Minister tvinger metro, Movia og DSB ind under samme hat

25. marts 2013 kl. 11:0911
Minister tvinger metro, Movia og DSB ind under samme hat
Illustration: Rentran dbygaard.
Transportminister vil samle hovedstadens trafikselskaber under ét, fordi samarbejdet i dag er alt for dårligt.
Artiklen er ældre end 30 dage

DSB, Movia og Københavns Metro samarbejder langtfra godt nok i dag, så derfor har selskaber brug for ét ansigt udadtil, og de bør samles under én paraply.

Det mener transportminister Henrik Dam Kristensen i forlængelse af en evaluering, der har set på, hvordan samarbejdet mellem Danmarks trafikselskaber fungerer.

Mens trafikselskaberne uden for hovedstaden som følge af kommunalreformen i 2007 arbejder tættere sammen, så det at skifte mellem selskaber er blevet nemmere, kniber det med selskaberne i hovedstaden.

Den dårlige organisation i København skræmmer i værste fald passagerer væk fra den kollektive trafik, fordi der er for meget bøvl med billetter, placering af stationer og informationer om køreplaner. Det kan være svært at danne sig et overblik som passager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er behov for at forbedre sammenhængen, så det bliver nemmere at være kunde. Med etablering af en paraplyorganisation samles en række kundevendte aktiviteter på tværs af selskaberne,« udtaler Henrik Dam Kristensen i en pressemeddelelse.

Læs også: Elendige skift mellem bus og tog skræmmer hovedstadens pendlere væk

Ministerens udmelding kommer i forlængelse af en tilsvarende vurderingen fra Trængselskommissionen,, som kom i januar 2013. Her var konklusionen også, at et helt basalt problem med at bruge den samme billet hos mellem eksempelvis bus, tog og metro kan sende københavnerne over i bilen frem for den kollektive trafik.

I januar sagde Leo Larsen, formand for Trængselskommissionen og en af Danmarks førende eksperter i infrastrukturplanlægning, til Ingeniøren:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Passagererne har et berettiget krav på, at busser, tog og metro kører i et effektivt koordineret kredsløb. Sådan foregår det ikke i dag, og det skal der helt klart laves om på.«

Samme udmelding kommer fra mangeårig transportekspert Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet, der helst så Hovedstadens Trafikselskaber (HT) genskabt under navnet HOT!, så passagererne kun skal gå et sted hen, når de skal kende til deres rejse med busser rundt i København.

De dårlige skift og det skrantende samarbejde mellem trafikselskaberne i København kommer også til udtryk, hvis man kigger på tallene for passagerer i København. I 2011 kunne Trafikstyrelsen således konstatere et fald i antallet af buspassagerer i hovedstaden.

Læs også: Trafikforsker: Genskabt HT skal få styr på hovedstadens trafik

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
26. marts 2013 kl. 08:22

Præcis! og ikke bare i Berlin; men i nærmest samtlige europæiske hovedstæder, er den kollektive trafik samlet under ét. Stockholm er vel også et godt eksempel; busser, sporvogne, T-baner, Smalsporede lokalbaner, pendel/regionaltog. ALT under en hat. (og selvfølgelig bør busser være nederst i lagkagen til dem der frygter en Movia-dominans) men hvorfor skal københavn være noget særligt? hvad er der lige galt med en samlet identitet?

10
26. marts 2013 kl. 00:35

At se på: Den kan ikke arbejde sammen, men nu skal de. Hvorfor tror man, det vil fungere?

På mine kanter har vi også alternativ taxa (teletaxa), det koster 30 kr (bussen koster 22), og ja taxierne er døde, men mere fordi: Ingen har råd. Til gengæld skal man så bastille I god tid. Der er rigtig taxa sommetider mere fleksibel.

Mvh Tine- der kører meget taxa

9
25. marts 2013 kl. 19:54

Ude i Provinsen har trafikselskabernes tilbud til kunderne betydet væsentligt dyrere offentlige transporter, men mange flere der skal leve af meget få midler.

NT som eksempel: Her kan man få Flextaxa fra dør til dør med det minus at man risikere at skulle en omvej til næste adresse. Men til buspriser plus 100 kr for hver kommune grænse man krydser. dette har betydet at flere taxiselskaber har måttet lukke og slukke eller skrue priserne gevaldigt op med det resultat at færre gider da taxien.

Før var der i StorKøbenhavn KTS og DSB som samarbejdede, men så bestemte EU og politikerne at alt offentlig transport skulle privatiseres. Det kan ikke lade sig gøre. For der er ruter der ikke er kunder nok til at tjene penge på, så hver gang man privatiserer sender man stadig en masse penge efter nu private selskaber istedet for i statens egen kasse. Så nu skal der være et overskud til aktionærerne. Hvis man ønsker offentlig transport skal man samle det hele igen under en parably og skærer aktionærerne væk. Derefter skal kørselskoordinatorerne lave kørerplaner der harmonerer med tog, bus, metro og S-tog. Og vel at mærke et statsejet selskab. For regionerne tænker ikke ud over deres egen næsetip ligesom kommunerne heller ikke gør. Desuden sparer man en masse kasser væk, som bare flytter penge fra en kasse til en anden. Dette kaldes kassetænkning, da samtlige offentlige institutioner spekulærer i kasser. For bruger de ikke de budgetterede penge, mister de dem året efter og sparer de penge bliver de også fratrukket dem året efter, så de ikke kan renovere eller købe nyt året efter.

Der er brug for at tænke mere i helheder en i små kasser.

Rejsekortet var et forsøg på at opfinde den dybetallerken som allerede var opfundet, men man ville ikke tilrette andres programmer eller ændre på billetzoner. Så hellere opfinde sin egen dybetallerken. SUK Og sådan er det igennem alle offentlige projekter.

8
25. marts 2013 kl. 18:37

Problemet som sådan, er ikke kun sammenarbejde, men nok nærmere/derimod konkurrence imellem noget temmelig kludret Rejsekort og det, at kunne købe en miljø rigtig bil til under 900,- Kroner pr. md. - Slut med tog og bus skift, forsinkelser og man kan endda åbne vinduer og ryge når det passer en.

Tjaa - kære provinsbo - du kender vist ikke til høje parkeringsafgifter og bare det at kunne finde en plads at holde på - for mange er det også et problem at finde en plads ved hjemmet.

Ellers er det passende forslag, da selskaberne bevarer deres selvstændighed samtidig at deres skadelige friløb holdes i snor.

7
25. marts 2013 kl. 18:27

Send en (mindre) delegation til Berlin, og se hvordan de har fået deres VBB-organisation til at fungere. For det gør det! Og det koster ca. det halve at bevæge sig rundt i et område, der vel skønsmæssigt er dobbelt så stort som "HT"-området.

6
25. marts 2013 kl. 17:59

Planøkonomi bliver næppe nogensinde godt. Koordinering med både pisk og gulerod virker til gengæld.

5
25. marts 2013 kl. 16:52

Hvorfor ikke gå skridtet videre og fusionere hele dynen i stedet for bare at samle dem i en paraplyorganisation, hvor det hele går op i møder.

4
25. marts 2013 kl. 13:34

Det der blev udbudt i Hovedstadsområdet var vel hvem der skulle levere kørslen på vegne af trafikudbyderen?

3
25. marts 2013 kl. 13:34

Problemet som sådan, er ikke kun sammenarbejde, men nok nærmere/derimod konkurrence imellem noget temmelig kludret Rejsekort og det, at kunne købe en miljø rigtig bil til under 900,- Kroner pr. md. - Slut med tog og bus skift, forsinkelser og man kan endda åbne vinduer og ryge når det passer en.

2
25. marts 2013 kl. 13:22

fordi betalingen til Movia nu kommer fra kommunerne, som kun ser på deres egne behov

1
25. marts 2013 kl. 12:12

Blev vi ikke tudet ørerne fulde af hvor godt alting ville blive, når den offentlige trafik blev udliciteret og privatiseret og skulle konkurrere. Hvad er det så der sker nu? Nu skal disse skarpt konkurrerende selskaber samles under en paraply, og om ti år så opdeles paraplyen igen og så har vi udover selskaberne også en flok paraplyer. Problemet er nok at konkurrencen ikke ligger i at transportere de egentlige kunder, men i at opfylde nogle politikeres mål. Mål som ofte ligger et stykke fra kundernes.