Minister vil åbne døren på vid gab for GMO i fodertruget

Danmark og resten af EU bør overveje vores årelange restriktive tilgang til gensplejset foder. For med fødevareprisernes himmelflugt befinder de danske landmænd sig i en ulige konkurrencesituation i forhold til for eksempel sydamerikanske bønder.

Sådan lyder udmeldingen fra fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

»Vi kommer til at stå med store økonomiske problemer, hvis der ikke bliver åbnet for yderligere import af foder til landbruget,« siger hun til Børsen forud en høring om emnet.

EU har importeret genmodificeret foder siden 1996, men det er først og fremmest majs og soja og kræver godkendelse af europæiske eksperter og EU-kommissionen. Den godkendelsesprocedure er væsentlig længere end amerikanernes.

»Der er mange følelser involveret i det her - blandt andet i forhold til, om udviklingen går for stærkt. Jeg mener, at der er tale om lidt af en teknologisk forskrækkelse,« siger Eva Kjer Hansen til Børsen.

Hendes udmelding møder modstand fra Dansk Folkeparti og oppositionspartierne.

» Fødevareministeren vil med sit pres udvirke, at vi får en massiv import til Danmark af foder, der indeholder antibiotika-resistente GMO'er. Dansk lov afviser godkendelse af sådanne GMO'er, men det vil ministeren åbenbart omgå,« lyder det fra Enhedslistens Per Clausen.

Dansk Folkepartis Jørn Dohrman melder stald forbi til mere GM-foder og ligeledes gør SF's Kristen Touborg.

»Så længe vi ikke kender de risici, der er forbundet med brugen af GMO, så mener jeg ikke, det er en farbar vej at følge,« siger Kristen Touborg.

Radikale Venstre og Socialdemokraterne fremhæver forsigtighedsprincippet og mere forskning.

»Hvis der er den mindste videnskabelige tvivl om, hvorvidt brug af et givent GMO-produkt kan medføre helbredsmæssige eller miljømæssige problemer, må vi afvise markedsføringen af dem i Danmark, og der er fortsat risiko for, at nogle af produkterne kan føre til resistens over for antibiotika,« siger Socialdemokraternes fødevareordfører, Bjarne Laustsen.