanlige pedanterier som at der smutter et h efter kW
"Pedanterier"? Forstod du overhovedet svaret fra Baldur? Svaret handlede ikke bare om, at du ikke kan stave til kWh.
Svaret handlede derimod om, at tallene ikke viste den langsomme ladehastighed, som du troede. Selv hvis man udelukker afrundingsfejl og evt. langsom opstart, har gennemsnitsladehastighed faktisk været 36 kW. Og hvis man tager hensyn til afrunding og langsom opstart, er det sandsynligt, at bilen faktisk stod og ladede med de fulde 50 kW.
Der tales batteri kontra brint, og rækkevidde på batteri, dvs når det ikke er teori i et regneark men virkeligheden der melder sig, og ja der er forskelle mellem bil og tog, toget kan sættes i en køreplan hvor afstande altid vil være de samme, og opdadning kan defineres præcist.Hvorfor taler i om biler i denne tråd ?
Der er de sædvanlige pedanterier som at der smutter et h efter kW, og så er der et par stykker der ikke kan gætte hvad der tales om, det findes i mange tråde, eller om bilen der bruges i eksemplet er faldet i pris de seneste måneder,eller om kabineindretningen er med stof, mørkt eller lyst læder, uanset om det er bil eller tog vil det påvirke prisen på den samlede enhed, men ikke pris og stabillitet på batteri teknologien, jeg undskylder hvis der er spørgsmål på kanten af emnet, jeg ikke skulle have svaret på.
Der findes endnu ingen lokofører i danmark som du kan spørge om hvordan batteritoget opfører sig på længere sigt, det være sig til dagligt eller i dårligt vejr.
Ja, den debat burde flyttes over til https://ing.dk/andre-skriver/danmark-har-faaet-hyrevogne-koerer-paa-brint-225791 det er beklageligt at det er blevet blandet sammen, men det sker ofte fordi emnerne har lidt med hinanden at gøre.
Hvorfor taler i om biler i denne tråd ?
Lars :)
Jeg var i Nyrupsgade i går, der holdt en Tesla Taxi på 50kW opladepladsen, standeren viste at han havde fået 3kW på 5 minutter og at der var 128 minutter tilbage efter bilens oplysninger som der står på standerens infoskærm.
Du mener 3 kWh på 5 minutter. Det svarer til 36 kW ud af 50 kW muligt. Der kan være flere grunde til at den ikke lader ved maksimal hastighed og det er svært at sige uden at vide mere. Eksempelvis hvis de 5 minutter i virkeligheden er tættere på 4 minutter, så svarer det til 45 kW. Og det kunne godt være tilfældet, for ofte starter den langsomt. Eller hvis 3 kWh er tættere på 4 kWh (måske den står på 3,9 kWh da du aflæser det), så svarer det til 48 kW. Eller en kombination af de to ting.
De 128 minutter kan man ikke regne med. Der vil stå et andet bud på bilens egen skærm. De sidste 10 til 20 procent går meget langsomt, så der er mange der nøjes med at lade til 80%. Det er også det bedste for batteriet.
Dem jeg har talt med og dem jeg har talt med andenhånds oplyser samstemmende at bilerne har kostet 780.000kr, det må jeg antage er rigtigt, hvad en helt anden model som Tesla S kan fås for på en hjemmeside er underordnet, Taxi bruger Tesla model D, jeg har ingen grund til at tro at de lyver.
Hold nu op, der findes kun én måde at bestille Tesla Model S og det er på hjemmesiden. Der findes ingen speciel taxa udgave. Der findes ikke noget relevant ekstraudstyr du kan tilvælge. Prøv nu bare at gå ind og start bestillingsprocessen.
Og det er kun D (dual motor) der sælges idag. Den findes i tre varianter. Performance udgaven kan kun bruges hvis dine passagerer skal brække sig efter turen, så de to relevante varianter koster henholdsvis 623.500 kr (450 km rækkevidde) og 706.400 kr (610 km rækkevidde) plus registreringsafgift.
Hvis vognmanden, for egen fornøjelses skyld, tilvælger Performance, Ludicrous Mode og Selvkørende funktion, så har det ikke noget at gøre med at tjene penge på taxa kørsel.
Men det er da meget muligt at en vognmand har betalt en anden pris. Tesla ændrer løbende priser. I den her debat må det være den nuværende gældende pris der er relevant.
Dem jeg har talt med og dem jeg har talt med andenhånds oplyser samstemmende at bilerne har kostet 780.000kr, det må jeg antage er rigtigt, hvad en helt anden model som Tesla S kan fås for på en hjemmeside er underordnet, Taxi bruger Tesla model D, jeg har ingen grund til at tro at de lyver.Benny enhver, inklusiv dig, kan gå ind på Tesla.com hvis man vil vide hvad en Tesla Model S koster.
Der findes faktisk også en Tesla der med danske afgifter kun koster 270.000kr, den er dog kun på markedet til 49.999 australske dollars for at udløse statstilskud til alle i modelserien, useriøst for det er ikke for at sælge den udgave, men det virker som skattetrick.
Chauføren oplyste at det er en model D der skulle kunne køre 400km, men i københavns bytrafik kan den køre op til 250km, og han bekræftede prisen på 780.000kr.
Benny enhver, inklusiv dig, kan gå ind på Tesla.com hvis man vil vide hvad en Tesla Model S koster. Du bestiller den online og der er reelt kun et valg du skal tage stilling til: Full Self driving, ja/nej. Og nej det er ikke nødvendigt for at køre taxi. Det er heller ikke nødvendigt at købe performance udgaven.
Det lyder mærkeligt, det er ikke normalt. Hvis du mener Virta her (kender den ikke) https://www.google.dk/maps/place/Virta+Global+Charging+Station/@55.6780433,12.5612789,19z/ , så har den ChaDeMo og Combo2, og der kan være begrænsninger for om den kan levere nok gennem adapter. På Mennekes er den vist 7-11kW. Standerens infoskærm viser nok til fuld ladning, men det gør man ikke på elbiler - ligesom din telefon jo heller ikke lader med fuld knald når den er næsten fuld.Nyrupsgade i går, der holdt en Tesla Taxi på 50kW opladepladsen, standeren viste at han havde fået 3kW på 5 minutter og at der var 128 minutter tilbage efter bilens oplysninger som der står på standerens infoskærm.
Man kan øvrigt ikke "få" 3kW på 5 minutter - man kan få 3kW-timer på 5 minutter, eller den kan nå en ladehastighed på 3kW efter 5 minutter. Begge dele viser at forbindelsen er dårlig, evt at bilen er startet på helt koldt batteri. Den nye software tillader at varme batteriet inden ladning så ladning sker væsentligt hurtigere.
Det lyder også mærkeligt, hvad viser bilens graf om forbruget ? Omvendt kan det passe hvis han nøjes med at lade til fx 80% som er et rimeligt kompromis mellem ladefart og brugstid.Chauføren oplyste at det er en model D der skulle kunne køre 400km, men i københavns bytrafik kan den køre op til 250km
Jeg var i Nyrupsgade i går, der holdt en Tesla Taxi på 50kW opladepladsen, standeren viste at han havde fået 3kW på 5 minutter og at der var 128 minutter tilbage efter bilens oplysninger som der står på standerens infoskærm.Hvis du får en tur fra lufthavnen til Nykøbing Falster, og der kun er lige nok strøm på batteriet, henholdsvis brint nok i tanken, til at nå derned, så kører du turen i elbilen.
Chauføren oplyste at det er en model D der skulle kunne køre 400km, men i københavns bytrafik kan den køre op til 250km, og han bekræftede prisen på 780.000kr.
Her bagefter tænker jeg på om han ladede der fordi han var strandet, og bare skulle have et kvarter så han kunne nå en stærkere lader, eller om han altid tager et par timer der.
Så tænker jeg, hvad pokker gør en Mirai der strander, den har ikke plug-in, nå fejebladet lærer nok hurtigt at den skal til sydhavnen.
Der bor rigtig mange taxi chaufører og en del vognmænd i socialt boligbyggeri, uden adgang til opladning, hvis en vognmand har lader så er det 6kW i fremtiden max 11kW. Synes også vi er ved at fjerne os fra emnet om batteritog uden brint back-up.Naturligvis har din vognmand minimum en 22 kW lader sat op. Den koster trods alt kun 4050 kr
Cool fremtid, om bare et halvt år siger du?, hvis ellers priserne ikke er horible, erklærer jeg hermed ICE for død.Audi har meldt ud, at alllerede fra 2020 vil alle nye elbills modeller de introducere opllade til 80% på maksimalt 12 minutter.
Og næste chauffør skal så bruge den første time af sin vagt på at klargøre bilen, tror ikke du ville blive en af de mest populære hos din vognmand
Det er i virkeligheden en ligegyldig diskussion, da den reelt er forældet. Audi har meldt ud, at alllerede fra 2020 vil alle nye elbills modeller de introducere opllade til 80% på maksimalt 12 minutter. Om ganske få år er det der vi ligger med alle elbiler der kunne tænkes at anvendes til taxakørsel. Mon 12 min pause per 500 km er meget anderledes end hvad man gør idag.
Du finder da også på flere og flere begrænsninger til elbilen, nu skal der være lade tider mellem vagterne, til 25% af prisen er det ikke en dyr offentlig ladestander men en privat lader på skiftestedet, men hov den yder kun 6kW, så er en time ikke nok.</p>
<p>Fuel cell, 3 minutter og næste chauffør kan starte så snart du rammer skiftestedet.
Har i garage i Sydhavnen? Ellers tager det noget længere end 3 minutter lige at køre forbi inden du kører i garage.
Naturligvis har din vognmand minimum en 22 kW lader sat op. Den koster trods alt kun 4050 kr: https://www.tesla.com/da_DK/support/home-charging-installation
Men hvis han er seriøs, så har han investeret i en 50 kW lader. Og ja, så tager en fuld opladning mere end en time, men den skal hellere ikke lades fuldt. Lad os høre hvor mange km du kører på en gennemsnitlig vagt? Teslaen kan lade 300 km på en time ved 50 kW.
Tesloop er en amerikansk taxa service der udelukkende kører Tesla. Prøv at tage et kig på hvor mange km de kører deres biler: https://www.tesloop.com/blog/2019/2/6/tesloops-high-mileage-teslas
Bilen med flest km har kørt over 700.000 km. Tesla som Taxa er et proven concept.
Du finder da også på flere og flere begrænsninger til elbilen, nu skal der være lade tider mellem vagterne, til 25% af prisen er det ikke en dyr offentlig ladestander men en privat lader på skiftestedet, men hov den yder kun 6kW, så er en time ikke nok.Til gengæld kan han glæde sig over at det kun koster en fjerdedel at lade en elbil i forhold til at tanke brint.
Fuel cell, 3 minutter og næste chauffør kan starte så snart du rammer skiftestedet.
Og næste chauffør skal så bruge den første time af sin vagt på at klargøre bilen, tror ikke du ville blive en af de mest populære hos din vognmand, nej ny chauffør skal have mulighed for max længde på sin første tur, man afleverer heller ikke en diesel med under halv tank, det er jo ren chikane.
Der er ingen der venter på en elbil der lader. Ja, vognmanden må måske finde sig i at bilen skal stå stille i en time mellem vagterne. Til gengæld kan han glæde sig over at det kun koster en fjerdedel at lade en elbil i forhold til at tanke brint.
Og næste chauffør skal så bruge den første time af sin vagt på at klargøre bilen, tror ikke du ville blive en af de mest populære hos din vognmand, nej ny chauffør skal have mulighed for max længde på sin første tur, man afleverer heller ikke en diesel med under halv tank, det er jo ren chikane.en lille risiko for at gå glib af en sjælden lang tur sidst på vagten (men du skal jo også hjem og den næste skal have din bil).
Men den kan tanke 550 km på 3 minutter, og så det NEDCmod WLTP så i praksis er det nok omvendt eller lad os bare sige det samme, så forskellen er optankningstiden.
Du mener at Toyota Mirai er målt til 550 km rækkevidde efter den urealistiske NEDC hvorimod den nye Tesla Model S er målt til over 600 km rækkevidde på den langt mere realistiske WLTP? Ja det gør forskellen på rækkevidden i den virkelige verden større.
Det er bare irrelevant. Hvis dit svar til mig som kunde, er at vi lige skal forbi en tank før at vi kan køre, så stiger jeg altså ud af din taxi og snupper den næste i rækken.
Derfor, hvis du vil maksimere dine chancer for at have nok "på tanken" til at snuppe min lange tur, så går fordelen til den der sjatlader en eltaxi, så den altid har næsten fuldt batteri. Så er der ingen steder i Danmark du ikke kan nå nonstop.
Tilbage er at 600 km er længere end hvad de fleste taxier kører på en vagt. Hvis du er doven, så dropper du bare at lade under vagten, med en lille risiko for at gå glib af en sjælden lang tur sidst på vagten (men du skal jo også hjem og den næste skal have din bil). Og ja, den nye Tesla Model S KAN snildt køre 600+ km i bykørsel.
Men den kan tanke 550 km på 3 minutter, og så det NEDCmod WLTP så i praksis er det nok omvendt eller lad os bare sige det samme, så forskellen er optankningstiden.Den har kortere rækkevidde end Model S - har
Men det er jo ikke Tesla lynladere alle sammen, og ja det går lidt trægt med brint i Danmark, der mangler stadig tankanlæg i Roskilde og Nykøbing Falster, det skal nok komme så snart der er efterspørgsel, så ja jeg ville ikke køre derned i en Mirai, men jeg ville også (rent hypotetisk) vælge Mercedes som er plug-in, og derfor kan køres tættere på grænserne, så kan man altid humpe hjem, den funktion mangler Mirai.Der er flere ladestationer i Dannmark end der er tankstationer
Man kan ikke frikøre en Taxi, man slipper for registreringsafgift når den tages i brug, men der skal betales fuld registreringsafgift ved privat køb, fuldstændig som hvis du importerede den brugt.
780.000kr for Tesla er den pris vognmændene oplyser når jeg spørger dem, så det er for taxa udgaven og det er helt uden afgifter, prisen for Mirai er fra 603.000kr på toyota forhandlerens hjemmeside, så vi skal trække fra da den jo heller ikke skal betale afgifter, og så skal vi lægge til da det nok ikke er basis udgaven der skal køre som taxa, første chance jeg får skal jeg da hen og se på den, og høre chauføren hvad den koster i taxa udgaven.
Tesla Model S koster 623.500 kr uden afgifter. LR udgaven med 610 km rækkevidde koster 706.400 kr. Hvis der skal lægges for 80.000 kr ekstraudstyr oveni for at den kan være en taxa, så gælder det også for Mirai.
Hvis man stadig frikører taxaer ved at Taxa kan købe bilen uden registreringsafgift, så er der en simpel forklaring på dit tal. Vognmanden tjener penge på at købe den dyreste udgave, så den kan videresælges når den er frikørt. Det har ikke noget at gøre med, at den billigere udgave vil være uegnet som taxa.
"En Tesla Model S skal i øvrigt maksimalt lades en gang i løbet af en vagt."</p>
<p>Ja højst et par timer, så må de sige nej hvis de får en længere tur, det betyder heller ikke så meget for dem,i de rigtige distrikter får de normalt tur indenfor 30 sek, men jeg har da set en holde og vente nogle minutter, som dieselvogn skal på nær når der er travlt holde 90-120minutter så betyder det meget mere hvor god turen er.</p>
<p>og behøver ikke køre til Gladsaxe for at tanke.</p>
<p>Hvis vognen kører i København er det vel nærliggende at tanke i sydhavnen.
Alle de argumenter gælder i endnu højere grad for Mirai. Den har kortere rækkevidde end Model S - har du tænkt dig at cirkle rundt om sydhavenen for løbende at holde den på maks tank?
Hvis du får en tur fra lufthavnen til Nykøbing Falster, og der kun er lige nok strøm på batteriet, henholdsvis brint nok i tanken, til at nå derned, så kører du turen i elbilen. Du kan altid lade på vej hjem. I brintbilen takker du nej tak, for ellers strander du dernede.
Der er flere ladestationer i Dannmark end der er tankstationer. Medmindre du har ture non-stop, så kan du netop "sjat-lade" undervejs og holde batteriet tæt på fuldt hele vagten. Men hvis du ikke gider, så er du ikke dårligere stillet end med brintbilen.
Bombardier har ifølge deres hjemmeside et tog med en rækkevidde på 100Km på Batteri, og opladning via køreledning på 7-10 minutter.
He-he - den gamle Østbane (ØSJS) er faktisk en ganske god kandidat for batteritog. Dog således at toget starter i Rødvig/Fakse Ladeplads. I køge er der ledninger og der kan lades lidt. Herefter forsættes til Roskilde hvor der lades igen inden turen går hjemover. Movia skal alligevel overtage Køge-Roskilde, så hvorfor ikke kombinere med batteritog? Måske ikke lige fra dag et, men på sigt? Der er bestemt perspektiver i det her, hvor dieseltog kan forsvinde. Min holdning er at det skal bestemt undersøges. Største joker er hvor længe batterierne holder; det er næppe hele togets levetid.Tankerne bliver endnu større hvis vi også indregner Roskilde-Køge og Østbanen her. Det er jo planen at disse baner fremover skal regnes som ét system fordi Køge-Næstved er ved at blive elektrificeret og man ikke længere vil køre tog på den samlede strækning Roskilde-Køge-Næstved.Det betyder at dit batteritog kunne starte i Rødvig og køre til Slagelse via Roskilde og Tølløse, med skift af køreretning i Roskilde og opladning mellem Roskilde og Tølløse (og mellem Køge og Køge Nord). Eller en tilsvarende linje mellem Fakse Ladeplads og Nykøbing S.Det bliver nogle syrede køreplaner ...
Hvis vognen kører i København er det vel nærliggende at tanke i sydhavnen.
Med 8 brinttaxi, Kbh kommunes +21 brintbiler, og en tryk genererings tid på 8 minutter, så kan der blive ret langt imellem nogle af de 5 påfyldnings minutter?
Og udsigt til 47 brinthyrevogne mere??
De ekstra kommende brinttanke koster, og de skal også fodres. Jo fremtiden ser helt klar ud med flåder af brintankbiler og lokale brintproduktionsanlæg i en skøn forening. Og det hele er så rent, for vi ved jo alle, at når vi skal lave brint, så har vi på magisk vis 300% for meget VE til den energi vi skal bruge pr. km
Nu begynder de store tanker, for Movia har 2 lokalbaner i området; Holbæk-Nykøbing F (OHJ) og Tølløse-Slagelse (HTJ).
Tankerne bliver endnu større hvis vi også indregner Roskilde-Køge og Østbanen her. Det er jo planen at disse baner fremover skal regnes som ét system fordi Køge-Næstved er ved at blive elektrificeret og man ikke længere vil køre tog på den samlede strækning Roskilde-Køge-Næstved.
Det betyder at dit batteritog kunne starte i Rødvig og køre til Slagelse via Roskilde og Tølløse, med skift af køreretning i Roskilde og opladning mellem Roskilde og Tølløse (og mellem Køge og Køge Nord). Eller en tilsvarende linje mellem Fakse Ladeplads og Nykøbing S.
Det bliver nogle syrede køreplaner ...
780.000kr for Tesla er den pris vognmændene oplyser når jeg spørger dem, så det er for taxa udgaven og det er helt uden afgifter, prisen for Mirai er fra 603.000kr på toyota forhandlerens hjemmeside, så vi skal trække fra da den jo heller ikke skal betale afgifter, og så skal vi lægge til da det nok ikke er basis udgaven der skal køre som taxa, første chance jeg får skal jeg da hen og se på den, og høre chauføren hvad den koster i taxa udgaven.Tesla Model S koster 703.224 kr. Toyota Mirai er kun billigere fordi den er afgiftsfritaget, hvilket ikke er tilfældet for Model S.
Ja højst et par timer, så må de sige nej hvis de får en længere tur, det betyder heller ikke så meget for dem,i de rigtige distrikter får de normalt tur indenfor 30 sek, men jeg har da set en holde og vente nogle minutter, som dieselvogn skal på nær når der er travlt holde 90-120minutter så betyder det meget mere hvor god turen er.En Tesla Model S skal i øvrigt maksimalt lades en gang i løbet af en vagt.
Hvis vognen kører i København er det vel nærliggende at tanke i sydhavnen.og behøver ikke køre til Gladsaxe for at tanke.
brint ikke er oplagt til tog, til biler derimod står brint stærkt.
Ja bilfabrikanterne annoncere jo den ene nye brintbilsmodel efter den anden i disse år, mens det stort set ingen nye elbilsmodeller kommer! Eller hvordan?
En batteribil som Tesla koster 780.000kr en Toyota mirai brintbil koster så vidt jeg kan se godt 600.000k.
Tesla Model S koster 703.224 kr. Toyota Mirai er kun billigere fordi den er afgiftsfritaget, hvilket ikke er tilfældet for Model S.
Tesla skal hele tiden sjatlades 20minutter, og den er ikke specielt komfortabel over slidte hullede veje og trafikbump, den er simpelthen for tung.</p>
<p>Toyota Mirai er billigere, den har kun et mindre batteri og fuel cell, og den vejer som en normal bil, det må give betydeligt bedre køreegenskaber, brint har lagt større energientensitet så du kører 100km per kg, og det er lige så hurtigt at tanke som diesel.</p>
<p>Jeg ved godt hvilken af de 2 jeg ville vælge, og så ville jeg nok vælge en mercedes med lidt større batteri og plug-in, hvis jeg havde et bilbudget i det leje, mecedes vil endnu ikke sælge til Danmark, vores infrastruktur er for svag og det ville kræve at deres mekanikere skulle på kursus, men tyskerne kan lease for 800€ per måned.
Teslaen kan sjatlades, hvilket ikke er tilfældet for Mirai. Mirai har to steder i København at tanke. Chaufføren med Teslaen kommer til at køre flere ture og tjene flere penge, simpelthen fordi han har mange steder at lade når han venter på kunder og behøver ikke køre til Gladsaxe for at tanke.
En Tesla Model S skal i øvrigt maksimalt lades en gang i løbet af en vagt. I kører jo ikke 1000 km på en dag, selv for en Taxa. Det vil være rimeligt nok at man fik indført kørehviletid bestemmelser for Taxa chauffører og så vil det give sig selv. Men selv uden de bestemmelser, så går jeg ud fra at de fleste chauffører, ligesom andre mennesker, også skal lade vandet en gang imellem og så kan du jo snuppe dine 20 minutter ved en lynlader der.
DSB har jo heller aldri været særligt interesseret i sidebaner !Det er bestemt værd at kikke på. At en bid af DSB's monopol ryger ved samme lejlighed begræder de færreste nok. Omvendt, DSB har indtil for ganske nylig IKKE været synderligt interesset i batteritog, så der tages ikke noget fra DSB; de vil jo ligesom ikke have det selv....
Snakken er ganske sjov at følge. Brint har jeg ikke den store viden om, men batteritog har "en del" fiduser, som ikke nødvendigvis fremgår.
Hele humlen begynder da snakken om elektrificering begynder. På et tidspunkt opstår tanken om kun at eletrificere til Holbæk (istedet for Kalundborg). I den forbindelse spørger DSB Movia om det ville være muligt at Movia overtog trafikken Holbæk-Kalundborg. Yep, det ville betyde togskift i Holbæk indtil der var ledninger til Kalundborg (og at DSB ikke vil have et løb med diesellokomotiver København-Kalundborg).
Nu begynder de store tanker, for Movia har 2 lokalbaner i området; Holbæk-Nykøbing F (OHJ) og Tølløse-Slagelse (HTJ). Tankerne er nu følgende (baseret på elektrificering kun til Holbæk).
- Et batteritog starter i Nykøbing F. Når toget kommer til Holbæk, hæves strømaftageren og batterierne lades. I denne tilstand køres til Tølløse, hvor strømaftageren sænkes og toget kører til Slagelse, hvor der igen kan lades og så hele vejen tilbage til Nykøbing F.
- Et andet batteritog starter i Kalundborg og kører til Holbæk, hvor strømaftageren hæves. Derefter kører toget til København (Østreport) med ganske få stop undervejs. På denne måde bliver der masser af tid til at lade batterierne op (og give en hurtig forbindelse). Fidusen er at begge tog kan køres med samme materieltype (måske findes både 2- og 3-vogns udgaver). Rækkevidden af de eksisterende typer er faktisk OK til disse strækninger og med den hastige udvikling i batterier, så er jeg ikke nervøs ved om nye typer skulle have den fornødne rækkevidde. De penge, som spares ved elektrificering - det er jo rasende dyrt ifj. BaneDanmark - burde kunne give et godt tilskud til anskaffelsen. Og pludselig har vi eldrift på en god bid af Sjælland, hvor jeg ikke lige havde set det komme for bare få år siden. Det er bestemt værd at kikke på. At en bid af DSB's monopol ryger ved samme lejlighed begræder de færreste nok. Omvendt, DSB har indtil for ganske nylig IKKE været synderligt interesset i batteritog, så der tages ikke noget fra DSB; de vil jo ligesom ikke have det selv....
Toyota Mirai vejer 1.850 kg, det er ikke ligefrem lav vægt.Toyota Mirai er billigere, den har kun et mindre batteri og fuel cell, og den vejer som en normal bil
EDIT- forkert tråd
Brint bliver ved med at dukke op i denne tråd, derfor sammenligninger der trækker fordele og ulæmper frem, så det står tydeligt at brint ikke er oplagt til tog, til biler derimod står brint stærkt.Benny - det kalder selv sagt på dokumentation
Hvis du intereserer dig bare lidt for teknik kan du selv finde dokumentation for at store batterier er tunge.
En stor bus på batterier kan sagtens være komfortabel, den har også en helt anden type affjedring, og dine forventninger til hvad den kan er nogle helt andre.
At du skal sjatlade en Tesla der kører som taxi kan ikke overraske, det kan jeg godt forstå at chauførene er trætte af, spørg selv næste gang du får en Tesla taxi, i København selvfølgelig, det kan jo godt være helt anderledes på Mors-
Tesla skal hele tiden sjatlades 20minutter, og den er ikke specielt komfortabel over slidte hullede veje og trafikbump, den er simpelthen for tung.
Benny - det kalder selv sagt på dokumentation
Når der i april blev solgt 8 brintbiler til taxibrug i københavn så var det nok ikke tilfældigt.Brint teknologi er kommercielt "fugle på taget".
En batteribil som Tesla koster 780.000kr en Toyota mirai brintbil koster så vidt jeg kan se godt 600.000k.
Tesla skal hele tiden sjatlades 20minutter, og den er ikke specielt komfortabel over slidte hullede veje og trafikbump, den er simpelthen for tung.
Toyota Mirai er billigere, den har kun et mindre batteri og fuel cell, og den vejer som en normal bil, det må give betydeligt bedre køreegenskaber, brint har lagt større energientensitet så du kører 100km per kg, og det er lige så hurtigt at tanke som diesel.
Jeg ved godt hvilken af de 2 jeg ville vælge, og så ville jeg nok vælge en mercedes med lidt større batteri og plug-in, hvis jeg havde et bilbudget i det leje, mecedes vil endnu ikke sælge til Danmark, vores infrastruktur er for svag og det ville kræve at deres mekanikere skulle på kursus, men tyskerne kan lease for 800€ per måned.
Bilen har fordel af brint ved lav vægt, hurtig optankning, og på nær de første tidlige modeller plug-in så daglig pendlig udelukkene på batteristrøm hjemmefra.
Toget mister ikke sin komfort for at det skal slæbe et batteri med, så det får ikke ulæmperne ved batteriet, men ved brint får det tabet på små 20% af energien når der skiftes energibærer, og 13% når det skal komprimeres for ikke at fylde for meget, dvs 30-35% merforbrug i forhold til at trække strømmen fra batteri eller køreledning.
Vi har ventet på køreledninger i Aarhus i 20 år Så hvad får dig til at tro at vi får 100% dækning
Tog kan sagtens renoveres
Jeg har med held været med til at ombygge meget ældre hollandske el-tog.
IC 3 er stadig geniale!
Jeg har været med til at skifte motorer Alt er modul-opbygget! Motor og gear rummet kan snildt rumme batterier, brændselsceller, frekvensomformer og anden elektronik. Brint-tanke kan være på taget uden at øge togets højde.
I 2030 er IC-3 op til 40 år gamle !
Men de har altid være ualmindeligt dejlige tog at sidde i og at køre med.
Lars :)
Nu er der køreledninger på mere end halvdelen af banerne, og resten er ved at blive hængt op. Brint har et betydeligt energitab i forhold til køreledninger.Med brint-tog bliver ALLE banestrækninger uafhængige af køreledninger
Brint teknologi er kommercielt "fugle på taget".
I 2030 er IC-3 op til 40 år gamle !IC3 vil kunne ombygges
Hvad handler denne diskusion egentlig om? Selvfølgelig kan man lave batteritog, men hvorfor?
8 sporsænkninger og 2 broer til mindre veje mellem Holbæk og Kalundborg?
Der er ikke ATC mellem Kalundborg og Holbæk. Der bør laves et tilsvarende eller bedre system af hensyn til sikkerheden, det kommer med her.
En del af skinnerne er angiveligt meget slidte og skal udskiftes. Det er også med i projektet.
Læs om projektet her: https://www.bane.dk/da/Borger/Baneprojekter/Elektrificeringsprogrammet/Straekninger-vi-elektrificerer/Elektrificering-Roskilde_Kalundborg/Om-projektet
Grunden til at elektricificere er for at kunne have mange mulige leverandører af tog. Samt at det er billigere at kører på el end diesel. Ellers ender vi igen med at det ideelle tog kun laves i Pistoia, der faktisk laver de dette hybridtog. https://www.railwaygazette.com/news/traction-rolling-stock/single-view/view/hitachi-trainsets-for-hull-trains-under-construction.html(Bemærk Hull trains bestilte et tog de troede blev samlet i Japan og England ikke i Italien)
(De tyske batteritog er angiveligt regionaltog, som ikke kan køre så hurtigt)
Brint-tog kører 900 km på en tankning Derfor er det nok med 3-4 tankstationerpå landsplan Allerede nu har Bremen banen bedre brændstoføkonomi end diesel Der er planer hos Energinet om vindfabrikker på Nordsøen der producerer 15 gange den nuværende el-produktion. Elektrolyse er en del af strategien for forsyningssikkerhed - brint bliver billigt og rigeligt. Forsyningssikkerhed har altid været mindst lige så vigtigt som økonomi. Med brint-tog bliver ALLE banestrækninger uafhængige af køreledninger og ny spor kan oprettes på “billige” strækninger - med mulighed for overhaling. Den samme løsning for hele det perifere banenet vil forenkle fremtidige løsninger. Ligesom en bro over Kattegat vil blive billigere. IC3 vil kunne ombygges - ALSTROM har et tilsvarende projekt med engelske tog.
Når Kattegatbroen kommer, bliver der før eller senere også bygget en højhastighedsbane øst for broen. Men det betyder ikke at man vil nedlægge den gamle bane til Holbæk, Nykøbing Sj og Kalundborg. Altså bliver der to baner København - Kalundborg, én højhastigheds- og en Intercity, begge med trafik over broen. Det gør man således:
1: Ny bane Svinninge - Kalundborg, Intercity-toget flyttes dertil.Odsherred har nu forbindelse til Jylland. Stop i København, Roskilde, Holbæk, Svinninge, Kalundborg, Samsø, Odder(?), Århus.
2: Højhastighedsbane på den gamle tracé, med udretninger.Reducerer udgifter til ekspropriation.
Det var PHK kommentar om at strækningen kalundborg-Holbæk svarer til en sidebane, det ville gøre Holbæk til endestation, deraf konkluderer jeg at når batteritoget vender i Holbæk og sparer turen helt til København skal der bruges halvt så mange togsæt, derfor min kommentar om at det åbner op for endnu flere besparelse.Hvorfor den forringelse for de tog rejsende ?
Alternativt dobbelt så mange afgange, eller tage Tølløse-Slagelse banen med i regnestykket, så har du 3 sidebaner med fælles materiel og teknologi, med deraf følgende besparelser.
Hovedformålet er at skrue ned for den offentlige trafik mellem Østdanmark og brofæstet for Kattegatbroen. Derved reduceres risikoen for at der kommer tog på Kattegatbroen som ville være enormt pinligt og umoderne.så kommer der yderligere besparelser i spil, alle stiger om i Holbæk det er jo endestationen.</p>
<p>Hvorfor den forringelse for de tog rejsende ?
Der bygges motorvej både til Kalundborg og Odsherred, der er ingen der forlanger at bilisterne skal stanse, stige ud af bilen og stige ind igen, for at komme forbi Holbæk.</p>
<p>I samme moment nedlægger vi Kalundborg havn på nær oliehavnen</p>
<p>Det vil de blive kede af på Samsø !
Hvad skal vi så med den nye Kalundborgmotorvej ?
Der er vist i øvrigt ikke meget godstrafik på Kalundborgbanen.
Hvorfor den forringelse for de tog rejsende ? Der bygges motorvej både til Kalundborg og Odsherred, der er ingen der forlanger at bilisterne skal stanse, stige ud af bilen og stige ind igen, for at komme forbi Holbæk.så kommer der yderligere besparelser i spil, alle stiger om i Holbæk det er jo endestationen.
Det vil de blive kede af på Samsø ! Hvad skal vi så med den nye Kalundborgmotorvej ? Der er vist i øvrigt ikke meget godstrafik på Kalundborgbanen.I samme moment nedlægger vi Kalundborg havn på nær oliehavnen
Mon ikke Bjørn forveksler Torsten med PHK i Slagelse? Som f.ø. ikke ligger meget østpå fra Kalundborg og vestpå fra Nykøbing Sj.Torsten Mon ikke Torsten tænker på Slagelse? Det er da i alle tilfælde mere øst på :)
Mvh Bjørn
Dels historisk ! Med enkelspor var kapasiteten Holbæk - Tølløse begrænset. Holbæk - Tølløse er jo en statsbane, man kunn jo ikke sådan have en privatbane til at stjæle passagerer fra Statsbanerne.Hvad er forhindringerne for at lokaltog kører direkte mellem Nykøbing og Slagelse? (i tillæg til direkte tog Nykøbing-Kbh)
Slagelse - Holbæk vil nok give en vis fornuft, Tølløsebanes køre gennem en del af Holbæks opland. Derimod vil Slagelse - Nykøbing nok være nytteløs, der vil være bedre ide i København - Nykøbing, der er flere rejsende fra Odsherredsbanen til København end til Slagelse
Du skal nok se på passager strømmene, jeg gætter på at de fleste kører lokalt eller knækker af når de rammer hovedlinien, dvs. de kører ikke hele vejen nord til syd eller omvendt, men jeg ved det selvfølgelig ikke.Hvad er forhindringerne for at lokaltog kører direkte mellem Nykøbing og Slagelse? (i tillæg til direkte tog Nykøbing-Kbh)
Uha det var ikke godt for pt kører jeg taxi, nå reddet at et opslag på google maps, hvis jeg står i Nykøbing og går stik syd så havner jeg i Sorø, og så lidt vestpå til Slagelse , tager jeg så afstanden til slagelse og i stedet går stik øst så havner jeg i Ekeby i Sverige, prøv selv!Mon ikke Torsten tænker på Slagelse? Det er da i alle tilfælde mere øst på :)
Så er spørgsmålet jo om offentlig transport tilbage til Holbæk hvis det er der arbejdspladsen ligger er hurtigere end fra Nykøbing, og om arbejdspladsen har akut tilkaldevagter f.eks jordmor til Holbæk sygehus.
Deutsche Bundesbahn har siden 50'erne kørt med batteritog (rækkevidde 300 km):
<a href="https://de.wikipedia.org/wiki/DB-Baureihe_..">https://de.wikipedia.org/…;
<p>Det er kun nogle meget små sidebanetog, som ikke har været i drift i årevis.
Den type var i drift fra 54 til 95, efter min mening er det da i årevis ?
Hvad er forhindringerne for at lokaltog kører direkte mellem Nykøbing og Slagelse? (i tillæg til direkte tog Nykøbing-Kbh)sparede togsæt indsættes på Tølløse-Slagelse banen
#Torsten Mon ikke Torsten tænker på Slagelse? Det er da i alle tilfælde mere øst på :)
Mvh Bjørn
Tror ikke at svenskerne er bedre til at holde øje med dem, nu ved jeg ikke lige hvor langt østpå du tænker på, men stor risiko for en sag om menneske rettigheder.
Skal overskriften stadig hedde Batteritog? Ja. eller er det ved at løbe af sporet?
Hvis vi også deporterer befolkningen i Kalundborg og Nykøbing Sj østpå hvor man kan holde bedre øje med dem kan vi helt undgå at køre tog til/fra disse byer.Holbæk-Kalundborg en sidebane, så kommer der yderligere besparelser i spil, alle stiger om i Holbæk det er jo endestationen.
I samme moment nedlægger vi Kalundborg havn på nær oliehavnen der jo sender produkterne videre i pipe line´s, så har vi en ren passagerbane til pendlere, godset kan i stedet ind/udskibes i Køge.
Holbæk-Kalundborg en sidebane, så kommer der yderligere besparelser i spil, alle stiger om i Holbæk det er jo endestationen. I samme moment nedlægger vi Kalundborg havn på nær oliehavnen der jo sender produkterne videre i pipe line´s, så har vi en ren passagerbane til pendlere, godset kan i stedet ind/udskibes i Køge.En beskrivelse der passer meget godt på de strækninger vi taler om her.
Hvis der skal være en vis mængde tog for rengøring service, vedligeholdelse og lokoførere med de rigtige certifikater så kan de sparede togsæt indsættes på Tølløse-Slagelse banen og depot til formålet oprettes i Vipperød, mon DTU gider regne på det?
Ja, måske Holbæk - Kalundborg / Nykøbing, men ikke København - Holbæk, og slet ikke København - Roskilde.En beskrivelse der passer meget godt på de strækninger vi taler om her.