Minister skjulte rapport om usselt rejsekort-system

19. oktober 2012 kl. 06:3015
En kritisk og hidtil hemmeligholdt rapport om rejsekortet afviger på væsentlige punkter fra det resumé, som Transportministeriet udsendte. »Vi er blevet ført bag lyset,« siger it-forsker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Transportministeriet forsøgte i to år at skjule en konsulentrapport, som viser, at rejsekortets økonomisystem er bundråddent.

Samtidig brugte daværende transportminister Hans Christian Schmidt (V) rapporten fra it-konsulentfirmaet Gartner som grundlag for en beslutning om at beholde rejsekortsystemet som fremtidens bus- og togbilletter i stedet for at fyre leverandøren, franske Thales.

Ministeriet offentliggjorde kun et såkaldt ledelsesresumé af rapporten - et resumé, der ikke indeholder den kradse kritik af økonomistyringen i rejsekortprojektet, som er konsulenternes væsentligste anke:

Et mangelfuldt økonomisystem gør det umuligt at lægge budgetter og udtrække meningsfulde rapporter, og konsulenterne tvivler på, at det lever op til kravene til revision. Derfor bør Rejsekort A/S med det samme anskaffe sig et nyt økonomisystem til at rette op på de mangelfulde data, skrev konsulenterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At kritikken af økonomisystemet overhovedet kommer frem skyldes, at Ingeniøren klagede til Folketingets ombudsmand over ministeriets afslag på aktindsigt i rapporten. Det forarger lektor Erik Frøkjær fra Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, som selv uden held forsøgte at få konsulentrapporten udleveret:

»Det er helt utilstedeligt, at der skal gå næsten to år - og at det kræver en særligt vedholdende indsats - at få udleveret en rapport om et så vitalt offentligt system som rejsekortet.«

»I ledelsesresumeet fremgår det kun uklart, at der er problemer med back office. Men i selve rapporten kan vi se, at økonomistyringen er udpeget af Gartner som et alvorligt problem,« siger Erik Frøkjær og fortsætter:

»Det er hovedeksemplet, men der er andre eksempler på, at resumeet er filtreret og misvisende. Det er egnet til at føre offentligheden på afveje om forståelsen af status på projektet. Vi er blevet ført bag lyset på et af hovedpunkterne om rejsekortet,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Kronik: Transportministeriet dækker over Rejsekort-fadæse

Professor Kim Normann Andersen fra Aalborg Universitet, der forsker i it og offentlig forvaltning, bakker op:

»Det er åbenlyst, at der ikke er afrapporteret efter bogen i det resumé. Når væsentlige konklusioner er udeladt, er beslutningstagerne ikke klædt ordentligt på,« siger han.

Kim Normann Andersen kan ikke se, hvad begrundelsen er for at skjule kritikken af økonomistyringen, men peger i stedet på en generel tendens:

»Ofte regner organisationerne med at få efterbevillinger til ekstraopgaver som et økonomisystem, når projektet har fået 'go'. Spørgsmålet er, om det ville få lov til at køre videre, hvis konsulenterne sagde ligeud, at før det kunne ske, skulle der være indkøbt et nyt økonomisystem,« siger professoren.

På Christiansborg vækker forløbet undren.

»Det er graverende, at ministeriet har forsøgt at holde den rapport skjult og kun har givet offentligheden og politikerne et overfladisk resumé,« siger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested.

»Ledelsesresumeet ligner mest af alt et coverup. Det duer ikke, hvis der er sådan en kultur i ministeriet,« tilføjer han og henviser til, at også den fulde konsulentrapport om IC4 var meget vanskelig at få udleveret.

Trods gentagne henvendelser er det ikke lykkedes at få Hans Christian Schmidts kommentar.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
30. november 2012 kl. 16:40

Ved ikke om dette hører under kritikken af rejsekort , nu ervi flere chauffører under NT i nordjylland der oplever at når vi slutter vores arb.dag så er der lavet flere billetter på systemet end der reelt er solgt, vi har kørt med optælling af billet salg igennem et stykke tid, fordi vi simpelthen ikke forstod hvor pengene blev af i vores beholdning. Er det noget andre har oplevet eller hørt om, ved fra en kollega der har kørt på sjælland at de har haft problemet det sidste års tid. Der er ingen der tror på os heroppe, og vi har ikke råd til at skulle have penge med for at gå på arb.

14
19. oktober 2012 kl. 11:48

Uanset at jeg ikke forstår hvordan Rejsekortet kan være så dyrt, tilsyneladende tvivlsomt håndteret og muligvis snart teknologisk forældet alle andre trådløse teknikker taget i betragtning, vil jeg rose Bjørn for at han kommer med et indlæg i debatten her.

13
19. oktober 2012 kl. 10:59

Rejsekort trodsede ikke anbefaling om nyt it-system 19-10-2012

Det fremgår som hovedhistorie i Ingeniøren den 19 oktober 2012, at Rejsekort trodsede anbefaling om nyt it-system. På basis af denne historie følger en historie om at ”Minister skjulte rapport om usselt rejsekort-system”.

Facts er, at Rejsekort i slutningen af 2010, hvor der var kritiske forhandlinger med leverandøren, både fra Gartner og fra KPMG havde fået anbefalinger om at forbedre arkitekturen i rejsekortsystemet ved at etablere et datawarehouse udenfor det af leverandøren leverede system, hvortil data overføres, bearbejdes og sendes videre til trafikselskaber til regnskabsføring og til Bus&Tog som grundlag for trafikanalyser og indtægtsdeling.

Dette blev besluttet i Rejsekort og implementeringen sat i gang i efteråret 2010. Og det var et godt råd og det har fungeret fint siden.

Da Rejsekort den 21. december 2010 indgår Tillægsaftale V med leverandøren, var denne kritik således håndteret og derfor har dette punkt naturligt nok ikke en fremtrædende plads i det resume af Gartner rapporten, der offentliggøres.

Som Professor Kim Normann Andersen også fremfører i Ingeniøren, ”så ville offentligheden kende til det nu, to år efter rapporten blev skrevet”.

Rejsekort og leverandøren har fulgt den aftale, der blev indgået i 2010 og på mandag, den 22. oktober sættes alle busser i Nordjylland i drift. Så nu kan rejsekortet benyttes til al kollektiv trafik på Sjælland og i Nordjylland, til alle tog i Danmark undtagen Odder og Lemvigbanen, og pilotdrift er indledt i Sydtrafiks busser i Esbjerg, Varde, Ribe og Vejen.

Der er gennemført over 9 mio rejser med rejsekort, over 160.000 rejsekort er solgt og kundeundersøgelser viser, at kunderne har taget rigtigt godt imod rejsekortet og mellem 10 og 20 % siger, at de har rejst mere med den kollektive trafik pga rejsekortet.

Når det er sagt skal det ikke dække over, at der har været mange problemer og udfordringer og sikkert også vil komme det fremadrettet. Ingeniøren vil utvivlsomt bidrage til synliggørelsen. Men dagens historie holder altså ikke.

Rejsekort anbefaler alle interesserede forskere og andre specialister, der udtaler sig om Rejsekortet, at gå til kilden for at få svar på sine spørgsmål, i stedet for at udtale sig på baggrund af historier i pressen. Vi stiller gerne op.

Venlig hilsen Bjørn Wahlsten Administrerende direktør i rejsekort A/S

12
19. oktober 2012 kl. 10:57

Der er nok ikke andet at gøre som at vi stifter et nyt parti der ikke har andet formål som at holde øje med hvad der fåregår i baggrunden

11
19. oktober 2012 kl. 10:33

Eksemplet udstiller at ligegyldigt hvem der sidder i ministerstolen, så bliver der altid fejet noget ind under gulvtæppet.

Ikke noget at sige til at der er så mange "bakker" på Christansborg.

Man burde udskifte 50% af embedsmændende hvert 4 år.

10
19. oktober 2012 kl. 10:16

Hvornår opdager danskerne bedrageriet ?

Kig engang på folketingets samråd. Ministeren er indkaldt for at afgive en redegørelse til fagudvalget.

Han/hun læser op af manuskriptet, der er udfærdiget af departementchefen, og ved siden af ministeren sidder en embedsmand, der hurtigt fortæller ministeren, hvad han/hun skal svare på de spørgsmål, som udvalgets medlemmer stiller ...

Når ministeren ikke kan svare på spørgsmålet, oplæser han/hun indholdet i departementschefens facitliste endnu engang .. uden øjenkontakt til udvalgets medlemmer ...

9
19. oktober 2012 kl. 10:08

af forretningen DK.

Det er alligevel embedsmændene( og spin-doktorer) i de forskellige ministerier, som udarbejder et rødt og blåt forslag, til de forskellige love og udtalelser.

Skulle man bare ikke gå hele vejen, og lade politikerne koncentrere sig om at være vagt-hunde for ministerierne og embedsmændene istedet, dvs. teknokrati med demokratisk kontrol ? Politikere har alligevel (næsten) aldrig faglig indsigt og forståelse alligevel, og hvad de forsøger at have indflydelse på bliver alligevel til en være omgang lort, pga af sindsyge kompromier, som forsøger at overgå det forrige kompromi i stupiditet.

De fejlslagne store (IT-) projekter er symptomer på at ledelsen fra Kristiansborg desværre er helt ude i hegnet. De er mere interesseret i at beholde jobbet via spin, end i at udføre deres hverv, som tjenere for folket.

Jo mere jeg hører om hvad der kommer fra Kristiansborg, jo mere styrkes jeg i troen på min - Førhen sarkastiske - kommentar: "Danmark kan klare sig fint uden Kristiansborg. Det er staks mere tvivlsomt den anden vej."

8
19. oktober 2012 kl. 10:07

På et tidspunkt vågner politikerne og danskerne vel og sætter en stopper for den manglende ansvarstagen og...

-p.t. ser der ud til at være ringe håb for, at 'tornerosehækken' beklippes inden for overskuelig fremtid: I disse dage er 'vore' beslutningstagere sandsynligvis i færd med at overdrage styringen af vore banker til et 'agentur' i Frankfurt! :(

7
19. oktober 2012 kl. 10:03

Riget fattes som bekendt penge, så nu kan vi ikke bare "låne i friværdien" for at købe sjove ting. Privat som offentlig instans.

Efterhånden minder ministrene om dem fra :"Javel, Hr. minister"https://en.wikipedia.org/wiki/Yes_Minister

6
19. oktober 2012 kl. 10:03

Jeg tror generelt godt om politikeres vilje til at få projekter til at køre, uanset om det er rød eller blå stue. Hvilken interesse skulle en minister have i et rejsekortsystem fuldt af fejl ? Det jeg tvivler på, er ministrenes evne til at slå sig igennem overfor manipulerende embedsmænd. Desværre har politikerne selv, ved indskrænkninger i offentlighed i forvaltningen, hjulpet de manipulerende embedsmænd. Skulle der komme noget godt ud af denne historie må det være at politikerne indser den fejl. (Jeg håber også på solskin og 20 grader i morgen).

5
19. oktober 2012 kl. 09:55

Der er desværre så mange andre eksempler på misinformation. Uden at gå i detaljer er der andre offentlige virksomheder, der skjuler kritik ift. projekter - projekter hvor der er ved at ske nyttesløse overinvesteringer i mia. klassen.

På et tidspunkt vågner politikerne og danskerne vel og sætter en stopper for den manglende ansvarstagen og lemfældige omkring med fakta og informationer. Riget fattes som bekendt penge, så nu kan vi ikke bare "låne i friværdien" for at købe sjove ting. Privat som offentlig instans.

4
19. oktober 2012 kl. 09:49

Vi kan ikke mere stole på vore politikere !

Sygdommen fra f eks det russiske politiske system breder sig nu til Danmark .....

Og den sygdom er dødsensfarlig for det førhæn gældende ærlige danske politiske system ...

3
19. oktober 2012 kl. 09:47

lad os få en lov der sørger for at alle reporter og konsulent reporter skal fremlægges offentlig på nettet, så vi kan blive fri for politikere der får honorar ad bagvejen, det kan da kun være det; der får nogen til at fordreje en rapport, der er blevet betalt af skatteborgerne, ellers kan vi jo da spare konsulenterne i fremtiden da reporterne jo ikke bliver brugt. Mere offentlighed tak

2
19. oktober 2012 kl. 09:46

" ...Ledelsesresumeet ligner mest af alt et coverup. Det duer ikke, hvis der er sådan en kultur i ministeriet,...

Der er vel grænser for, hvor skurkagtige man er i ministeriet, så rejsekortet skal efter min mening bare have lov til at dø i stilhed.

1
19. oktober 2012 kl. 08:13

Ja i lommen på industrien....