Skal støtten til landvindmøller indrettes efter andet end vindmøllernes størrelse? Skal landvindmøller i det hele taget støttes, og hvor mange skal vi have af dem?
Det er nogle af de spørgsmål, som bliver beskrevet i én af syv delanalyser i den længe ventede tilskuds-afgiftsanalyse. Denne delanalyse vil blive offentliggjort inden for få måneder.
Det lovede energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) torsdag på et åbent samråd indkaldt af Jens Joel fra Socialdemokraterne.
Læs også: Energipolitikere: Vi SKAL have udbredt varmepumperne
På samrådet løftede ministeren dermed for første gang sløret for underemnerne i den længe ventede tilskuds-afgiftsanalyse. Han lovede samtidig, at tre af de syv delanalyser ville blive offentliggjort inden for få måneder:
Læs også: Længe ventet analyse af energiafgifter trækker stadig ud
»Vi har besluttet at offentliggøre delanalysen om støtte til landvindmøller, analysen af de eksisterende afgifter og tilskud på energiområdet samt analysen af PSO-systemet, og hvordan det kan erstattes af noget, som er mere hensigtsmæssigt, og som EU kan godkende. Vi gør det, fordi vi gerne vil have gang i en debat hurtigst muligt,« sagde han.
De fire sidste analyser handler om miljøeffekterne af energiforbruget og de omkostninger, der er forbundet med dem. Om hvordan tilskud og afgifter kan indrettes, hvis de skal fremme overskudsvarme. Og om de administrative byrder ved energiafgifter og -tilskud samt en opsamlende analyse, der også vil give et bud på, hvordan systemet kan indrettes mere smart.
Ministeren tilføjede, at de syv analyser vil blive drøftet med eksterne parter og eksperter, før de bliver offentliggjort.
»Men jeg vil gerne understrege, at vi ikke vil følge anbefalingerne i analyserne, hvis de går imod regeringens politik om, at det ikke må blive dyrere at være dansker,« sagde ministeren.
Læs også: Danmark kan hente milliardgevinst ved at bruge vindmøllestrømmen selv
Jens Joel fra Socialdemokraterne ville gerne vide, om man så skal vente, til den sidste rapport er færdig, før man kan handle – og om aktørerne i energisektoren dermed så længe skal svæve i uvished og med risiko for at fejlinvestere.
Læs også: Uvished lammer små kraftvarmeværker
Her sagde ministeren, at man da godt kunne forestille sig allerede nu at tage fat på helt oplagte problemer, hvis bare de ikke koster ekstra:
»Presserende ting som store varmepumper til fjernvarmeværker kan vi godt se på nu. Det kunne ske i forbindelse med finanslovsforhandlinger eller forhandlingerne om energispareindsatsen, hvor man kunne forestille sig, at de store varmepumper kunne komme på listen over energibesparende foranstaltninger«, sagde ministeren.
Læs også: Minister: Jeg er klar til at hjælpe de små kraftvarmeværker
Udmeldingen undrede dog Jens Joel en anelse, da det jo er regeringen selv, der i finanslovsforslaget har fjernet tilskuddet til demonstrationsordningen for varmepumper.
Læs også: Finanslov: Regeringen trækker alle bevillinger til store varmepumper
Hvornår de sidste fire delanalyser vil blive færdige og offentliggjort, kunne ministeren ikke oplyse.
Tilskuds-afgiftsanalysen er blevet bestilt af forligspartierne i forbindelse med Energiaftalen fra 2012. Den skal kortlægge, hvorvidt det eksisterende tilskuds-afgiftssystem på energiområdet støtter op om den grønne omstilling og derpå vurdere et eventuelt behov for omlægninger.
