Minister uddeler tudekiks til vand- og varmedirektører
»Tudekiks til hele banden.«
Forsynings- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) var nådesløs i sin dom over de direktører, der repræsenterer de offentligt eller forbrugerejerede selskaber inden for spildevand, fjernvarme og affald i Danmark.
En debat på Folkemødet udstillede de ideologiske forskelle mellem selskaberne og deres minister. Under debatten, som blev holdt i humoristisk tone, var Lars Chr. Lilleholt overdommer, da branchedirektører kommenterede kontroversielle udsagn.
Folkemødet i billeder og tekst fra start til slut. Vi opsøger arrangementer, der ligger indenfor vores verden. Så - deltag i arrangementet med Ingeniørens øjne her på siden.
Læs også: Vand, affald og spildevand får nu sin egen minister
Striben af tudekiks uddelte han, da direktørerne havde advaret mod at liberalisere vandforsyning, affaldsforbrænding og fjernvarme i langt højere grad end i dag.
Vinderne bliver advokater og revisorer
En efter en havde de ellers redegjort for, hvordan gevinsten ved den øvelse lander i lommerne på advokater og revisorer i stedet for hos forbrugerne.
»Dem, der har tjent fedt på selskabsudskillelse, er dem, som hjælper os med at dokumentere, at vi har sparet en milliard kroner. Det har været et tagselvbord,« lød det eksempelvis fra Carl-Emil Larsen, direktør for vand-brancheforeningen Danva.
»Hvis vi får den regulering, der er lagt op til, så drukner vi hele fjernvarmesektoren i bureaukrati. Så bliver den nye medarbejdergruppe advokater og revisorer i stedet for i dag, hvor det er ingeniører og maskinmestre. Det siger jeg nej tak til,« supplerede Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme.
Ideologisk korstog
»Der kører et ideologisk korstog mod hvile i sig selv-princippet,« sagde han med henvisning til, at mange af fjernvarmeselskaberne er forbrugerejede.
Her var der også opbakning fra Jacob Hartvig Simonsen, direktør for Dansk Affaldsforening.
»At ændre fra hvile i sig selv til regulering, er ekstremt rådgivervenligt. Men jeg vil gerne række hånden ud til advokater og revisorer: Vi får virkelig brug for jeres hjælp,« sagde han.
Minister: En skrækkampagne fra ende til anden
Så var det, at ministeren uddelte tudekiks.
»Det er skrækkampagne fra ende til anden,« konstaterede ministeren.
»Det er jo ikke det, vi vil. Nu skal vi i stedet sætte os ned og sikre, at pengene ender i husholdningernes lommer.«
Ministeren opfordrede i det hele taget gæsterne til at bruge tudekiksene langt mere end de klappepølser, som de også var blevet udstyret med.
Han har i første omgang lagt op til at liberalisere affaldssektoren, så der bliver konkurrence om at brænde affaldet af, ikke om at indsamle det.
»Prisen på at forbrænde et ton affald svinger fra 300 til 900 kr. Det kan jeg ikke bare sidde og se på. Jeg skal sikre konkurrence, så det sker så godt og billigt som muligt,« sagde ministeren.
Ministeren vil spare op til ni milliarder kr.
Han konstaterede, at der samlet set er potentiale op til ni milliarder kroner på at effektivisere den danske forsyningssektor.
»Til gavn som forbrugerne,« som han flere gange gentog med eftertryk.
»Jeg kan ikke sidde passivt med hænderne i skødet, hvis det er tilfældet. Nogle skal jo holde øje med, at I ikke falder helt i søvn«.
»I skal jo lige trykkes lidt. Lige i starten, da vi talte om det, så I oppe med alle paraderne. Men efterhånden, som vi har haft mulighed for at snakke om det, så er I jo til at tale med. Forudsætningen for, at vi har noget at tale om, er jo, at vi er enige om, at der er noget at komme efter. Der synes jeg, at I har flyttet jer,« sagde Lars Chr. Lilleholt.
Man kan ikke regulere med et regneark fra Slotsholmen
Han lover at præsentere en helt ny forsyningsstrategi efter sommerferien. De tre branchedirektører erklærede sig alle klar til at møde op og drøfte den med ham, men hvis han har ret i, at de har flyttet sig, så er det i hvert fald ikke frivilligt.
»Nu kommer man fra Finansministeriet og siger, at den måde, I driver jeres fjernvarmeværk på, er ikke den rigtige. I skal have åbent to timer om ugen på kontoret og ikke fire. I skal have færre kilometer ledningsnet, for det er mere effektivt. Jeg tror, at man tager fejl, når man mener, at man kan regulere det her område med et regneark fra Slotsholmen,« sagde Kim Mortensen, Dansk Fjernvarme, med henvisning til Finansministeriets adresse.
»Vi kan dokumentere, at vi år for år bliver mere effektive. Det virker ikke med regnearket.«
Jakob Hartvig Simonsen advarede mod at ødelægge de selskaber, der i dag tænker på den dobbelte bundlinje, som det hedder blandt fagfolkene. Det er blandt andet affaldsselskabernes måde at sige på, at de ikke kun tænker på at tjene penge. Deres kommunale ejere sikrer, at de også tænker på at løse opgaverne på den bedste måde for miljøet.
»Vi tager også samfundshensyn, så vi løser to problemer, selv om kun har én opgave. Der er en enorm effekt af at tænke bredt.«
