Minister vil se på andre steder for vindmølletestcenter

Hidtil har alle protester fra lokalbefolkningen og Danmarks Naturfredningsforening prellet af på miljøministeren i sagen om placering af nyt testcenter for havmøller i Østerild Plantage i Thy. Men nu oplyser Karen Ellemann (V), at hun er klar til at undersøge andre placeringer.

Det skriver Ritzau, der refererer et møde som ministeren har haft i dag, onsdag, med ordførerne fra Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen og SF's Steen Gade.

»Jeg er glad for den lydhørhed, miljøministeren har lagt for dagen. Det står i stærkt kontrast til det, Lars Løkke Rasmussen meldte ud i går. Hun har forstået vores stærke ønske om, at der skal udarbejdes forslag til alternativ placering, før den endelige beslutning træffes,« siger Flemming Møller Mortensen til Ritzau.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastholdt ellers tirsdag på sit pressemøde, at Østerild var den eneste rigtige placering for centret, der skal have vindmøller stående, der vil være op til 250 meter høje.

Flemming Møller Mortensen er ikke mindst glad for, at der nu kommer klarhed over, hvilke fordele og ulemper, der har været ved de øvrige forslag til placering af centret.

»Miljøministerens opgave at få indkaldt de parter, der er de væsentlige, når det alternative placeringsforslag skal findes. Det er Danmarks Naturfredningsforening, vindmølleindustrien og oppositionen. Så skal vi arbejde sammen om at finde et alternativt forslag. Det er frugtbart, at alle parter sidder med for at finde de kriterier, der skal lægges til grund for et alternativ,« siger Flemming Møller Mortensen til Ritzau.

Dokumentation

Berlingske: Regeringen ser på nyt sted til kæmpemøller

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hva' med et sted nord for København. Gentofte, Hørsholm der er et stort grønt område hvor de han stå.

Hov, hov, nu skal du ikke tro vi vil fælde alle træerne i Dyrehaven til den slags. Næh, det areal skal reserveres til et AK-værk, så kølevandet kan bruges til fjernvarme i Kbh og hele Nordsjælland; tsk, tsk.

 • Søren
 • 0
 • 0

ud af, hvorfor Lindø ikke kan bruges - der er fin infrastruktur til transport af stumperne.

@Søren: Jeg bor (langt) nord for Kbh - jeg så gerne et A-kraftværk placeret her i nærheden ;o)

 • 0
 • 0

Når ministrene har dårlige embedsmænd til at råde sig kan man jo bare spørge folkene ude i det ganske land. Lindø synes som en god idé. Bare der er vind nok.

 • 0
 • 0

Da testcentret primært skal bruges til test af HAVMØLLER, så forekommer det temmelig oplagt at lægge testcentret til havs, ikk'?

Men for at gøre det nemt at benytte testcentret kunne man jo etablere en testfacilitet på en (kunstig) (halv-) ø, som er forbundet med landjorden via en tange eller dæmning. Hvis man alligevel skal lave en kunstig ø, så kunne man jo lave den ringformet og stille møllerne op på periferien. Så kunne man samtidigt udgrave midten af øen og installere nogle pumper og turbiner, bruge overskydende vindmøllestrøm til at pumpe vand ud af bassinet og i vindsvage perioder lade vandet løbe tilbage gennem turbinerne. På denne måde kunne vi ikke blot skabe et testcenter for havmøller, men samtidigt teste energi-atoller som lagringsteknologi.

 • 0
 • 0

[quote Er det ikke lidt dumt at opstille testmøller i et vindfrit område???[/quote]

Jeg arbejder med kabler på havbunden bl.a. til og mellem havvindmøller. Jeg kan forsikre dig om, at vindmølle ejerne ofte er forbavset over, at det blæser meget der hvor vindmøllerne står, når der skal betales for vejrlig.

 • 0
 • 0

Det virker besynderligt ikke lægge centret ved et trafikalt knudepunkt og hvorden industrielle infrastruktur er noget nær perfekt. off-shore industri, dybdehavn, tog og motorvej - samt mennesker der kan både det ene og det andet Esbjerg har det hele ...

 • Det er bare et spørgsmål om at bygge nogle platforme på havet ud for Esbjerg. Der er jo tale om havmøller og design afprøvning - derfor er havet vel det mest optimale

Økonomisk er det sikkert hammer dyrt - men det betyder vel ikke noget, hvis man vil tilgodese en national ødemark - og signalere grøn fremtid. Bæredygtighed handler vel om andet end prisen ?

 • Det ville vel heller ikke være for meget at forlange, vindmølleindustrien selv spytter godt i kassen ?
 • 0
 • 0

Hvis der stadig er politisk vilje til at udvikle den danske vindmølleindustri , så bør ethvert testcenter placeres , hvor man med god vilje kan opnå maksimale testbetingelser. Det fordrer at vinden er tilstrækkelig til at kunne afprøve vindmøllerne . Det var vindforholdene ved Risø ikke , hvorfor man byggede ved Hovsøre nær landtangen Bøvling Klit. Vi har et fantastisk godt sted på Agger Tange ved Nissum Bredning og på Nordmolen ved Hanstholm Havn, hvor det ikke vil genere nogen. Men alene vægten af møllerne forhindrer brug af Oddesund Broen, Sallingsundbroen, Aggersund Broen og Aalborg er for langt væk. Derfor vil det være opportunt , at finde et sted syd for Limfjorden tættere på Ringkøbing og Brande. Eller en placering med solide veje , af hensyn til de tunge transporter. En forsøgsmølle bliver jo ikke stående til evig tid. Der kommer nye til. Tangerne ved Cheminova , Kærgaard Plantage der alligevel er ødelagt er blevet foreslået, men også militærets område ved Nymindegab er brugbart. Det eneste problem er at vindforholdene ikke er så kraftige syd for Lemvig. Og det skulle helst blæse tit og ofte . Hvorfor Esbjerg jo ikke er et alternativ til test af offshore møller. Da teknikere og ingeniører jo dagligt vil skulle pendle mellem moderfabrikkerne og testfaciliteterne vil det jo i vore CO2 tider jo være fornuftigt med så korte afstande som muligt. Hvorfor Østerild plantage ligger alt for langt væk. Men der er mange flere gode muligheder i Vestjylland. Problemet er bare , at der nok er for svage vinde de fleste steder til reel test. Og et testcenter skulle helst give hurtige resultater. At tro at der er lokale arbejdspladser i et testcenter er en forkert antagelser. Der bor jo heller ikke stribevis af højtlønnede ingeniører ved Hovsøre. Og Risø har ikke bygget hverken store laboratorier eller informationscentre på lokaliteten. Men det var det der drev politikerne i Thisted kommune , da Østerild kom i spil. Skal testcentret hurtigt op , kan man jo bare bruge området ved den nys nedlagte møllepark ved Oddesund Syd. Her har man data og alle tilladelser fra tidligere . Men måske ikke vinde af offshore kvalitet. For der kommer temmelig meget tryk på over havet. Ian

 • 0
 • 0

Jeg synes at branchen er meget stille i denne sag. Hvorfor melder Vestas og Siemens ikke ud med hvor de mener det er bedst at placere et testcenter. De er vel de nærmeste til at vide det. Jørgen

 • 0
 • 0

TV-Avisen siger at statsministeren ikke giver sig. Loven fremlægges på fredag...

 • 0
 • 0

Harboøre tange fra Harboøre/ Cheminove ud til Thyborøn, må på alle måder være ideelt. Fatter ikke hvorfor de ikke opstilles der.

Nemme adgangsveje - masser af vind, naturen er ødelagt i forvejen osv. Der er 5-7 km tange at opstille på mellem cheminove og Thyborøn. Ingen broer, der skal krydses, offentlig tansport via trinbrædt lige til møllen.

Er der nogle der ved, hvorfor ovenstående placering ikke har været inde i billedet / er udelukket?

 • 0
 • 0

Helt enig. Ikke siden tilbuddet om at placere et atomkraftværk på Gyllingnæs, er der set lignende velmente forsøg på at udflage statslige arbejdspladser til Jylland.

Nu da store dele af landbruget alligevel er ved at gå rabundus, kvalt under rentebyrden af de sidste 20 års uhæmmede vækst, sammenlægning og ekspansion, skulle det nok være muligt at få et par bøndergårde på tvangsauktion, hvor vindmølle testcentret så passende kunne placeres. Der er masser af halvkedelig landbrugsjort må midtsjælland og i midtjylland. Det kunne vel også befordre den folkelige accept, hvis testcentret blev placeret i egne, hvor befolkningen i forvejen nyder godt af de mange jobs i vindmølleindustrien.

VH/Jes

 • 0
 • 0

Jeg synes at branchen er meget stille i denne sag. Hvorfor melder Vestas og Siemens ikke ud med hvor de mener det er bedst at placere et testcenter. De er vel de nærmeste til at vide det. Jørgen

Jeg tror de har svaret hvad de kunne ønske sig, hvis de er blevet officielt spurgt. Jeg tror derimod ikke du skal forvente at se dem melde offentligt ud. Der er jo gået politik i placeringen, så jeg tror at Vestas og Siemens er meget forsigtige. /Henrik

 • 0
 • 0

Det er jo fint nok at placere testcenteret ved vestkysten. Men de vil j gerne have frit vindfeldt (eller hvad de nu kalder det) mod vest. Hvorfor katten så lægge centeret "langt" fra kysten og inde i en skov. Sæt dem dog UD TIL KYSTEN - Ude i eller umiddelbart inden for klitterne! Mvh Flemming

 • 0
 • 0

Økonomisk er det sikkert hammer dyrt - men det betyder vel ikke noget, hvis man vil tilgodese en national ødemark - og signalere grøn fremtid. Bæredygtighed handler vel om andet end prisen ?

Lur mig om ikke det er hele humlen i sagen, for ellers har vi jo rigelige mængder af landbrugsjord der er så ringe at det kun har hektarstøtte til formål. Men det falder så på kriteriet om at være næsten gratis for staten og industrien. Fredet skov og en dispensation fra kravet om erstatningsskov er intet mindre end optimalt set fra et økonomisk synspunkt.

 • 0
 • 0

Harboøre tange fra Harboøre/ Cheminove ud til Thyborøn, må på alle måder være ideelt. Fatter ikke hvorfor de ikke opstilles der.

Harboøre/Agger tange er fredet, og sådan noget kan man jo ikke bare lige lave om på.

 • 0
 • 0

[quote]Harboøre tange fra Harboøre/ Cheminove ud til Thyborøn, må på alle måder være ideelt. Fatter ikke hvorfor de ikke opstilles der.

Harboøre/Agger tange er fredet, og sådan noget kan man jo ikke bare lige lave om på.[/quote]

Det var skoven ved Østerild jo også - deraf navnet fredsskov.... Men det omgik man jo nemt og bekvemt.

Der er INGEN årsag til at området mellem cheminove og thyborøn skal være fredet - det er i forvejen grimt som arvesynden og stærkt forurenet.

Perfekt til testmøller

 • 0
 • 0

Der er INGEN årsag til at området mellem cheminove og thyborøn skal være fredet - det er i forvejen grimt som arvesynden og stærkt forurenet.

Perfekt til testmøller

Det kan godt være, at dansk ornitologisk forening har en NOGET anden holdning til dette !

At poste den slags uunderbyggede generaliteter ud, vidner om ringe lyst til at sætte sig ind i de faktiske forhold.

Harboøre Tange er et meget vigtigt vådområde for fugle, og er ikke særligt forurenet, når der lige ses bort fra et yderst begrænset område omkring høfde 42 (og den gamle Cheminova grund, som jo ikke ligger på selve tangen)

 • 0
 • 0

Hvis Dansk Ornitologisk Forening blev hørt tror jeg heller ikke Østerild ville være særligt populært. Der er problemer med trækfugle og flagermus, som muligvis bliver taberne dér [1].

Andet citat fra [1]

Verdens største industrielle testcenter for hav-vindmøller skal ifølge Miljøministeriet placeres i Østerild Klitplantage. [..] Vindmøllerne bliver 250 m høje og kan ses i en radius af 55 km. Området der af samme ministerium er udpeget til Naturkanon 2009 ligger imellem Nationalpark Thy og Nordeuropas største ynglepladser for trækfugle. [..]

[1] http://www.nationalttestcenter.dk/?p=1631

 • 0
 • 0

Det er BESTEMT ikke, fordi jer er pro Østerild, at jeg forsvarer fuglene på Harboøre Tange, jeg opponerer blot mod at udslynge fejlagtige generaliteter.

Mit forslag til placering er stadig det gamle Lindø værft - fin infrastruktur til tunge ting (det er det, området er designet til)

 • 0
 • 0

Mit forslag til placering er stadig det gamle Lindø værft - fin infrastruktur til tunge ting (det er det, området er designet til)

Det går jo aldrig at opstille møllerne så langt mod øst, der er alt for mange potentielle stemmer som kan se dem. :-) Naturen har derimod ikke stemmeret, det er noget nemmere at håndtere for vore kære politikere.

 • 0
 • 0

Meget er nu sagt og skrevet, men hvorfor må vi ikke få bare 3-4 grunde til at placere disse havvindmøller i Thy-land? Jeg er derfor enig med Jørgen Risum, der skrev: "Jeg synes at branchen er meget stille i denne sag. Hvorfor melder Vestas og Siemens ikke ud med hvor de mener det er bedst at placere et testcenter. De er vel de nærmeste til at vide det". Jeg har nu også (i dag) spurgt om det samme i et mini-læserbrev i Politiken. - Men ved jo ikke, om det hjælper. Tidligere har jeg - i aviser - foreslået placering tættere ved produktionen og udskibningshavnen i Esbjerg. Der ligger de pramme og de flydekraner, der skal opstille møllerne, når de er "testet" !! Et par km ude i havet vest for Esbjerg må det være muligt at finde et par km2, hvor der ikke skal fældes træer og hvor der ikke skal forstærkes veje og ombygges en stribe rundkørsler til de lange transporter. Kom dog nu med en forklaring!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten