Minister vil tillade olie-jagt på Lolland - det kan føre fracking med sig

Fracking vil måske blive en realitet på dansk landjord i nær fremtid. Nærmere bestemt er det jorden under Lolland og Falster, der muligvis skal udsættes for den omdiskuterede indvindingsmetode.

Således peger alt på, at energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i morgen vil give tilladelse til, at det hollandske selskab Nail Resources igangsætter efterforskning og mulig indvinding af olie, gas og geotermisk energi i et større område af Lolland-Falster. Aktiviteter, som ifølge en redegørelse af projektet udarbejdet af Energistyrelsen, muligvis vil blive fulgt op med brugen af fracking (frakturering):

Læs også: Europas frackingdrøm slår revner

’Alle tilladelser til efterforskning og indvinding af kulbrinter og geotermisk energi kan føre til behov for frakturering både i efterforskningsfasen og en eventuelt senere indvindingsfase.’

Læs også: Teknologisk spredehagl skal klemme den sidste olie ud af Nordsøen

Selv med en tilladelse kræver det en yderligere godkendelse fra Energistyrelsen, inden fracking kan blive taget i brug både i efterforskning og evt. indvinding. Men en tilladelse til udforskning af området er det første skridt på vejen til brug af fracking, og Energistyrelsens redegørelse lægger netop op til en godkendelse af Nail Resources’ ansøgning. Det oplæg ventes ministeren at følge.

Afgørende møde i udvalget

Morgendagen er afgørende for, hvornår et muligt hollandsk råstofeventyr på dansk grund kan begynde. Her er Energistyrelsens redegørelse nemlig på dagsordenen ved et møde i Folketingets energi-, forsynings- og klimaudvalg.

Ifølge dansk lovgivning kan ministeren godkende ansøgninger om undersøgelser i undergrunden, så snart sagen er redegjort for det relevante udvalg. I et bilag til udvalgsmødet i morgen gør Lars Chr. Lilleholt klar, at indstillingen er, at der efter mødet følger en tilladelse:

’Det er min hensigt at meddele de nye tilladelser, når redegørelsen i overensstemmelse med §6 i undergrundsloven har været forelagt udvalget.

Læs også: Fracking-begejstret konsulent koster Rambøll miljøundersøgelse til 360.000 kroner

Politisk uenighed udskyder tilladelsen

For Nail Resources kan den 21. juni derfor blive en glædelig afslutning på en længerevarende sagsbehandling.

Læs også: Olieselskab: Gode chancer for gas i Midtjylland og Syddanmark

Men den hollandske glæde vil næppe blive delt bredt i Danmark. Den 13. juni blev sagen første gang diskuteret i energi-, forsynings- og klimaudvalget, hvor tilladelsen mødte stor modstand hos Alternativet, SF og Enhedslisten.

Mødet medførte at de endelige drøftelser er udskudt til i morgen, den 21. juni, mens der med mødet fulgte en lang række endnu ubesvarede spørgsmål til ministeren.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor opvarmer vi ikke vandet i undergrunden?

Modstand fra grønne organisationer

Sideløbende har de tre grønne organisationer GreenPeace, Det Økologiske Råd og WWF Verdensnaturfonden udtrykt deres bekymring over og modstand mod at give tilladelse til dansk olie- og gasefterforskninger:

»Olie er fortidens brændstof. Hvis Danmark indleder helt ny olieefterforskning nu, vil vi jo fremstå som de rene Trump-kopier,« lyder det fra Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd i en fælles pressemeddelse.

Han bakkes op af John Nordbo, klimachef i WWF:

»Lovgivningen må kigges efter i sømmene. Det er helt urimeligt, at tilladelser til at bore efter olie og gas bliver behandlet, som om det var ekspeditionssager. Vi lever i en tid, hvor det er svært at se rationalet i at investere og i at øge udnyttelsen af fossile brændsler, så man må som minimum kunne forlange, at der kan gives en rigtig god begrundelse for investeringen. Det ser bestemt ikke ud til at være tilfældet i denne sag.«

Det afgørende udvalgsmøde starter i morgen kl. 12.45, og først herefter vil det vise sig, om modstanden får konsekvenser for ministerens endelige tilladelse.

Denne artikel indeholdt tidligere en formulering og en overskrift, som gav indtryk af, at Energistyrelsen og energi-, forsynings- og klimaministeren var ved at udstede en tilladelse til fracking. Vi har nu præciseret, at fracking kræver yderligere tilladelser, både under efterforskning og evt. indvinding. Samtidig er et link til en artikel fra Altinget blevet slettet, efter Energistyrelsen udsendte en præciserende pressemeddelelse.

Skifergas

Produktprisen 2013 Skal Danmark udnytte skifergassen i undergrunden eller ej? Beslutningen kræver indsigt i tekniske, økonomiske og miljømæssige forhold. Ingeniøren dækker emnet hele vejen med artikler og debatmøde. Følg hele skifergas-dækningen her

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når et stort flertal i folketinget kan lade energistyrelsen og ministeren godkende licensen på Lolland så viser det klart at hele den såkaldte skifergasevaluering er rent skuespil for folket. Evalueringens trin 1 endte med at forkaste stort set alle forskerne bag den videnskabelige udrednings konklusioner om behovet for generelle undersøgelser af farer omkring frackingprocessen på land før licenser gives. Det vi nu har i vendte er at der snart kan gives omfattende licensområder til en skifergasoperatør som INEOS som for nyligt købte DONGs olie og gas division og som er suverænt største skifergasoperatør i England. Der er absolut ingen respekt for Århus konventionen eller vores lokale demokrati når det gælder udvinding af fossil energi.

 • 20
 • 4

Verden har rigeligt med billig olie i øjeblikket... Vent dog i det mindste til konsekvenserne af fracking er blevet ordentligt undersøgt.

... og ideelt set burde vi slet ikke overveje at udvinde flere fosile brændstoffer i Danmark.

 • 17
 • 3

Verden har rigeligt med billig olie i øjeblikket... Vent dog i det mindste til konsekvenserne af fracking er blevet ordentligt undersøgt.

... og ideelt set burde vi slet ikke overveje at udvinde flere fosile brændstoffer i Danmark.

Fracking er blevet brugt i rigtig mange år, så erfaringerne findes. Hvis det nu var geotermi man frackede for ville det så være i orden? Ved fracking kan man måske udnytte geotermi hvor det ellers ikke var muligt.

 • 5
 • 15

USA har jo yderst positive erfaringer med Frakking i områder tæt ved overfladen. Jordskælv, forurenet grundvand, og naturgas der lækker op af jorden og ind i huse.

Hvornår mon Regeringen, og det gælder snart alle partier, ansøger om status som den 51ende stat i USA?

 • 4
 • 2

Det bliver, forhåbentlig, snart for dyrt at udvinde olien. - Gerne før der bliver taget en eventuel beslutning.

"Hvis vedvarende energi bliver den billigste løsning, er det ikke så vigtigt, hvad politikerne beslutter. Energiforsker opfordrer til at satse på velprøvede teknologier som vind og sol for at begrænse klimaændringer i tide." http://www.dr.dk/nyheder/viden/tech/energi...

 • 1
 • 0

Hallo. - der er ikke tale tale om en tilladelse om at udvinde gas ved fracking metoden. Der er tale om en tilladelse til at undersøge om der er - primært forstår jeg - naturgas forekomster , der kan udvindes kommercielt. HVis det skulle vise sig at kræve, at der bruges frackingmetoder til udvinding, vil det kræve en ydeligere godkendelser. Så lad os indtil videre håbe på , at der er forekomster, der uden brug af fracking, kan reducere vores forbrug af kul ....

 • 0
 • 5

og de sidder endda på den samme minister. I USA har man med succes lavet fracking-projekter. Det er ganske vist dyr olie - både økonomisk, energiøkonomisk og miljømæssigt, men signalet er, at vi kan klare os uden OPEC. http://www.n-tv.de/wirtschaft/Steigende-Ol... Men er vores energipolitik ikke: Vi kan klare os uden fossiler? Principperne bruger vi kun i skåltaler - i hverdagen tæller kun ussel mammon - og hver enkelt beslutning tages uden mindste skelen til sammenhæng og fremtidsperspektiv.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten