Minister om uddannelseslukninger: Det er ikke os. Det er økonomien

Illustration: Niels Møller Kjemtrup

Buhende studerende med protestskilte blokerede mandag for ministerbilen da uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers (V) ankom til til STEM topmøde (Science, Technology, Engineering and Mathmatics) på Aalborg Universitets afdeling i København. En mærkværdig scene ved en begivenhed, der vel er det nærmeste en uddannelses- og forskningsminister kan komme et triumftog.

Men timingen var uheldig, for samtidigt med, at AAU og Regeringen priser de naturvidenskabelige videregående uddannelser på et topmøde med måneders planlægning bag sig, lukkes syv STEM uddannelser på AAU. Efter topmødet skulle AAU’s således mødes for at høre mere om lukningen.

»Det føles ikke som om, at I overhovedet vil have os her,« sagde en engelsktalende studerende, mens en flok skeptiske og utilfredse medstuderende omringede ministeren.

»Det vil vi. Det vil vi. Vi håber virkeligt, at I kommer her og studerer - og at I bliver efterfølgende,« svarede Tommi Ahlers (V).

»I må forstå, at det jo ikke os som vil skære uddannelser væk, det er økonomien, der bestemmer det her. Det hele drejer sig om økonomi,« forsvarede ministeren sig.

Læs også: Uforstående Aalborg-forskere: Vi lukker uddannelser, som erhvervslivet skriger på

Minister: Flere skal studere STEM-uddannelser

I universitets åbne, lyse aula, hvor topmødet blev afholdt, gav også uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers (V), en tale med fokus på STEM-uddannelsernes vigtighed og udfordringer. Han understregede at flere unge skal have øjnene op for STEM-uddannelser, at udenlandsk konkurrence på området presser Danmark, og at flere kvinder skal ind på studierne.

»Vi skal have flere af pigerne med, ikke fordi de er piger, det er jeg fuldstændigt ligeglad med, men fordi de er dygtige,« sagde han fra talerstolen.

Læs også: Universitet lukker ingeniørstudier og holder topmøde med minister om tekniske uddannelser

290 færre udlændinge er »mindre justering«

Ministeren kom afslutningsvis omkring nedskæringen af STEM uddannelser. AAU har fået pålagt, at skære knapt 300 pladser for udenlandske studerende, hvilket har ført til, at man nedlægger syv uddannelser, når de nuværende hold har gennemført dem.

»Jeg forstår godt, at det her er frustrerende for forskere og studerende, men det er jo ikke fordi, der ikke er flere tekniske uddannelser i Danmark – der er stadig masser af tekniske uddannelser, som man kan tage på DTU,« sagde ministeren og mødes af rå latter fra de forsamlede på AAU’s københavnske campus. Ministeren uddybede:

»Der åbner hele tiden nye uddannelser. Det her er en mindre justering, men vi skal finde en løsning på, hvordan, vi får flere udenlandske studerende til at blive her efter endt uddannelse.«

Læs også: Grønne ingeniør-studier må lukke, fordi de foregår på engelsk

Nye uddannelser på dansk

Umiddelbart efter STEM topmødet, havde AAU indkaldt til medarbejdermøde, det kom til at omhandle de syv STEM uddannelser, som AAU lukker.

Ingeniøren fik ikke lov at overvære mødet, da der var tale om et »internt medarbejderarrangement, hvor folk skal have lov at sige hvad de vil, uden at tænke over presse«. På mødet fremlagde ledelsen en analyse af, om beskæringen vil give flere eller færre penge til universitet. Der var ikke , som universitets ledelse har udarbejdet, der er ikke konkrete tal i analysen, men alt tyder på, at overskudsgivende og velfungerende uddannelser er blevet fjernet som følge af »strategiske justeringer«.

Tilbage står, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har pålagt AAU at skære op mod 290 engelsksprogede studiepladser i 2019, en reduktion på omkring ti procent af AAUs engelsksprogede studiepladser. De findes gennem en »intern omstrukturering af ingeniør fakultetet på AAU København,« samtidig vil man ikke oprette nye engelsksprogede BA-uddannelser på AAU i København. Fremadrettet skal nye uddannelser være dansksprogede.

Pro-rektor Inger Askehave understregede, at AAU absolut ikke er ved at lukke alle engelsksprogede uddannelser på deres københavnske Campus, men kun uddannelser på ingeniørfakultetet, og at de fremadrettet forventer et fuldt optag på de resterende 700 pladser til udenlandske studerende.

Dekan: Vi bliver dårligere. Men vi kan ikke ændre noget

»Vi er jo et universitet, som bliver ramt af dimmensioneringen ovenfra, så må vi simpelthen tænke strategisk, og få det bedste ud af det,« sagde Henrik Pedersen, der er dekan på it og teknologi fakultetet.

Hans kollega, Mogens Rydsholt, dekan på ingeniør fakultetet tilsluttede sig og understreger også, at der er tale om strategiske ændringer.

»Når vores rammer ændrer sig, må vi reagere, så vi bedst muligt kan blive ved med at tilbyde nogle gode uddannelser,« sagde han.

Samtidigt var de enige om, at færre udenlandske studerende ikke er noget som gavner universitetet. Samt at de udenlandske studerende er en fordel for studiemiljøet.

»Ethvert studiemiljø har godt af at have udenlandske studerende, så det er brandærgerligt. Vi lever i en meget global verden, så det er en udfordring, når sådan noget her må gøres,« sagde Mogens Rydsholt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Arbejdsløsheden er rekordlav? Dansk BNP er åbenbart vokset med (100?) mia kr?

Og det går af h. til med økonomien? Hvordan i alverden hænger det sammen???

 • 21
 • 3

Jeg er med på at kun omkring 1/3 af de udenlandske universitetsstuderende bliver i danmark og benytter deres uddannelse, og at det selvfølgelig koster nogle penge. Men set i forhold til hvad en dansk kandidat har kostet når denne har været igennem vuggestue, børnehave, folkeskole, gymnasie og universitet, har jeg svært ved at tro at de udenlandske kandadater skulle være meget dyrere end de danske på trods af at mange af dem efterfølgende tager hjem.

 • 20
 • 6

du har selvfølgelig ret , det er en fantastisk forretning , den kan så yderligere optimeres . man kunne helt lukke universiteterne og hente de nødvendige talenter i Indien , de kræver en fornuftig løn og vi har ingen udgifter , før de starter i jobbet. Not. De uddannelser der er betalt af danske skatteydere skal fortrinsvis give samme skatteyderes afkom en fordel i verden , jeg ser ingen grund til at øge konkurrencen om de gode danske job for mine penge til skade for mine børn .

 • 3
 • 18

I personally do not understand all this fuss around lukningen af engelsksprogede uddannelser i DK. Well I got my bsc and msc in France and yes, I had to learn french in order to be able to do that. I would have done the same with danish if I wanted to study here instead. It was hard enough but now I speak french fluently, which is a nice thing I got as a supplement to my diploma. On the other hand neither the education nor the language stopped me from moving to Norway (then to DK) after I was done with the studies.

So, I do not see the problem. Danish students have plenty of opportunities to study in english in a proper english speaking country. International students will have a nice opportunity to learn danish if they are determined to come to DK.

Language is just a tool. If not knowing the language can stop you from whatever you are planning to do, so you are just a lazy cow ...

 • 7
 • 1

Hvad er STEM uddannelser ? Det fremgår ingen steder i artiklen. Hvis jeg er heldig kan jeg måske gætte og sjusse mig til det. Men det har ikke meget med videnskabelig præcision.

Det er en dårlig journalistisk kultur ikke at formulere så alle kan forstå det.

 • 2
 • 4

"Sofie Carsten Nielsen understreger desuden, at de udenlandske studerende samlet set er en god forretning for Danmark, fordi den ene tredjedel, der bliver og arbejder i landet, mere end betaler regningen for de to tredjedele, som rejser hjem."

Og så er der oven i købet 43% af de teknisk studerende som kommer i arbejde i Danmark (https://ing.dk/artikel/udenlandske-ingenio...).

Vi lukker en god forretning og skader dansk økonomi. Det virker ikke som om forskningsminister Tommy Ahlers (V) ved hvad han taler om.

Danske folkeskoler er også blevet dårligere siden 2013, er det også god økonomi?

 • 10
 • 3

Hvis der er penge i kassen så skal de bruges på skattelettelser, hvis der ikke er penge i kassen så skal de også bruges på skattelettelser. Konsekvensen er at der altid mangler penge i kassen, hvilket man så kan bruge som begrundelse for nedskæringer af enhver art.

Lad os nu være realistiske her. Venstre ved udmærket at vi tjener penge på at hive udenlandske ingeniører til DK, og de engelsk-sprogede STEM uddannelser er en del af det. Idéen kommer naturligvis fra et helt andet parti på "højre"-fløjen, som har helt andre mål.

 • 12
 • 2

Jeg gad ikke citere aller kommentere dit første stråmandsargument, som ingen nogensinde har fremført alvorligt.

Men den anden del fortjener et svar.

De uddannelser der er betalt af danske skatteydere skal fortrinsvis give samme skatteyderes afkom en fordel i verden , jeg ser ingen grund til at øge konkurrencen om de gode danske job for mine penge til skade for mine børn .

Umiddelbart lyder det som om du har meget lille tiltro til dine og andre danske børns evner, men lad nu det ligge.

Det væsentligste problem med dit argument er at det forudsætter at en persons succes automatick må komme på bekostning af andres ulykke. Du forudsætter at en udenlandsk studerende der får et godt job i Danmark eller tager et job i udlandet efter at have fået uddannelse i Danmark dermed tager det gode job en dansk studerende kunne have fået.

Det er ærlig talt noget vrøvl - i hvert fald når vi snakker om ingeniører. Min arbejdsplads har brug for at kunne ansætte de bedste folk de kan få for at forblive konkurrencedygtig. Alternativet er at virksomheden bukker under i konkurrencen med andre virksomheder. Dermed har jeg personligt gavn af at der er udenlandske personer der får job på min arbejdsplads.

Danmark som nation har også gavn af at der er konkurrencedygtige virksomheder i Danmark. Hvis vi lukker os inde i vores egen selvtilfredse boble ender vi om en generation eller to som et uland. Det vil være et meget større problem for vores børn end om de skal konkurrere med andre folks børn på arbejdsmarkedet.

 • 8
 • 2

Aalborg Universitet opkræver fuld studieafgift for studerende, der ikke er statsborgere i et EU-land eller et EØS-land. Universitetet modtager ikke statstilskud for denne gruppe af studerende. Fuld studieafgift betyder, at studerende fra disse lande skal betale både deltagerbetalingen og et beløb svarende til det manglende statstilskud.

Se: https://www.aau.dk/uddannelser/efteruddann...

Så det kan altså ikke være økonomien som bestemmer lukningerne, med mindre vi taler om at det er EU borgere som smides ud?

 • 9
 • 0

Citat: Minister om uddannelseslukninger: Det er ikke os. Det er økonomien

Jeg troede ministeren VAR økonomien !

Det er nok det mest tåbelige svar fra en minister i længere tid. Løs dog problemt - uanset fortidens "aftaler".

 • 6
 • 1

vi tjener meget mere på udlændingene, vi FÅR også ambassadører der promoverer Danmark ude i den store verden. Det er en "blød værdi" der ikke kan værdisættes.

 • 9
 • 1

Så det kan altså ikke være økonomien som bestemmer lukningerne, med mindre vi taler om at det er EU borgere som smides ud?

Det er fordi det ikke er DEN økonomi Ministeren snakker om. Det er økonomien bag SU'en. (tl;dr; Det er en latterlig begrundelse)

Ifølge hvad jeg kan læse på TV2 (kilde nedenfor), så tvinges Universiteterne til at skære i pladseren for at kunne sætte et loft over udgifterne til SU til udenlandske studerende, i det at aftalepartierne mener at for mange udenlandske studerende smutter efter endt uddannelse (kun ca. 30% bliver) En aftale som (S-R-SF)Regeringen, V K, LA og DF står bag. Ovenstående loft var et DF-krav.

Man må ikke begrænse hvem der må få SU i forhold til hvor folk kommer fra (gælder EU-borgere) og man må ikke nægte optag på baggrund af folks oprindelse. Derfor er den eneste måde man kan begrænse udgiften til SU til udenlandske studerende at begrænse antallet af pladser de kan finde på at søge.

På nogen uddannelsesinstitutioner betyder det at de skal lukke uddannelser som indeholder op imod 7 "danske" studiepladser for hver "udenlandsk" studeplads.

Vi nægter altså, i værste fald, at at uddanne 7 af vores egne unge for at undgå at betale SU til en udenlandsk studerende (fordi vedkommende kun har 30% chance for at blive i landet efterfølgende) Fordi dårligere eller mindre uddannelse af danske unge koster jo ikke landet penge, vel?

Never mind at det stadig de udenlandske studerende fortsat er en GULDGRUBBE på trods af at det kun er 30% der bliver og Ministerens kommentar derfor er absurd og aldeles latterlig! (Hint: en smule SU og en universitetsuddannelse er megabillig i forhold til hvad vi hælder i vores egne børn)

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2018-11-16-p...

 • 3
 • 2

Ja, det kunne være interessant hvis nogen har et link til de rapporter der refereres til i artiklen.

Er det medtaget at den udbetalte SU formentlig forbruges her i landet til gavn for virksomheder, lønmodtagere og statskassen (moms og skat) ?

Det samme gælder i øvrigt de SU-lån der forbruges her i landet men tilbagebetales med indtægter fra udlandet af de 2/3 der rejser ud af landet. Måske bidrager den gruppe ikke alene med bløde værdier som vigtige ambassadører for vores land, men ovenikøbet med et netto tilskud til den danske stat, hvis man regner ordentligt efter ?

 • 1
 • 1

Det journalisterne høre:

»I må forstå, at det jo ikke os som vil skære uddannelser væk, det er økonomien, der bestemmer det her. Det hele drejer sig om økonomi,«

Det Tommy Ahlers i virkeligheden siger: "I må forstå, " -Det er hård for os "at det jo ikke os som vil skære uddannelser væk," -Det er DF som vil straffe udlændinge "det er økonomien, der bestemmer det her." -Der er finanslov 2019 forhandlingerne, der bestemmer det her. Det hele drejer sig om økonomi,« Vi er uskyldige.

 • 2
 • 1

Det er bare de NaturVidenskabelige uddannelser. (Science, Technology, Engeneering, Mathematics) Et fønord forkortet (for at afkoble almuen), nyt ord uden indhold og mening. Som dangelsk (dansker der taler dårlig engelsk til studerende), som i The Julekalender. Der blev viterligt undervist engelsk i skolen på det niveau, billedligt talt tåkrummende.

 • 1
 • 0

Hvis ikke man længere kan lægge skylden hos vorherre, er det jo rart at have en anden diffus udenforstående at lægge skylden på.

Da jeg for et par år siden var tilbage i studieverdenen blev vores uddannelse også skåret hårdt. Det opstod en velkendt remse:

Uddannelseslederen siger, at det er institutlederens ansvar. Institutlederen siger, at det er dekanens ansvar. Dekanen siger, at det er prorektors ansvar. Prorektor siger, at det er rektors ansvar. Rektor siger, at det er bestyrelsens ansvar. Bestyrelsen siger, at det er folketingets ansvar. Folketinget siger, at det er EU. EU siger, at det er konkurrencen fra kineserne.

En tankefuld medstuderende tog en dyb indånding af sin øl, og tillagde sig uvisnelig hæder med udtalelsen: kan vi så ikke skære alle de fordyrende mellemled ud? Så kan vi én gang hvert år flyve en kineser herop, og så kan han stå nede i auditoriet en hel dag og give os allesammen fingeren. Tænk alle de penge, vi kunne spare.

Den knægt kommer til at drive det vidt!

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten