Ministerier strides om EF-agenturer
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ministerier strides om EF-agenturer

Miljøministeriet er irriteret på sundhedsminister Ester Larsen, fordi hun har foreslået, at EFs kommende lægemiddelagentur placeres i København.

Kilder i Miljøministeriet siger til Ingeniøren, at det 'mudrer' signalerne til de øvrige EF-lande.

Frygten går på, at det mindsker Danmarks muligheder for at få det miljøagentur til Risø, som den danske regering længe har haft på ønskesedlen.

Lægemiddelagenturet skulle angiveligt give mindst 175 faste arbejdspladser.

Desuden ventes det, at en række europæiske medicinalvarefirmaer vil oprette repræsentationskontorer.

  • Forhåbentlig svækker tankerne om lægemiddelagenturet ikke Danmarks troværdighed hos de andre medlemlande, inden placeringen afgøres, siger Christian Kruse, Miljøministeriets sagsbehandler i miljøagentursagen.

Han understreger, at Miljøministeriet 'arbejder hårdt og helhjertet' for at få miljøagenturet til Danmark, ikke mindst fordi agenturet kan udvikle sig til en 'europæisk miljøstyrelse'.

Beslutningen om placeringen ventes truffet på EFs topmøde i Bruxelles, der finder sted 27.-28. oktober.
INGEN HOLDNINGSÆNDRING

Kontorchef Ole Bjørn Hansen fra Miljøministeriet ønsker ikke at svare direkte på, om han finder sundhedsministerens forslag taktisk uklogt forud for EF-beslutningen.

Han nøjes med at sige, at der 'ikke er sket nogen ændring i den danske regerings holdning om, at det er miljøagenturet, vi går efter'.

Fuldmægtig Peter Bjerring fra Udenrigsministeriet vil ikke udtale sig om, hvorvidt det er dumt pludselig at satse på to agenturer. Også han henviser til regeringens beslutning om, at det er miljøagenturet, Danmark satser på.

Ingeniøren ville gerne have haft kontorchef Jørgen Bartels Petersen i Sundhedsministeriet til at svare på, om ministeriet har skrinlagt planerne om et lægemiddelagentur efter den megen kritik. Men det har ikke været muligt at få en kommentar.

Miljøagenturspørgsmålet skulle allerede have været afgjort på Dublintopmødet i juni. Men beslutningen blev udsat og kommer med i en studehandel, hvor også placeringen af blandt andet Den europæiske Centralbank indgår.

Forud for EF-mødet i Dublin udtrykte blandt andre udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen en klar forventning, at miljøagenturet ville havne i Danmark. Britiske aviser havde da også dengang Risø som favorit. Blandt andet konstaterede The Times, at det britiske bud på en placering var Cambridge, men at det nok ville være Danmark, der løb med agenturet.
MANGE RYGTER

Ingen af de kilder, Ingeniøren har talt med, tør udtale sig om de danske chancer forud for topmødet i slutningen af oktober.

Christian Kruse siger, at 'rygterne bølger op og ned', og at næsten alle EF-lande er inde i billedet stadigvæk.

Hans vurdering er dog, at det især er fire lande, der kæmper om agenturet: Danmark, Holland, Spanien og Italien, som har EF-formandskabet her i efteråret. Derimod synes Vesttyskland ude af billedet.

Peter Bjerring kalder det 'rene spekulationer' at sige, hvilke lande der er med i opløbet, men tilføjer dog, at 'visse lande er mere seriøse bud end andre'.

Christian Kruse siger, at der skal ansættes 'langt flere' i miljøagenturet end de 50-60, som det oprindeligt var meningen: - Det er næppe blåøjet at sige, at det her bliver en rigtig stor sag.

Han forventer, at agenturet udvikler sig til en 'europæisk miljøstyrelse', der allerede efter to år får beføjelser, 'som minder om dem, de nationale miljøstyrelser har', ikke mindst på kontrolområdet.

Kontakten mellem miljøagenturet og den danske miljøverden skal i første omgang foregå via Danmarks Miljø Undersøgelser. DMUs direktør, Henrik Sandbech, bliver det danske medlem af agenturets bestyrelse - uanset placeringen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten