Godt! Det er sandelig på tide.
Giftige fluorstoffer har i otte år fået forskere, politikere og producenter op ad stolene for at være sundhedsskadelige og allestedsnærværende i vores hverdag. Men nu kan det være slut.
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil forbyde alle fluorstoffer i pap og papir, som er i kontakt med fødevarer. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.
»Vi kan ikke risikere, at skadelige stoffer vandrer fra indpakningen og over i vores mad. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at undersøge mulighederne for et nationalt forbud mod brugen af hele gruppen af organiske fluorforbindelser i fødevareemballage af pap og papir,« siger ministeren ifølge pressemeddelelsen.
Det kan betyde, at det i Danmark ikke længere vil være tilladt, at popcornposer, rouladepap og bagepapir indeholder nogen former for fluorforbindelser for at gøre madpapiret fedt- og vandafvisende.
Ønsket om et forbud kommer, efter EU's fødevaresikkerhedsagentur Efsa før jul fortalte, at de ville sænke anbefalingerne drastisk for, hvor meget vi maksimalt bør udsættes for af to tidligere meget anvendte fluorstoffer: Det allerede forbudte PFOS og snart forbudte PFOA.
Men de to fluorforbindelser er ikke alene: Der er flere tusinde forskellige fluorstoffer, som potentielt er sundhedsfarlige.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Derfor sætter ministeren nu spørgsmålstegn ved, om risikovurderingen af andre fluorforbindelser er korrekt.
»Min bekymring for organiske fluorerede stoffer er ikke blevet mindre efter Efsa’s seneste vurdering. Der kan også være andre fluorerede stoffer, som er mere skadelige, end vi tror i dag. Derfor ønsker jeg et forbud,« siger ministeren ifølge pressemeddelelsen.
Bliver forbuddet en realitet, kan Danmark blive det første land i verden, som forbyder alle fluorforbindelser – og ikke bare en mindre række af dem – i madpap og -papir.
Men før et forbud når så langt, skal Fødevarestyrelsen undersøge, om det overhovedet er foreneligt med EU-retten på området. Styrelsen skal vægte risiciene ved fluorstofferne overfor en harmoniseret EU-lovgivning på tværs af medlemslandene. Det oplyser Henrik Nielsen, som er chef for kemi og fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, til Ingeniøren.
Han kan ikke på nuværende tidspunkt vurdere, hvor stor chancen er for, at forbuddet går igennem. Men hvis det gør, vil der skulle udstedes bekendtgørelser, ligesom EU-Kommissionen skal underrettes.
Derfor er det et realistisk bud, at forbuddet kan træde i kraft i sommeren 2020, vurderer Henrik Nielsen.
Det europæiske fødevaresikkerhedsagentur Efsa vil i løbet af i år forsøge at afklare de usikkerheder, der stadig findes om sundhedsrisikoen ved de andre fluorstoffer, som ikke er PFOS og PFOA. Efsa vil efter planen offentliggøre resultaterne i december 2019. Det skriver miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i et svar til Folketingets miljø- og fødevareudvalg i dag.
I svaret skriver ministeren også, at Fødevarestyrelsen nu vil presse på for, at EU fastsætter grænseværdier for fluorstoffer i fødevarer.
Det danske forbud skal således gælde, indtil der kommer EU-regulering af stofferne. I takt med at EU lærer mere om risiciene ved de forskellige stoffer og regulerer brugen af dem, vil forbuddet blive ophævet. Det oplyser Fødevarestyrelsen til Ingeniøren.
Fødevarestyrelsen har længe frarådet detailhandlen at bruge fluorstoffer i pap og papir, der skal i kontakt med fødevarer. Det har betydet, at nogle producenter frivilligt har udfaset brugen af stofferne.
Alligevel er der gennem tiden dukket flere sager op om mad, hvis pap- eller papiremballage indeholdt fluorstoffer langt over grænseværdierne.
Senest lavede Forbrugerrådet Tænk en test i august, der viste, at tre ud af 21 købekager var indpakket med papir eller pap, som indeholdt fluor op til 3.857 gange mere, end grænseværdierne anbefalede.
Kontroverset om fluorstofferne har stået på siden 2011, hvor forskeren Xenia Trier i en DTU-afhandling afdækkede, at de giftige stoffer var til stede i en stor del af papir- og papindpakning til mad - og at de uforgængelige stoffer blandt andet øgede risikoen for brystkræft og kronisk nyresygdom.
Årsagen til den omfattende brug af stofferne er, at de afviser vand og fedt, så for eksempel pap og papir ikke suger fedt og vand fra den mad, de indpakker.
Godt! Det er sandelig på tide.
....der skal stoppe med flourskylninger, flourtandpasta og flourlak......og sørge for at der ikke er flour i vandet, så de dårlige tænder vinder frem igen.
Kommer der ikke snart nogle flere kamiingeniører på banen ?
Du skal skelne mellem fluorid og organisk bundet fluor. CK-82
"Giftige fluorstoffer har i otte år fået forskere, politikere og producenter op ad stolene for at være sundhedsskadelige og allestedsnærværende i vores hverdag. Men nu kan det være slut." Man skulle tro, der snart er valg?
Undskyld! Det er joke. Alt hvad der kan betegnes som mad, indeholder fosfor.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard