Minister vil droppe fjernvarmens tilslutningspligt
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minister vil droppe fjernvarmens tilslutningspligt

Illustration: scanpix

Varmeforbrugerne skal i fremtiden frit kunne vælge opvarmningsform, og derfor bør både tilslutnings- og forblivelsespligt for fjernvarme afskaffes. Også selvom forbrugerne i stedet vælger en opvarmningsform, der hverken er klimavenlig eller spiller godt sammen med energisystemet.

Det slår regeringen fast forud for et udspil til en ny energiaftale frem mod 2030, hvor fjernvarmens fremtid vil være på tapetet – blandt meget andet.

Læs også: Omdiskuteret rapport viser udfordret fjernvarmesektor

Udmeldingen fremgår af to svar fra energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til energiudvalget, som har bedt ministeren forholde sig til en henvendelse fra de Kommunaltekniske chefer (KTC). Cheferne advarer mod helt at fjerne tilslutnings- og forblivelsespligten i kommunerne, fordi det vil vanskeliggøre en strategisk energiplanlægning, der kan sikre en samfundsøkonomisk optimal grøn omstilling.

»Forbrugerne skal have frie valgmuligheder mellem kollektive og individuelle opvarmningsløsninger,« mener regeringen. Illustration: www.jeppebnielsen.com

Krav om klimavenligt alternativ, tak

KTC cheferne, samlet i faggruppen Klima, Energi og Ressourcer (KER) forslår derfor, at tilslutnings- og forblivelsespligten ikke afskaffes. Alternativt at kommunerne kan stille krav om, at en alternativ varmekilde skal være mindst lige så klimavenlig og bidrage mindst lige så meget til integration af fluktuerende energikilder i energiforsyningen som det kollektive system.

Læs også: Vind og biomasse kan umuligt redde de københavnske CO2-mål

Men det afviser ministeren altså pure:

»Jeg deler (derfor) ikke KER’s synspunkt om, at tilslutningspligt og forblivelsespligt forsat skal være gældende ude i kommunerne, eller at der skal være mulighed for at stille krav til opvarmningsløsningens klimavenlighed samt grad af samspil til energisystemet, idet forslaget begrænser både værkernes og forbrugernes frie valg, heller ikke selvom formålet alene skulle være at fremme den grønne omstilling,« hedder det i svaret.

Læs også: Forskere bag stort energiprojekt: Overset fleksibilitet kan sikre den grønne omstilling

Påvirker ikke samfundsøkonomien

Ministeren forklarer også, at regeringen – sammen med partierne bag en såkaldt stemmeaftale om ny økonomisk regulering af fjernvarmen fra 2. juni sidste år – allerede har fået analyseret konsekvenserne af at droppe tilslutningspligten i eksisterende byggeri for husstande, som i dag ikke er tilsluttet den kollektive forsyning.

Læs også: Jordvarme-anlæg skal levere fjernvarme til nybyggere ved Kolding

»Analysen er afrapporteret til aftalekredsen bag økonomisk regulering februar 2018 og viste, at der ikke umiddelbart ventes nogle samfundsøkonomiske konsekvenser ved en ophævelse af muligheden for fremadrettet at pålægge tilslutningspligt for eksisterende byggeri, « hedder det i det andet af de to svar.

Yderligere to nye analyser er på vej, oplyser ministeren videre: Den ene skal se på muligheder og konsekvenser af at afskaffe allerede pålagt tilslutnings- og forblivelsespligt, mens den anden skal analysere konsekvensen af afskaffelse af tilslutningspligt ved nybyggeri.

Beslutningen åbenbart taget

Kim Mortensen, adm. direktør i brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, der organiserer omkring 400 fjernvarmeselskaber, er ikke særlig overrasket over ministerens udmelding, som følger linjen i regeringens meget omdiskuterede Forsyningsstrategi:

Læs også: Regeringen: Forsyningerne skal effektiviseres for 5,9 mia. kroner

»Men ministeren signalerer nu, at beslutningen er taget – uanset hvad de nævnte analyser af konsekvenserne måtte vise, og det er en skam,« siger han.

Kim Mortensen frygter, at der går for meget ideologi i sagen, og at det vil kunne stille sig i vejen for, at man får tænkt sig om og besluttet en klog afvikling af tilslutningspligten - med tid og finansieringmuligheder for fjernvarmeværkerne til at omstille sig:

Læs også: Professor til Kalundborg: Kombinér spildvarme og varmpepumper

»At droppe den kommunale energiplanlægning, som regeringen nu lægger op til, er et opgør med den energipolitik, vi har ført de seneste 30-40 år, Vi har endnu til gode at se eksempler på, at markedet kan drive og sikre en billig og effektiv grøn omstilling,« siger han.

Partierne bag var aftalen fra 2, juni er de tre regeringspartier, Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, samt Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Fjernelse af tilslutningspligten er umiddelbart en god ide. Det fjerner selvfølgelig nogen planlægningsværktøjer for kommunerne, men hvis ikke kunderne kan tiltrækkes frivilligt med attraktive priser og service, så skal de heller ikke tvinges.
MEN sammen med fjernelse af tilslutningspligten hører også at fjerne forsyningspligten !

  • 28
  • 10

Citat dea Kim Mortensen adm. Direktør i brancheorganisationen dansk fjernvarme:

“Vi har endnu til gode at se eksempler på, at markedet kan drive og sikre en billig og effektiv grøn omstilling,« siger han.”

Det er sørme noget af en useriøs udtalelse. Og afspejler ikke rigtigt virkeligheden.

  • 14
  • 17

Så må forslaget vel også gælde:
Tilslutningspligt til:
Spildevandskloak
Regnvandskloak
Vand/ afledningsafgift
El
Gamle lokalplaner hvor der i dag er tilslutningspligt. Skal den så ophæves?

  • 22
  • 8