Minister om vaccinesalg: Rigsrevisionens konsulent vidste ikke et klap om sagen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minister om vaccinesalg: Rigsrevisionens konsulent vidste ikke et klap om sagen

Hovedindkørslen til seruminstituttet på Islands Brygge. Illustration: Tuala Hjarnø

En sammenbidt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) beskyldte tirsdag Rigsrevisionen for uberettiget kritik af salget af Statens Serum Instituts vaccineproduktion. Hun var særligt ude efter Rigsrevisionens brug af en enkelt, unavngiven konsulent.

Rigsrevisionen regnede sig i en beretning publiceret i januar frem til, at staten tabte mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner, mens salget stod på, hovedsageligt fordi underskuddet i perioden var gigantisk. Det direkte tab opgør Rigsrevisionen til 279 millioner kroner, og i det regnestykke forslår de 15 millioner kroner, som saudiarabiske Aljomaih Group endte med at betale, som en skrædder et vist sted.

Du kan læse Rigsrevisionens beretning her (pdf).

Læs også: Endnu værre end frygtet: Salg af vaccineproduktion kostede statskassen ca. 1,5 milliarder

På den baggrund konkluderede Rigsrevisionen, at både forberedelsen og gennemførelsen af salget, som Sundhedsministeriet var ansvarlig for, var meget kritisabelt.

Det ville Ellen Trane Nørby dog på ingen måde høre tale om. Gennem hele det halvanden time lange samråd langede hun i stedet ud efter Rigsrevisionen for ikke at lytte og for at drage konklusioner på for spinkelt et grundlag.

Minister: Rigsrevision benyttede kun én rådgiver, og han kendte ikke sagen

Ifølge ministeren og hendes embedsmænd baserer Rigsrevisionens kritik sig på forkerte præmisser. Særligt fordi landets normalt så respekterede revisorer opstillede, hvad ministeren kaldte »en model for de optimale faser af et salg«.

»Modellen er ifølge Rigsrevisionen opstillet specifikt til denne sag med bistand fra én ekstern rådgiver, der så vidt vides ikke har kendskab til den konkrete sag,« tordnede ministeren og tilføjede, for at skære det ud i pap for den røde opposition, som har været kritisk over for salget:

»Rigsrevisionen baserer sig i beretningen på, om ministeriet har fulgt denne model, som Rigsrevisionen altså har opstillet, og som ministeriet er blevet præsenteret for i vinteren 2017. Altså en model, der er lavet efterfølgende af Rigsrevisionen med bistand fra en person, der så vidt vides ikke har kendskab til hverken vaccineproduktion, salg af den konkrete virksomhed eller til selve sagen.«

Læs også: Salg af offentlig virksomhed: Medarbejderne så deres fyresedler på lysavisen

For at pointen skulle sive helt ind, tilføjede hun, at der »efter ministeriets opfattelser er tale om en teoretisk model«.

»Den tager ikke højde for, at der var tale om en underskudsgivende virksomhed, som kostede staten penge hver måned, og hvor økonomien løbende blev forværret. Det vil sige, at i ministeriets optik har Rigsrevisionen fokus på, hvad de teoretisk vurderer til at være optimalt uanset konteksten og virksomhedens stand,« lød det fra ministeren, så alle trods kancellisproget kunne hænge på.

Vores rådgivere kendte sagen indgående, og vi lyttede til dem

I kontrast til den skødesløshed med rådgiverne, som Ellen Trane Nørby beskyldte revisorerne for, står der i ministerens udlægning, at hendes egne og Finansministeriets embedsmænd har været langt grundigere.

»Rigsrevisionen tager heller ikke højde for, at ministerierne igennem processen har anvendt både finansielle og juridiske rådgivere, som har erfaring med salg af virksomheder generelt og dybt kendskab til den konkrete sag. Der er rådgivet og truffet beslutninger på baggrund af den viden,« sagde ministeren.

Ingen kan tage fra ministeren, at der blev brugt godt med skattekroner på rådgivere, nemlig i alt ca. 150 millioner kroner.

Hovedparten gik dog til it-konsulenter, da det var langt vanskeligere og tog langt længere tid end forudset at adskille seruminstituttets it-systemer. De skulle uddeles til fire parter: Diagnostica, som en svensk kapitalfond købte for en kvart milliard kroner, Styrelsen for Patientsikkerhed, den fortsættende del af Statens Serum Institut og altså AJ Vaccines. Sådan hedder det selskab, som har overtaget vaccinefabrikken på Amager.

Læs også: Salget af statens vaccine-produktion kostede én milliard

Den langsommelige, mangelfulde og dyre adskillelse af it-systemer er i øvrigt den eneste del af Rigsrevisionens kritik, som Ellen Trane Nørby og hendes embedsmænd kan se mening i. Derudover gik samrådet og det dokument, som hun sammen med finansminister Kristian Jensen (V) senere sendte til Rigsrevisionen, med at tilbagevise kritikken.

Sundhedsminister havde skaffet opbakning fra hele regeringen til sit opgør

Ministeren svang sig endda op til at tale på regeringens vegne, da hun gik i rette med revisorerne for at overskride deres mandat.

Rigsrevisionen kritiserer, at Sundhedsministeriet undlod at udarbejde nøjagtige estimater af, hvad det ville koste at holde vaccinefabrikken på statslige hænder og helt at lukke den ned. Hun kaldte det »et selvopstillet kriterium«, når Rigsrevisionen mente, at beslutningsgrundlaget skulle have været grundigere på de punkter.

»Det er principielt problematisk, at Rigsrevisionen herved sætter normer for, hvad der bør ligge til grund for at træffe en politisk beslutning, og hvad der bør efterspørges politisk fra det politiske system,« sagde Ellen Trane Nørby og talte dernæst på hele regeringens vegne.

»Det er regeringens vurdering, at det forhold, at et beslutningsgrundlag skal være fyldestgørende, ikke indbefatter, at beslutningsgrundlaget skal omfatte en nærmere detaljeret, faglig vurdering af samtlige teoretiske scenarier, og slet ikke, når det på forhånd vides, at der ikke er politisk opbakning til alle scenarier.«

Læs også: Leder: Politisk makværk gør anerkendt seruminstitut til dårlig forretning

Med det henviste hun til, at det brede politiske flertal, som stod bag salget, ikke var interesseret i at lukke vaccinefabrikken, fordi det ville koste 600 arbejdspladser. Der var, konstaterede ministeren, heller ikke opbakning til at skyde flere skattekroner i, hvad hun kaldte »en sårbar og underskudsgivende vaccineproduktion«.

Med andre ord: Alle partier fra Socialdemokratiet til Dansk Folkeparti ville sælge vaccinefabrikken, og så var der ingen grund til at se nærmere på at lukke eller beholde den, lyder regeringens logik.

Samlet endte ministeren med at konkludere, at Rigsrevisionens kritik er »uproportional«, »på flere stræk ubegrundet« og »meget sort/hvid«.

Venstrefløj: Det er ellers ikke svært at se, at den var gal

Over for det sad en forbløffet venstrefløj, som med Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, i spidsen havde kaldt ministeren i samråd. Hun noterede, at på nær spørgsmålet om it-systemerne »hældte ministeren kritikken af brættet«.

»Det er meget foruroligende, når vi har en Rigsrevision med 200 medarbejdere og fem statsrevisorer, som står inde for den,« sagde den røde sundhedsordfører.

Den opfattelse delte SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

»Jeg synes egentlig ikke, at det er så svært at se, at det her salg har været kritisabelt,« sagde hun og læste blandt andet op fra Ingeniørens dækning af sagen.

Heri kritiserede professor Kurt Klaudi Klausen fra Syddansk Universitet, at staten forsømte at trimme vaccinefabrikken og gøre den klar til salg, men i stedet udsultede den.

Læs også: Salget af statens vaccine-produktion kostede én milliard

Køen ved håndvasken er lang

Ellen Trane Nørby blev ekstra skarp over for kritikken fra SF, fordi partiet med Astrid Kragh bestred posten som sundhedsminister, da de første forberedelser til salget blev gjort i 2012.

»Jeg synes, at køen ved håndvasken er lang,« sagde hun og henviste til en aftale, som alle partier indgik med den daværende regering bestående af Socialdemokratiet, Radikale og SF i 2011. Dengang var Enhedslisten støtteparti. Aftalen skulle skaffe flere penge til Det Kongelige Teater under daværende kulturminister Uffe Elbæk, dengang radikal, i dag Alternativet.

Aftalen sænkede den pris, som staten ville betale Statens Serum Institut for vaccinerne til det danske marked, med et beløb, der steg til 72 millioner kroner årligt i 2016. Det var med til at udhule vaccinefabrikkens økonomi.

»Vi kan ikke rulle tiden tilbage nu, men man kan spørge sig selv, om det havde set anderledes ud, hvis ikke de penge var blevet fjernet,« sagde Ellen Trane Nørby.

Se samrådet med ministeren her

Emner : Medicin
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg tror at regeringen snart vil komme med endnu et udflytnings forslag.

Rigsrevisionen flyttes til Grønland, der skulle vist være en del ledige 'lokaler' i bygden Etah, nord for Qaanaaq/Thule. Er det ikke sådan det plejer at gå med kritiske entiteter.

// Jesper

 • 21
 • 2

Kan man på den måde sælge ud til anden part - når en vaccineproduktion kan gå hen og være kritisk for befolkningen.

Har vi fornødent ret til at iværksætte ny udvikling hvis det skulle være påkrævet, eller er vi i anden stats/ firmas magt. Det er ikke sikkert de har helt samme interesser som vi har.

Er det ikke et område man bør holde på egen hånd (DK) - tænker at vi før eller siden kan stå i en kritisk situation.

Men det er måske den slags forbehold ved salget der har medført den latterligt lave pris.

 • 17
 • 1

Jeg tror at regeringen snart vil komme med endnu et udflytnings forslag.

Forslaget er der allerede, men det er efterfølgende blevet skudt ned at Folketingets Præsidium.

http://nyheder.tv2.dk/politik/2018-02-16-f...

For flere år siden, før verden gik af lave, var der stor respekt om Rigsrevisionen og Ombudsmanden - en kritik derfra blev efterlevet og taget til efterretning.

I dag ser vi en minister der aktivt vælger at undergrave demokratiets vagthunde når de kommer med kritik - der er ikke bare enormt skadeligt for vort demokrati, det viser også en regering der er arrogant ud over alt normal adfærd.

 • 13
 • 3

Er det ikke et område man bør holde på egen hånd (DK) - tænker at vi før eller siden kan stå i en kritisk situation.

som jeg har set af tidligere indlæg så er én af udfordringerne at de nye effektivere vaccine produktionsmetoder er dyre og ville være voldsomt investeringskrævende. Så - at holde på opgaven kunne let blive det samme som kun at tilbyde forældede produkter...

Det er vi (som borgere) vel næppe interesseret i på længere sigt.

 • 3
 • 0

Jeg tror faktisk også at den løn som det får for at være folketingsmedlemmer er det mindste af det de tjener - det er jo frivilligt om de vil oplyse hvilke bestyrelsesposter og andre "ben" de evt. har ved siden af. Der er sjovt nok ikke regler for inhabilitet når der skal vedtages love og regler, selvom man kan have en privatøkonomisk interesse i selvsamme lovgivning.

Det behøver jo heller ikke være "nu og her" at betalingen falder, der er da en del tidligere politikere der får fremtrædende poster i erhvervslivet. Det kan jo bare skyldes at man har et godt netværk....men der skal vist ikke kradses meget i overfladen før man kan finde interessante sammenhænge. Nå, væk med sølvpapirshatten og tænd for x-faktor, så bliver man lullet så dejligt i søvn.

 • 6
 • 1

Hver beslutning i processen var vel fornuftig nok set i forhold til det øjeblikkelige stade. Desværre gik ingen bare et eller to skridt tilbage for at se om forudsætningerne stadig holdt. Nu skulle den sælges, og om så vi skal betale en milliard for det så må vi tage det med, for den skulle sælges. Frøbanken på Svalbard er netop oprettet for ikke at afskære os fra at gå tilbage og vælge en anden vej frem. Det samme gælder med dyr, hvor man prøver at opretholde bestande af mere originale typer. Har du først forædlet dig frem, kan du ikke gå tilbage.

 • 8
 • 0

Jeg er ellers ikke meget for at indrømme det, men jeg bliver nødt til at tage hatten af, for det rimeligt gennemførte modsvar, hun har til rigsrevisionen. Det fordrer alligevel en form for respekt, at hun på den måde stiller sig op og forsvarer sit ministerium. Der må være nogle medarbejdere, der kan være stolte af deres chef. Det er ikke ret tit at en politiker har så klare modsvar, og som ikke snakker med uld i mund, når deres ministerium kommer i modvind.

 • 5
 • 1

Hvis de er solgt hvorfor betaler vi stadig deres løn?

Betalingen er pga. en forudgående intens pottetræning, som samfundet skal betale ifm. de fede stillinger, der står og venter på dem (organisationer/firmaer/råd/medier/lobbyvirksomheder m.fl.).

Det er af samme årsag, at folkevalgte m.fl. også hver og en skal tilkendes en gevaldig bunke "ventepenge", som en forståelses- og sympatigave efter endeligt at have forladt kuvøsen, og nu hver dag skal se virkeligheden i øjnene ;)

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten