Minister: Slut med solcelleparker på danske marker

De danske elkunder skal ikke betale høj støtte til solcelleparker, som spekulanter banker op ude på landets marker.

Allerede fra bliver støtten til solcelleanlæg, der står op jorden og er større end 6 kW, skåret ned fra 1,30 kroner til 60 øre pr. kWh de første ti år. Det er klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) netop blevet enig med solcelleaftalens forligsparter om.

»Da vi lavede loven sidste år, var vi alle enige om loftet på de 400 kW for størrelsen af solcelleanlæggene. Der har dog vist sig at være et hul i loven, som vi nu får lukket«, siger Martin Lidegaard i en pressemeddelelse.

Læs også: Minister vil stoppe solcelleparker på danske marker

Indgrebet sker, efter det er kommet frem, at der flere steder i landet bliver spekuleret i at anlægge deciderede solcelleparker, der kan realiseres ved at omgå den tidligere indførte anlægsgrænse på 400 kW. Adgangen til smuthullet i lovgivningen er fundet ved at opsætte anlæg, der er mindre end 400 kW, ved siden af hinanden. Dermed har investorerne reelt haft en større kapacitet end 400 kW.

Med afregningspriser på 1,30 pr. ubrugte kilowatttime har der været en god forretning i at lave spekulationen, der giver de kommercielle interessenter meget store overskud, hvilket er en usund forretning for staten, pointerer pressemeddelelsen.

»Vi skal hele tiden passe på, at den grønne omstilling bliver så omkostningseffektiv som muligt. Man skal huske, at det i den sidste ende er el-forbrugerne, der skal betale regningen,« siger Martin Lidegaard.

Dermed skal alle anlæg på mere end 6 kW for fremtiden installeres på tagflader for at få den attraktive, høje støttesats. Anlæg på mindre end seks kW får dog fortsat lov til at blive på jorden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ministeren ønsker åbenbart at detailstyre opsætning af solceller, og det er jo ikke muligt med almindelig lovgivning og regler, der gælder for alle. Derfor burde han indføre at solceller kun kan opføres efter ansøgning til ministeren. Formodentlig med en klausul om, at hvis han ændrer mening skal de nedtages igen, eller afregnes helt anderledes, alt efter hvordan vinden blæser og solen skinner.

  • 0
  • 0

Private Vindmøller tilbydes 250 øre /kw, solfangere 130 øre /kw og større anlæg nu 60 øre /kw, og jeg undres. Salgsprisen på strøm til forbrugerne af ca 200-220 øre Kw, og det fortæller netop kun privar møllesteøm, koster os andre tilskud, men solcelleanlæg på alle ordninger, er penge i kassen. Alt grønt i ministerens mund og hjerte er fremtiden, bare det ikke koster. Klar Radikal tale.Finn Bjerrehave Vig

  • 0
  • 0

...at der overhovedet er nogen, der tør investere i solceller. Hvis borgerne finder det muligt at få et afkast på investeringen, ændrer Martin bare betingelserne overnight, for det var jo slet ikke meningen.

Jeg mener stadig, den ordning, der var gældende indtil november 2012, var rigtig god, hvis man virkelig mener, at vi skal overgå til CO2 fri el produktion.

Kineserne subsidierer solcellerne. Borgerne står alene for investeringen. Dansk arbejdskraft monterer og installerer anlæggene. Produktionen er CO2 fri og forbruges af investor over 1 år. Dette giver staten moms og reduceret arbejdsløshedsunderstøttelse. Naturligvis skal der betales afgift for anvendelse af el-nettet. Naturligvis skal anlægget ikke kunne afskrives.

Nettoresultatet for borgeren er helt den samme, som hvis han sparede den samme energimængde på forskellig vis.

Nettoresultatet for staten er helt den samme, som hvis borgeren sparede den samme energimængde på forskellig vis.

Nettoresultatet for klimaet er mindre CO2 udledning.

  • 0
  • 0

Interessant - og totalt ugennemtænkt. Man kan undres over, hvad der motiverer Ministeren til atter og atter at blamere sig så iøjenfaldende...? Hvis man kun må etablere solceller på TAGENE, så er der allerede meldt rødt lys for alle andre placeringer. Også den næste generation, som bl.a. kan placeres på gavle, facader, på vinduer (de gennemsigtige slags) og døre, er meldt ude, borte, forbudt. Med 250 øre i tilskud til private have-vindmøller, så vil jeg foreslå at man giver den strøm fra en almindelig stikkontakt. Så vil den køre rundt selv når det er vindstille. Resultat: indtægt = 250 øre. udgift = 220 øre. Overskud = 30 øre per kWh.

  • 0
  • 0

Det var dog den mest selvmodsigende beslutning jeg længe har hørt om.

Indledningsvis er jeg enig i at vi skal have et skarpt øje på samfundsøkonomien ved ethver tiltag af denne art.

Anlæg opstillet på jorden, i stor skala, er jo langt billigere end små anlæg på hustagene.

Hvorfor skal netop det mest rentable - eller måske rettere det mindst URENTABLE - stoppes, til fordel for noget der er endnu mere URENTABELT for samfundet.

  • 0
  • 0

Med 250 øre i tilskud til private have-vindmøller, så vil jeg foreslå at man giver den strøm fra en almindelig stikkontakt.

Husk at møllen skal være tilsluttet egen installation, derved bliver salget det overskud som egen installation ikke kan bruge, men du kan naturligvis lægge et kabel til naboen hvor du trækker egetforbruget, så du kan sælge vindmøllestrømmen ubeskåret, dog er der ikke mange steder hvor du får strøm for under 2,50kr per kWh, så det er nok for besværligt at snyde for nogle håndører.

shhh, men sig det ikke til nogen, ministeren ønsker at holde liv i markedet, og den dag det kan betale sig, og der kommer mere end 2,5MW, så er han klar til at slå hårdt ned, et trægt marked der er på nippet til at lukke sig selv vel, er der jo ingen sport i at lukke ned. http://www.kemin.dk/Documents/Klima-%20og%...

  • 0
  • 0

Interessant - og totalt ugennemtænkt. Man kan undres over, hvad der motiverer Ministeren til atter og atter at blamere sig så iøjenfaldende...? Hvis man kun må etablere solceller på TAGENE, så er der allerede meldt rødt lys for alle andre placeringer. Også den næste generation, som bl.a. kan placeres på gavle, facader, på vinduer (de gennemsigtige slags) og døre, er meldt ude, borte, forbudt. Med 250 øre i tilskud til private have-vindmøller, så vil jeg foreslå at man giver den strøm fra en almindelig stikkontakt. Så vil den køre rundt selv når det er vindstille. Resultat: indtægt = 250 øre. udgift = 220 øre. Overskud = 30 øre per kWh.

Man må gå ud fra at ministerens rasonnement er, at der skal kunne opkræves ejendomsskat af arealet, hvorpå cellerne er monterede, for at få samfundsøkonomien til at hænge sammen. (Gøre det umuligt at bruge lovgivningen til noget). Nyere dansk lovgivnig laves i øvrigt normalt for at fratage folk muligheder, så overraskelsen er vel ikke så stor.

Ellers er der her et par ideer til at muntre sig med ministerens nye tiltag ;o)

Tagfladerne kunne placeres tæt på jorden uden bygning under, eller solcellerne kunne sidde på tagflader med en ikke ubetydelig afstand mellem de enkelte flader.

Måske ministeren så foranlediges til yderligere at indsnævre lovens råderum, eller som vi er vant til - skattevæsenet beslutter egenhændigt, at tagflader kun kan betragtes som sådanne, hvis de sidder på en bygning, hvoraf der kan opkræves ejendomsskat.

  • 0
  • 0

Anlæg opstillet på jorden, i stor skala, er jo langt billigere end små anlæg på hustagene

Flemming, Flemming - det er ikke meningen, at det skal være rentabelt!

Urentable installationer skal forblive urentable - ministeren havde blot overset, at der kunne være et privatøkonomisk incitament i at montere meget store anlæg på jorden.

Jeg kan tilføje at støtten netop har den størrelse støtten har, fordi det ikke skal kunne betale sig at opsætte solceller, i det mindste ikke før de udviser bedre økonomi end fx vindmøller.

P.S. Det bliver interessant at se, hvordan man vurderer solcellepaneler, der bruges som tagflader. (Uden tagflade til monteringen)

  • 0
  • 0

Vi Politikerne elsker alt det grønne, derfor Brokoli i køledisken, bare det ikke koster. jeg måtte ikke opstille en Vestas mølle, jeg boede nemlig for pænt, og det grønne måtte altså hvile for den smukke natur. Solceller der især om sommeren forstyrer vores El produktion, samfundet ønsker ikke disse forstyrrelser på nettet. Co2 og Curvebal, to ligesindede størrelser. Vi lever og bygger på Svindel og Humbuk. Co2 tilbage til naturen.Finn Bjerrehave Vig

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten