Minister varsler politiske drøftelser om Togfonden i foråret
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minister varsler politiske drøftelser om Togfonden i foråret

Elektrificering af jernbanens hovedstrækninger foregår blandt andet i regi af Togfonden. Illustration: Peter Thornvig/Banedanmark

Forligskredsen bag Togfonden kan regne med at blive indkaldt til politiske drøftelser her i foråret som konklusion på Venstre-regeringens såkaldte serviceeftersyn af fondens katalog af jernbaneinvesteringer.

Det oplyser transportminister Hans Christian Schmidt (V) til Folketinget som svar på et udvalgsspørgsmål om, hvornår eftersynet er tilendebragt, og resultaterne kan forelægges forligskredsen.

'Regeringen forventer en politisk drøftelse af serviceeftersynet af Togfonden i foråret 2016,' skiver Hans Christian Schmidt til Folketingets transportudvalg.

Læs også: Transportminister vil ikke tale finanslov eller transportpolitik før foråret

Venstre-regeringen bekendtgjorde allerede i sit regeringsgrundlag sidste sommer, at transportministeren skulle foretage et serviceeftersyn af Togfonden, som Venstre ikke selv er en del af det politiske forlig bag.

Regeringen henviser til, at der ikke er tilstrækkelig finansiering at hente i oliebeskatningen til at realisere projekterne i fonden. Finansministeriets kasseeftersyn viste med 'nogen usikkerhed', at Togfonden kan komme til at mangle op mod 9 milliarder kroner ud af et finansieringsbehov på i alt 28,5 milliarder kroner.

Ingen projekter fredet

Såfremt de politiske drøftelser kommer til at følge regeringens hidtidige takter på transportområdet, vil der blive indstillet til omfattende indhug i investeringerne.

Læs også: Regeringen dropper målet om fordobling af jernbanetrafikken

Regeringen har gjort det klart, at den ønsker at prioritere vejprojekter og neddrosle investeringer i kollektiv trafik. Finansloven for i år indeholder en række nedskæringer og annullerede politiske aftaler om den kollektive trafik, og Hans Christian Schmidt har over for Folketinget givet udtryk for, at regeringen har droppet VK-regeringens ambition fra 2009 om, at den kollektive trafik skal stå for størstedelen af fremtidens trafikvækst.

Transportministeren varsler da også, at investeringer under Togfonden kan blive droppet. Han er af transportudvalgets Henning Hyllested (EL) blevet spurgt om, hvorvidt han i forbindelse med serviceeftersynet vil foretage en omprioritering af de mange planlagte projekter, eller om han overvejer helt at fravælge dele af Togfonden.

'Serviceeftersynet vil omfatte en prioritering af alle ikke igangsatte projekter i Togfonden. Serviceeftersynet vil endvidere kunne omfatte fravalg af projekter i Togfonden,' skriver Hans Christian Schmidt og understreger i samme ombæring, at ingen af projekterne er fredet.

'Serviceeftersynet vil omfatte alle projekter. Serviceeftersynet vil indeholde en vurdering og – i nødvendigt omfang – genberegning af alle projekter, som ikke er igangsat'.

Citat:
"Elektrificering af jernbanens hovedstrækninger foregår blandt andet i regi af Togfonden" (suppleret med billede af mænd der er i gang med at hænge køreledninger op)

Der er ingen af de igangværende elektrificeringer som har med Togfonden at gøre.

Esbjergbanen er vedtaget udenom Togfondon og med andre partier.

Sydbanen er en del af Femernforbindelsens landanlæg, og skal betaler af Femern A/S.

Lillelund er kun under forberedelse til elektrificering i forbindelse med banen skal moderniseres, vedligeholdes og hastigheden hæves.

Resten af elektrificeringerne er ikke nået videre end tegnebrættet.

  • 9
  • 1