Minister: Vel skal vi ej trække os fra fusionsreaktor

Videnskabsminister Helge Sander (V) afviser enhver tale om, at Danmark skal trække sig fra fusionsreaktoren Iter i Sydfrankrig, selv om den ser ud til at give os en ekstraregning på en halv milliard kroner.

»Nok betaler vi til det, men der er gode muligheder for, at der kommer ordrer tilbage til Danmark. De store projekter, som man knap kan se endemålet for ved igangsætningen, genererer en masse aktiviteter og et højt vidensniveau. Det er på alle måder interessant, så jeg vil ikke være med til at lave en exitstrategi,« fastslog Helge Sander i går, onsdag.

Bemærkningerne faldt, efter ministeren havde overstået et hastemøde indkaldt af en opposition, der er langt fra lige så mildt stemt over for ekstraregningen.

»Vi har hårdt brug for, at EU's begrænsede forskningsmidler smides i det, der med sikkerhed kan give os noget, der kan skaffe os ud af de fossile brændsler inden for de næste årtier. Hvorfor opfinde Solen på Jorden, når man kan bruge solenergien direkte,« konkluderede SF's energiordfører, Anne Grete Holmsgaard, efter mødet.

Hun opfordrede til at diskutere en exitstrategi.

»Det vil ikke være fornuftigt at diskutere en exitstrategi nu. Formelt er der ikke meget at gøre nu, men der kommer flere lejligheder både ud fra økonomisk vinkel og ud fra tidshorisonten,« forudser Helge Sander.

»Teoretisk kan et enkelt medlemsland blokere for en fortsættelse af Iter efter 2011, men i lyset af deltagerkredsens bredde må det vurderes at være politisk vanskeligt,« vurderede han.

Hovedparten af udgifterne går til industrien

Hovedparten af udgifterne til Iter går til industrikontrakter, understreger Helge Sander. Ti procent af Iters budget udbydes på verdensplan, og hovedparten af det europæiske bidrag til projektet udbydes til europæiske virksomheder.

Danske virksomheder kan derfor deltage i udbud om opgaver til Iter under hele konstruktionsfasen, ikke mindst i form af udvikling inden for effektelektronik, instrumentering, materiale-, magnet- og robotteknologier, bearbejdning, software, design, konstruktion, udviklingsarbejde, ingeniørarbejde og infrastruktur, opremsede videnskabsministeren.

»Forventes på lang sigt at kunne bidrage væsentlig til verdens energiforsyning«

Han fremhævede, at der er behov for alle de energikilder, der kan skaffes, for at mætte det energibehov om 20-30-40-50 år.

»Det er en misforståelse, at Iter skulle være et atomkraftprogram. Iter er et forskningsprojekt, hvor resultaterne på langt sigt forventes at kunne bidrage væsentligt til verdens energiforsyning i konkurrence med kul og olie,« sagde han.

»I modsætning til traditionel kernekraft vil energiproduktion ved fusion i givet fald være baseret på frit tilgængelige råstoffer, og der vil kun være ubetydelige risici forbundet med det,« tilføjede han.

Den grundlæggende Iter-reaktor i sydfranske Cadarache skulle være klar i 2018 og den endelige udgave færdig i 2026, men EU ønsker at udskyde projektet to år. Det skyldes ikke budgetteknik, men en urealistisk tidsplan for levering af centrale dele til Iter tidligt i forløbet, fremgår det af Helge Sanders redegørelse.

Denne tidsforskydning skal Iter-Styrelsesrådet drøfte i morgen, fredag. På dagsordenen er også det endelige design og tidsfrister for de forskellige leveringer til konstruktionen af Iter i Sydfrankrig. EU-kommissionen repræsenterer alle medlemslande i styrelsesrådet, men Helge Sander og hans ministerkolleger kræver en effektiv projektledelse og kontrol med omkostningerne samt en realistisk tidsplanlægning.

Har Danmark allerede sagt ja?

Sammen med Kim Mortensen (S) og Per Clausen (EL) borede Anne Grete Holmsgaard på mødet i Folketingets Europaudvalg i, om Danmark i realiteten har givet tilsagn om at deltage i budgetforøgelsen på 125 procent på det uformelle ministermøde i Umeå. Det uformelle ved sådanne ministerseminarer består i, at der ikke træffes formelle beslutninger.

»Der er ikke truffet beslutninger om tilførsel af øgede midler til Iter. Spørgsmålet skal nok komme op senere,« svarede videnskabsministeren.

Han lovede Anne Grete Holmsgaard (SF) et notat om sin - dvs. ministeriets viden - om Iter-punktet på et uformelle ministerrådsmøde i Umeå den 16. oktober.

Anne Grete Holmsgaard kritiserede nemlig, at Helge Sander ikke forinden inddrog europaudvalget vedrørende budgetoverskridelsen.

Helge Sander orienterer i januar folketingspolitikere om det EU's kommende forskningsprogram, det såkaldt 8. rammeprogram, og han agter at tage Iter med ved den lejlighed.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis vi vil fortsætte vores udvikling. Iter er måske dyrt, men det giver mere mening for menneskeheden end at sætte en mand på månen?

Ikke fordi jeg har noget i mod sekundær fussionsenergi i kraft af solenergi, men det er næppe holdbart at sikre en stabil energiforsyning på VE alene, da det er natruligt fluktuerende.

 • 0
 • 0

Det er meget mere interessant for SF at trække stikket nu frem for at fortsætte.

Ved at fortsætte er der indbyggede usikkerhedsmomenter for hvor stor en succes projektet bliver (uanset hvad vil det føre til en masse værdifuld grundforsning)

Ved at trække stikket til projektet nu vil man for altid kunne pege fingre af dem som turde tænke andre tanker end sol og vind.

SF vil åbenbart hellere sikre håneretten end at risikerer ren energi som er fremstillet på andre måder end med sol og vand/vind…

Exit-strategi lyder fælt og hult af at man på forhånd vil underminere projektet for at sikre at man får ret frem for at projektet lykkes. Det gælder såvel for ITER som at andet større vestligt projekt…

 • 0
 • 0

SF vil åbenbart hellere sikre håneretten end at risikerer ren energi som er fremstillet på andre måder end med sol og vand/vind…

Exit-strategi lyder fælt og hult af at man på forhånd vil underminere projektet for at sikre at man får ret frem for at projektet lykkes. Det gælder såvel for ITER som at andet større vestligt projekt…

Jamen det politiske system vi har idag bygger jo reelt på den menneskelige stammementalitet, man vil gøre alt for sin stamme(ideologi) om man så skal fornægte realiteten og fordreje fakta.

Det synes jeg er skræmmende fordi det er folk som bestemmer over os og reelt er valgt fordi de skal os det bedste.

Det ville være meget mere hensigtmæssigt hvis det var folk som kunne se tingene fra et større perspektiv som bestemte og tog beslutninger på vores vegne(altså feks folk som har evnen til at indse at alle ideologier har både dårlige og gode sider), istedet for som idag er en flok magtbegærlige folkeskolelærere, sosu assistenter og økonomer.

 • 0
 • 0

Det ville være meget mere hensigtmæssigt hvis det var folk som kunne se tingene fra et større perspektiv som bestemte og tog beslutninger på vores vegne(altså feks folk som har evnen til at indse at alle ideologier har både dårlige og gode sider), istedet for som idag er en flok magtbegærlige folkeskolelærere, sosu assistenter og økonomer.

Jeg giver dig fuldstændig ret, Men det monetære system er jo netop baseret på at skabe splid, grådighed, egoisme og konkurrence.

Se blot hvordan vi alle faldt for tesen om at de frie markedskræfter kunne regulere markedet via konkurrence, og hvad fik vi ud af det?

Store monopoler der ejer det hele, laver karteldannelser og hæver priserne på alt. Kvantitet frem for kvalitet med produkter der er designet til kun at kunne holde 3-5 år, for på den måde at holde produktionshjulene igang.

Det handler om profitmaksimering og kun profitmaksimering. Så må fornuft, fakta og medmenneskelighed komme i anden række.

Der er dog pionerer der tænker i andre baner, som nu foreksempel Jacque Fresco og The Venus Project, her er en lektion fra COP her i år: http://www.youtube.com/watch?v=dwIlPqkpJf4

Hjemmesiden: http://www.thevenusproject.com

Vi må til at bevæge os hen imod at bruge de videnskabelige metoder til social forandring, på en sådan måde at levekvaliteten stiger for alle, og så kan pengene komme i anden række eller for min skyld helt fjernes.

Desuden er penge jo blot et opfundet middel til at handle med, de har ingen værdi i sig selv: http://video.google.com/videoplay?docid=70...

 • 0
 • 0

Så er Anne Grete Holmsgaard løs igen. Hun VIL have garanti for en fiasko HVER gang det handler om kerneteknologi uanset om det er forskning eller energiproduktion.

Det er synd for SF at de skal lægge partinavn til sådan en gammel sur VSers personlige kamp. Kerneteknologi har sparet kloden for en masse CO2 siden 70erne, dvs. den tid hvor hun lallede rundt som stud.mag og legede fritidsantisemitist.

 • 0
 • 0

Hvis ministeren alene ser ITER som industristøtte, er det vel relevant at undersøge om der er anden industristøtte der giver bedre udbytte for Danmark ?

En sag for Lomborg måske ? :-)

Poul-Henning

 • 0
 • 0

ang dumt og sætte en mand på månen synes jeg ikke. Men ville fusions teknologien ikke også kunne bruges til dette mon??

 • 0
 • 0

Fusionsprojektet er politisk nyttigt og dansk deltagelse bliver derfor ikke aflyst. Allerede Anker Jørgensen brugte fusions energiens fantastiske muligheder, da han skulle bakke ud af atomkraften. Det er snart 30 år siden. Nu har danske politikere fjernet alle spor af undervisning og forskning i fissionsenergi og dansk deltagelse i de mange forskningsprojekter i fremtidens reaktortyper er naturligvis helt udelukket. Dansk deltagelse i ITER tjener som dokumentation for, at Danmark ikke er behersket af en teknologifjendlig filosofi. Hvordan mon det vil se ud den dag nogen ønsker at placere en fusionsreaktor i Danmark, grundet dette latterlige lille lands centrale placering i Nordeuropa?

 • 0
 • 0

Det par håndører til fusions-halleluja er en meget lav pris for at kunne udskyde fission som vil skade fossil-handel og CO2 afgifter ubodeligt. Både vi som synes CO2 er overdrevet og de som tror at fru Holmsgaard har magt over tingene bør støtte Iter med flag og optog.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten