Minister: Vi offentliggør dele af længe ventet afgifts-analyse snarest

5. november 2015 kl. 17:423
Minister: Vi offentliggør dele af længe ventet afgifts-analyse snarest
Illustration: Vestas Wind Turbines.
Inden for få måneder vil regeringen drypvis offentliggøre dele af den længe ventede analyse om støtte og afgifter på energiområdet. Blandt de første vil være en analyse af støtte til landvind, oplyste ministeren på et åbent samråd torsdag.
Artiklen er ældre end 30 dage

Skal støtten til landvindmøller indrettes efter andet end vindmøllernes størrelse? Skal landvindmøller i det hele taget støttes, og hvor mange skal vi have af dem?

Det er nogle af de spørgsmål, som bliver beskrevet i én af syv delanalyser i den længe ventede tilskuds-afgiftsanalyse. Denne delanalyse vil blive offentliggjort inden for få måneder.

Det lovede energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) torsdag på et åbent samråd indkaldt af Jens Joel fra Socialdemokraterne.

Læs også: Energipolitikere: Vi SKAL have udbredt varmepumperne

Artiklen fortsætter efter annoncen

På samrådet løftede ministeren dermed for første gang sløret for underemnerne i den længe ventede tilskuds-afgiftsanalyse. Han lovede samtidig, at tre af de syv delanalyser ville blive offentliggjort inden for få måneder:

Læs også: Længe ventet analyse af energiafgifter trækker stadig ud

»Vi har besluttet at offentliggøre delanalysen om støtte til landvindmøller, analysen af de eksisterende afgifter og tilskud på energiområdet samt analysen af PSO-systemet, og hvordan det kan erstattes af noget, som er mere hensigtsmæssigt, og som EU kan godkende. Vi gør det, fordi vi gerne vil have gang i en debat hurtigst muligt,« sagde han.

De fire sidste analyser handler om miljøeffekterne af energiforbruget og de omkostninger, der er forbundet med dem. Om hvordan tilskud og afgifter kan indrettes, hvis de skal fremme overskudsvarme. Og om de administrative byrder ved energiafgifter og -tilskud samt en opsamlende analyse, der også vil give et bud på, hvordan systemet kan indrettes mere smart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren tilføjede, at de syv analyser vil blive drøftet med eksterne parter og eksperter, før de bliver offentliggjort.

»Men jeg vil gerne understrege, at vi ikke vil følge anbefalingerne i analyserne, hvis de går imod regeringens politik om, at det ikke må blive dyrere at være dansker,« sagde ministeren.

Læs også: Danmark kan hente milliardgevinst ved at bruge vindmøllestrømmen selv

Jens Joel fra Socialdemokraterne ville gerne vide, om man så skal vente, til den sidste rapport er færdig, før man kan handle – og om aktørerne i energisektoren dermed så længe skal svæve i uvished og med risiko for at fejlinvestere.

Læs også: Uvished lammer små kraftvarmeværker

Her sagde ministeren, at man da godt kunne forestille sig allerede nu at tage fat på helt oplagte problemer, hvis bare de ikke koster ekstra:

»Presserende ting som store varmepumper til fjernvarmeværker kan vi godt se på nu. Det kunne ske i forbindelse med finanslovsforhandlinger eller forhandlingerne om energispareindsatsen, hvor man kunne forestille sig, at de store varmepumper kunne komme på listen over energibesparende foranstaltninger«, sagde ministeren.

Læs også: Minister: Jeg er klar til at hjælpe de små kraftvarmeværker

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udmeldingen undrede dog Jens Joel en anelse, da det jo er regeringen selv, der i finanslovsforslaget har fjernet tilskuddet til demonstrationsordningen for varmepumper.

Læs også: Finanslov: Regeringen trækker alle bevillinger til store varmepumper

Hvornår de sidste fire delanalyser vil blive færdige og offentliggjort, kunne ministeren ikke oplyse.

Tilskuds-afgiftsanalysen er blevet bestilt af forligspartierne i forbindelse med Energiaftalen fra 2012. Den skal kortlægge, hvorvidt det eksisterende tilskuds-afgiftssystem på energiområdet støtter op om den grønne omstilling og derpå vurdere et eventuelt behov for omlægninger.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
6. november 2015 kl. 12:02

Stop dette cirkus af tilskud. Landvind er tilsyneladende allerede en af de billigste producenter - så hvorfor skulle de have brug for tilskud?

Læg først en stor CO2 afgift på CO2 udledning, og afgifter på andre forurenere (træpiller?) og derefter en generel energiafgift på alting så staten kan kradse de nødvendige penge ind - og lad så de rene CO2 fri energikilder overtage markedet. Staten kan så holde op med at blande sig i enhver indstallering af ny kraftværker og lade markedet udrulle ren CO2 fri elektricitet. IMHO har vores politikere i dag alt for travlt med at sørge for deres venner i DONG og andre selskaber.

Mvh Steen

2
5. november 2015 kl. 22:46

Der er heldigvis nye toner fra ministeren

»Presserende ting som store varmepumper til fjernvarmeværker kan vi godt se på nu. Det kunne ske i forbindelse med finanslovsforhandlinger eller forhandlingerne om energispareindsatsen, hvor man kunne forestille sig, at de store varmepumper kunne komme på listen over energibesparende foranstaltninger«, sagde ministeren.

Men OK den ligger også så meget til højrebenet at man næsten ikke kan undgå at sparke til den. Det vil være en god start på et øget fleksibelt elforbrug at få installeret store varmepumper i de mindre varmeområder.

1
5. november 2015 kl. 22:22

Hvis man skal dømme efter statens analyse af elbil-afgifter, så har energi-analysen næppe stor troværdighed udover den vinkling staten ønsker. https://ing.dk/andre-skriver/rapport-statens-elbiludgifter-overdrevet-med-330-mio-kr-179392

Men det træge danske afgiftssystem kunne godt trænge til en opdatering.

"store varmepumper kunne komme på listen over energibesparende foranstaltninger" Hermed bør der være flertal for at fortsætte bevægelse fra kul og gas til vind på varmeområdet, udover de centrale solvarmeanlæg. https://ing.dk/artikel/energistyrelsen-solvarme-daekker-mindst-4-procent-af-fjernvarmen-i-2020-179765Sol om sommeren, vind om vinteren. Plus en palet af andre redskaber når der er hverken-eller.