Minister: Skuffelse, hvis overskudsvarme fra kun ét af seks datacentre kan udnyttes
Det vil være en skuffelse for energiminister Lars Chr. Lilleholt, hvis kun et ud af seks store datacentre i Danmark udnytter overskudsvarmen til at producere grøn fjernvarme til de danske stuer.
Sådan tegner billedet sig ellers. Ingeniørens kortlægning af de store danske datacentre, som opføres af Google, Apple og Facebook, viser, at kun ét af de seks enorme datacentre har konkrete planer om at udnytte overskudsvarmen.
»Jeg håber naturligvis, at overskudsvarme fra datacentre udnyttes bedst muligt. Det vil i mine øjne derfor være en skuffelse, hvis det i sidste ende kun bliver 1 af 6, men det er endnu for tidligt at konkludere,« skriver Lars Chr. Lilleholt (V), Energi-, forsynings- og klimaminister i et svar til Ingeniøren.
Han påpeger, at udnyttelse af overskudsvarmen ligger ham meget på sinde, og at det vil være mest hensigtsmæssigt, hvis overskudsvarmen fra datacentrene udnyttes mest muligt.
Læs også: Rapport: Apple kommer til at lukke varm luft ud
Udfordret af uklare regler
Som det er nu, betaler man ikke afgift af overskudsvarme, hvis man giver den væk. Det har Facebook fået bekræftet af en kendelse fra Skatterådet i 2017. Men reglerne er stadig ret uklare, og for de fleste vil det være billigere at lukke varmen ud. Dermed slipper man for at bekoste et anlæg, så man kan give overskudsvarmen væk vederlagsfrit, som Facebook har valgt at gøre ved datacentret i Odense.
De uklare forhold omkring overskudsvarmeafgiften og rapporteringsforhold, har senest fået Coop til at fravælge udnyttelsen fra deres butikker, ifølge Dansk Handelsblad
»Da jeg præsenterede næste års energiplan for ledelsen, stod der intet nævnt om overskudsvarme. Jeg er nødt til at præsentere målsætninger, der kan realiseres, og når rapporteringskrav er høje og afgiftsforhold ukendte, giver det sig selv, at man fokuserer på noget andet,« siger Coops energichef, Peter Kjærgaard Svendsen, til Dansk Handelsblad
»Jeg er helt enig i, at de nuværende regler for overskudsvarme er uigennemskuelige. Det er også en af grundene til, at regeringen ønsker at omlægge de nuværende regler,« siger Lars Chr. Lilleholt (V).
Han påpeger at skatteministeren i øjeblikket forhandler med Folketingets øvrige partier om udformningen af de kommende regler.
»Flere datacentre forærer i dag varmen bort. Regeringen lægger med de nye regler op til at ændre den formelle indbetaler af overskudsvarmeafgiften fra virksomheden til varmeværket, når overskudsvarmen foræres bort. Det vil lette de administrative byrder for virksomhederne og gøre det mere enkelt for virksomheder at levere overskudsvarme,« siger han.
Læs også: Datacenter på vej ved Esbjerg: Ingen planer for overskudsvarmen
Intet krav til placering
Der er intet krav til, hvor tæt datacentrene skal ligger på fjernvarmenet, og den store afstand mellem centre og fjernvarmekunder kan gøre det vanskeligt at udnytte overskudsvarmen. Den 13 kilometer lange rørledning fra Apples datacenter til Viborg, vil alene koste over 100 millioner kroner. Endnu større investeringer vil kræves for at få varme fra Googles og Apples datacentre ved Kassø.
»Der er jo en lang række parametre, der spiller ind, når virksomheder vælger at etablere deres datacentre i Danmark, herunder muligheden for at udnytte overskudsvarmen,« forklarer ministeren.
»Jeg synes, det bør være op til virksomhederne selv, og i dialog med Energinet, at finde de mest hensigtsmæssige placeringer for deres datacentre, så de kan forsynes uden at den danske forsyningssikkerhed påvirkes,« siger han.
S: Beskattes for hårdt
Den socialdemokratiske energiordfører, Jens Joel, mener modsat, at politikerne er nødt til at sørge for, at datacentrene placerer sig de rigtige steder.
»Det er uhensigtsmæssigt, hvis vi har indrettet et system, der tilskynder datacentrene til at ligge et sted, hvor de får deres strøm billigt, men ikke et sted, hvor det er oplagt at udnytte overskudsvarmen,« siger han.
»Hvis det viser sig, at det spænder ben for mange af projekterne med at udnytte overskudsvarmen, så må vi sørge for, at den diskussion fremover bliver taget tidligere i forløbet, så vi får udnyttet synergieffekterne. Regeringens forslag om overskudsvarme fokuserer meget entydigt på afgifter og ikke på regulering. Men det er oplagt at vi også skal se på, hvordan vi kan styre, at projekterne rent faktisk bliver realiseret,« tilføjer S-ordføreren.
Jens Joel giver desuden ikke meget for regeringens nye om afgifter på overskudsvarmen.
»Vi har forsøgt at indgå en aftale både i forbindelse med energiforliget (før sommerferien, red.) og ved regeringens klimaudspil. Men de er kommet tilbage med præcis samme udspil, som vi afviste før sommeren,« konstaterer han.
»Industrien og fjernvarmeværkerne siger med én stemme, at regeringens forslag ikke er godt nok, fordi det beskatter overskudsvarmen så hårdt, at vi ikke får realiseret potentialerne. Derfor støtter vi ikke regeringens forslag,« siger han.
