DSB, Movia og Københavns Metro samarbejder langtfra godt nok i dag, så derfor har selskaber brug for ét ansigt udadtil, og de bør samles under én paraply.
Det mener transportminister Henrik Dam Kristensen i forlængelse af en evaluering, der har set på, hvordan samarbejdet mellem Danmarks trafikselskaber fungerer.
Mens trafikselskaberne uden for hovedstaden som følge af kommunalreformen i 2007 arbejder tættere sammen, så det at skifte mellem selskaber er blevet nemmere, kniber det med selskaberne i hovedstaden.
Den dårlige organisation i København skræmmer i værste fald passagerer væk fra den kollektive trafik, fordi der er for meget bøvl med billetter, placering af stationer og informationer om køreplaner. Det kan være svært at danne sig et overblik som passager.
»Der er behov for at forbedre sammenhængen, så det bliver nemmere at være kunde. Med etablering af en paraplyorganisation samles en række kundevendte aktiviteter på tværs af selskaberne,« udtaler Henrik Dam Kristensen i en pressemeddelelse.
Læs også: Elendige skift mellem bus og tog skræmmer hovedstadens pendlere væk
Ministerens udmelding kommer i forlængelse af en tilsvarende vurderingen fra Trængselskommissionen,, som kom i januar 2013. Her var konklusionen også, at et helt basalt problem med at bruge den samme billet hos mellem eksempelvis bus, tog og metro kan sende københavnerne over i bilen frem for den kollektive trafik.
I januar sagde Leo Larsen, formand for Trængselskommissionen og en af Danmarks førende eksperter i infrastrukturplanlægning, til Ingeniøren:
»Passagererne har et berettiget krav på, at busser, tog og metro kører i et effektivt koordineret kredsløb. Sådan foregår det ikke i dag, og det skal der helt klart laves om på.«
Samme udmelding kommer fra mangeårig transportekspert Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet, der helst så Hovedstadens Trafikselskaber (HT) genskabt under navnet HOT!, så passagererne kun skal gå et sted hen, når de skal kende til deres rejse med busser rundt i København.
De dårlige skift og det skrantende samarbejde mellem trafikselskaberne i København kommer også til udtryk, hvis man kigger på tallene for passagerer i København. I 2011 kunne Trafikstyrelsen således konstatere et fald i antallet af buspassagerer i hovedstaden.
Læs også: Trafikforsker: Genskabt HT skal få styr på hovedstadens trafik
