Minister vil holde bredbåndsmillioner ude af København

Illustration: www.jeppebnielsen.com

To projekter i Storkøbenhavn og ikke et eneste projekt i yderkommunerne har fået tilskud fra den statslige bredbåndspulje i 2016. Derfor havde de socialdemokratiske medlemmer af Folketingets udvalg for landdistrikter og øer kaldt energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i samråd tirsdag formiddag.

Særligt de to projekter i Storkøbenhavn har vakt opsigt, da vurderingen fra flere sider har været, at de burde kunne gennemføres på markedsvilkår.

Illustration: Nanna Skytte

Læs også: Landdistrikter til hovedstaden: Hold fingrene fra vores bredbåndsstøtte

»Udmøntningen af de aftalte rammer førte til, at to projekter i Storkøbenhavn fik støtte fra puljen i 2016 i fuld overensstemmelse med objektive kriterier. Det var de projekter, som samlet set scorede flest point i den pointmodel, der blev aftalt i forbindelse med aftalen,« konstaterede Lars Christian Lilleholt på samrådet.

Ingen ændringer med det samme

Ud over at afkræve ministeren en forklaring på fordelingen, ønskede Socialdemokraterne sig en genforhandling af kriterierne for puljen.

Puljen skal i forvejen evalueres, når den er blevet udelt i 2017, så den kan tilpasses inden de sidste to uddelinger i 2018 og 2019. Det er imidlertid ikke tids nok, mente Socialdemokraterne.

Ministeren afviste imidlertid på samrådet, at man kunne ændre ordningen allerede i år, da ansøgningsrunden er gået i gang og har endelig ansøgningsfrist i august.

Læs også: Elendigt bredbånd: Selv Amalienborg kan få støtte

Heunicke: »Ingeniøren viser, at der er en skævhed«

Som Ingeniøren tidligere har skrevet, betyder de nuværende kriterier for bredbåndspuljen, at 5995 adresser alene i Københavns Kommune er støtteberettigede. Det fremhævede den socialdemokratiske ordfører, Magnus Heunicke, på samrådet:

»Ingeniøren har undersøgt hvilke adresser, der egentlig ville kunne søge denne pulje, der blev lanceret i Venstres landdistriktsudspil. Det kan adresser på Amalienborg, Tivoli, Rådhuspladsen og faktisk Christiansborg Slot, vom vi sidder på her. Det er jo ikke ligefrem landdistriksområder. Det viser, at der er en skævhed,« konstaterede han på samrådet over for ministeren.

»Man kan altid blive klogere på, om man har gjort det helt rigtigt. Det er dette her et godt eksempel på. Det var ikke tilsigtet, at man skulle støtte projekter i tætbefolkede områder som her. Vi skal tilpasse puljen, så den i højere grad er målrettet projekter i tyndtbefolkede områder,« lød et af Lars Christian Lilleholts svar på samrådet.

Læs også: Staten betaler millioner for bredbånd i sommerhuse

Det betyder dog ikke, at ministeren selv vil erklære sig utilfreds med den måde, puljen er blevet uddelt på. Da Ingeniøren efterfølgende spurgte til hans tilfredshed med puljen, svarede han:

»På baggrund af den kritik, der er rejst, er jeg klar til at se på, om vi kan indrette puljen på en anden måde. Vi kunne for eksempel se på kommunestørrelse, så puljen kun er for kommuner under en vis størrelse. Der vil udfordringen være, at der faktisk også er nogle store kommuner, der har små landsbyer, hvor dækningen ikke er så god. Vi kigger på det, og jeg er åben for at tale med de partier, der står bag teleforliget og bag finansieringen af puljen.«

Er ministeren tilfreds?

Du siger »på baggrund af den kritik der er rejst«. Er det rigtigt forstået, at du heller ikke selv er tilfreds med, at der er givet støtte i Storkøbenhavn?

»Vi er rigtig tilfredse med puljen. Det er den første bredbåndspulje nogensinde på 200 mio. kr. Der er mange husstande, der har fået bredbånd, som ellers ikke havde fået det. Der er sat fokus på det, og der er steder i landet, hvor puljen har betydet, at man selv har taget initiativer til at etablere bredbånd,« svarer ministeren.

Læs også: Bredbåndspulje giver 22.000 kr. i tilskud pr. adresse

Du nævner ikke fordelingen af støttemidler til land versus by som en del af den succes. Er den det?

»Jeg er parat til at kigge på, om vi kan opstille kriterierne på en anden måde, således at de bliver endnu mere målrettet de områder, som ikke har mulighed for at få dækning,« siger han.

Hele samrådet kan ses på Folketingets hjemmeside.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lars Chr. Lilleholt er enormt god til at svare på et helt andet spørgsmål end det han blev stillet. Journalisten spørger specifikt til om han er tilfreds med at flere adresser i Storkøbenhavn har modtaget støtte fra puljen og hans svar er at han er tilfreds med at puljen eksisterer. Helt ærligt!

Jeg vil så gerne have udskiftet den levebrødspolitiker med en, der gider tage ansvar og faktisk har befolkningens bedste for øje i stedet for sin egen jobsikkerhed, som tydeligvis er sikret de næste par år.

Ja, det er hårdt at være blå, når så mange blå politikere er så snævertsynede, ignorante, faktaresistente og egoistiske. Det er kun en ringe trøst at det står lige så skidt til på den anden fløj.

 • 9
 • 5

Der er masser af adresser i København der ikke kan få bedre end 20/2 eller lign.

Hvis det eneste der skulle til var befolkningstæthed, så kan man jo undre sig over hvorfor der ikke er nogen der har fundet det fordelagtigt at investere der.

 • 3
 • 1

Jeg bor ca 4 km fra Roskilde centrum, maks hastighed er 20 hvilket er et problem da jeg arbejder med sw-udvikling og derfor har brug for en fornuftig hastighed (gerne 100 eller mere). Kriteriet for støtte burde vel være om man har en god hastighed eller ej - og hvorfor kan man ikke bare gøre som i Jylland, det er da utroligt at Sjælland skal være en data-ørken, det må være i statens eller kommunes interesse at sørge for at alle borgere har vand, varme, el og et forbandet godt internet

 • 4
 • 3

Synes det er et mærkeligt "pointsystem" de har valgt at indføre i forbindelse med projektet til at vurdere hvem der skal have støtte. Jeg tvivler stærkt på at der er samme problem med forbindelsen i københavn, som der er i ydre københavn. Det er dog forståeligt at ingen skal stå med en dårlig forbindelse, men når man som os ude i udkants danmark næsten ingen forbindelse har, så synes jeg det er problematisk.

Har personligt forsøgt at skifte forbindelse gennem sider som www.samlino.dk/bredbaand , bredbaandsguiden. dk og lignende. Har endda ringet til diverse selskaber, blot for at konstatere at det ikke er muligt at få en bedre forbindelse, og må "Nøjes" med en internetforbindelse der kun burde høre halvfemserne til. Blev meget overrasket da jeg hørte at pengene fra denne pulje endte københavnerne. Forstår naturligvis godt beslutningsgrundlaget, men er stadig forbavset, da det på ingen måde stemte overens med mine forventninger.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten