Minister vil øge kontrollen med Energinets store infrastruktur-projekter

Plus25. august 2020 kl. 11:046
Minister vil øge kontrollen med Energinets store infrastruktur-projekter
Baptic Pipe gasledningen føres under Lillebælt på en fire kilometer lang strækning. Arbejdede startede i juli 2020. Illustration: Energinet.
Allerede i år vil klimaministeren ændre loven om Energinet for at sikre transparens og åbenhed om selskabets investeringer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Byggeriet af en Baltic Pipe, en ny naturgasledning på tværs af hele Danmark, er godt i gang. Det samme er protesterne fra lodsejere og aktivister, der finder, at en spritny naturgasledning, der skal føre norsk naturgas ned til Polen, slet ikke burde være blevet bygget, fordi den ikke rimer på grøn omstilling.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
27. januar 2021 kl. 10:47

Hvis journalisten tjekker dette link er sektorkobling listet paa Energinets hjemmeside som et vigtigt strategisk omraade: https://energinet.dk/Gron-omstilling/Potentialer

Dertil skal det tilfoejes at Energinet foerst for nylig blev splittet op i en El- og Gas TSO, for at tilfredsstille krav om ikke at blande el- og gastariffer sammen i samme selskab.

5
26. august 2020 kl. 09:18

Uddyb gerne din formodning "lange udsigter". Hvad mener du horisonten er?

Med de kapitalpartnere der er bag "energiø" konceptet skal vi nok forvente en accelleration, hvilket også understøttes af EU Hydrogen initiativer.

I første omgang kunne man sikre at rørene fra Nordsøen til landfast bliver sikret til hydrogen, så en mulig tilslutning til tysk brintnet tilslutning kunne blive mulig i 30'erne

4
25. august 2020 kl. 18:58

konvertere el ude i Nordsøen

Produktion af brint, på konkurrencemæssige vilkår, ude i Nordsøen har lange udsigter. At udbygge en infrastruktur, uden brintskørhed, så den også kan håntere brint er en voldsom ekstra omkostning. Det ville være forkert at pålægge disse omkostninger på en infrastruktur der etables nu.

3
25. august 2020 kl. 18:52

Politiker og andre intressenter kan have en masse ideer men håndtering af el og gas er underlagt EU's direktiver på området. Her kræves det at produktion, transmission og distribution er skilt fra hinanden. Fjernvarme er ikke påvirket af dette. EnerginetDK er et rent transmissionsselskab om må ikke have interesser i de to andre områder. EnerginetDK må, med de nuværende regler hvorken gå ind i distribution eller produktion. Når det er sagt så kan det være en god ide at at der er en samfundsmæssig bremse på de mest vidtlyftige planer.

2
25. august 2020 kl. 14:10

I et stykke tid endnu er gassen fremherskende - men der er næppe tvivl om, at brint fra Nordsøen bliver en kommende energibærer, da det vil være mere rationelt at konvertere el ude i Nordsøen på en energiø og sende brint iland. Hermed kunne Baltic Pipe også få en mere fremtidsrettet plads og hvis man fortsat vil have gas til Polen kan man et stykke ad vejen istedet benytte den gamle gasinfrastruktur, som ikke er egnet til brint

1
25. august 2020 kl. 13:50

»Men det løser ikke det grundlæggende problem med Energinet, som er, at de arbejder snævert indenfor enten el eller gas og ikke kan eller vil stå i spidsen for den sektor-kobling, som er nødvendig, hvis den grønne omstilling skal realiseres. Altså at vi får koblet de stigende mængder grøn strøm med fjernvarme via varmepumper og med transportsektoren via elbiler og på sigt med forskellige konverterings-teknologier, «

Det vil være interessant at høre hvad det konkret er, Frede Hvelplund forestiller sig. Skal Energinet være energimonopol og have ejerskab af el, gas og fjernvarme og ladestander-infrastrukturen, eller hvordan er det at Energinet skal stå i spidsen?