Minister skal forklare legionella-dødsfald: »Man skal ikke bo på et plejehjem med livet som indsats«

Sundhedsminister Magnus Heunicke(S) skal forklare til Folketingets Sundhedsudvalg, hvor stort problemet med legionella på plejehjem er. Illustration: Lars Bertelsen

Ingeniøren kunne i sidste uge afsløre, at legionella i stor stil florerer på plejehjem - og nu skal sundhedsminister Magnus Heunicke(S) gøre rede for problemet.

I en endnu ikke offentligt undersøgelse fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut (SSI) kom det frem, at forskere fandt legionella på 36 ud af 48 undersøgte plejehjem i en nordjysk by - svarende til 75 procent. I en by i Hovedstadsområdet stod det endnu værre til. Her blev der konstateret legionella i vandet på 45 ud af 49 institutioner.

Læs også: Ny undersøgelse: Legionella på ni ud af ti plejehjem

Formand for Folketingets Sundhedsudvalg Jane Heitmann(V) har på den baggrund stillet følgende spørgsmål til Magnus Heunicke:

»Kan ministeren oplyse, hvor mange plejehjem som oplever udfordringer med legionella i varmtvandssystemerne, og hvor mange dødsfald som årligt kan tilskrives legionella blandt ældre plejehjemsbeboere (Perioden 2019-2021)?«

Jane Heitmann forklarer til Ingeniøren, at det er vigtigt, at man nu får undersøgt, hvor udbredt et problem legionella på plejehjem er:

»Vi bliver nødt til at have afdækket problemets omfang med legionella på plejehjem. Og er det en general problemstilling, så er det jo helt afgørende, at ministeren meget hurtigt kommer på banen og får lagt nogle løsningsforslag frem.«

»Man skal ikke bo på et plejehjem med livet som indsats. Det skal være et trygt sted at være både, hvad angår omsorg og pleje, men jo også i forhold til ens helbred,« siger hun.

I den nævnte undersøgelse kom det også frem, at mange af plejehjemmene havde så høje niveauer, at der i følge SSI' anbefalinger øjeblikkeligt skal skrides ind. 40 procent af stederne i den nordjyske by havde således niveauer af legionella på cfu/L ≥ 10.000, mens 18 procent havde det i byen i Hovedstadsområdet. Ved så høje niveauer skal der tages opfølgende prøver og en øjeblikkelig gennemgang af kontrolforanstaltninger. Samtidig skal der udføres en risikovurdering for at identificere andre relevante afhjælpende foranstaltninger, blandt andet desinfektion af systemet.

Læs også: Mange kommuners legionella-håndtering sejler

Forskerne bag undersøgelsen konkluderede på den baggrund:

»Det høje gennemsnit viser, at flere af institutionerne havde vandinstallationer med en meget høj forekomst af L. pneumophila (legionella-bakterie, red.) , som blev bedømt til at udgøre en høj risiko for de sårbare beboere.«

I følge tal fra SSI blev 16 borgere sidste år smittet med legionella-bakterier fra vandet på det plejehjem, de boede på. Otte af dem døde af legionærsygdom. I 2019 var der tale om 10 plejehjemsbeboere, der blev smittet - heraf døde tre af dem.

Læs også: Spørg Fagfolket: Kan man tjekke sit varmtvandssystem for legionella?

Her er problemerne med plejehjem

Illustration: Bigstock

I 2018 blev et tværministerielt samarbejde iværksat for at finde årsager til det stigende antal smittetilfælde med legionella. I en af rapportenerne, der blev offentliggjort tidligere på måneden 'Identifikation af trends i forhold til vand- og varmeforsyning og installationer', analyseres de problemer, der kan være med plejehjem og legionella:
Anlægstyper
Anlæg til plejecentre og tilsvarende er i store træk opbygget på samme måde, som ved flerfamilieejendomme, men hvor lejlighederne er mindre og generelt kun beregnet for en enkelt person. I de enkelte lejligheder er der et bad og eventuelt et the-køkken. Ud over de enkelte lejligheder vil der også være et storkøkken, eventuelt fælles vaskerum og bade faciliteter til personalet.
Rørføring
Rørføringen er normalt udført med lodrette installationsskakte til de enkelte etager, og derfra føres vandret rundt over nedhængte lofter og videre ind i de enkelte boliger. Alternativt kan der være udført lodrette installationsskakte der betjener 2 – 4 lejligheder på hver etage.
Hovedkomponenter
Varmtvandsforsyning
Varmtvandsforsyningen er normalt et beholdersystem, hvor beholderen enten er med indvendige spiraler, eller opbygget som et ladekredssystem. Beholdervolumen er typisk mellem 1500 – 2500 liter.
Indreguleringsventiler
Indreguleringsventilerne på denne type af installationer er normalt manuelt indregulerede ventiler, hvor forindstillingen beregnes for hver kreds.
Særlige installationstekniske kendetegn
Ud over de generelt beskrevne installationsteknisk kendetegn for plejecentre fra denne periode har disse også følgende særlige kendetegn:
• Installationen kan være overdimensioneret, da beboerne ikke altid anvender de installerede tapsteder ret meget.
• Der kan være perioder (kortere eller lidt længere), hvor der er udskiftning af beboere i de enkelte lejligheder, og hvor installationerne så ikke anvendes.
Fokuspunkter – Legionella
I plejecentre og lignende er installationerne ofte fremført til små enheder i form af WC, bad og et the-køkken, og installationerne anvendes ikke så ofte, som fx installationer i en normal beboelse. Der er færre bade, og der tappes kun lidt vand ved køkkenfaciliteterne. Dette tilsammen medfører, at installationerne ofte har stillestående vand i længere tid end i andre installationer, og derved også har mulighed for opformering af biofilm og derved risiko for legionella vækst. Dette betyder, at plejepersonalet skal have fokus på, at der i de enkelte beboelser med mellemrum anvendes vand, eller at installationen gennemskylles jævnligt. Det er også vigtigt, at alle nedlagte ledninger er fraskåret installationen, således at der ikke forekommer ”døde ender” i systemet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

ved installation af varme automatik,vil dette kunne undgås, da standard varmeautomatik, har indbygget funktioner der automatisk sørger for en kort varig ned køling af varmtvandsbeholderen,denne temperatur gymnastik kan legionella ikke lide, en kold dukkert er derjo ingen som dør af, men funktion kan indstilles til at foregå om natten, dette er nok sparet væk, varmeautomatikken har iøvrigt den fordel at spare på energien. Man kan måske se,en løsning som kommer ved bedre energistyring, bedre sent en aldrig. alle varme anlæg har strengreguleringsventiler af den grund det sikre at systemet er i balacnce og en bruger ikke stjæler, så installer dog det varmeautomatik,som nok er sparet væk. jeg vil gætte på personalet har nok at gøre en at rende rundt og skylle vand systemer.

 • 1
 • 2

Nu har jeg set en del installationer på bl.a. plejehjem og det handler ofte om flere års 'laden stå til' eller mangel på ressourcer eller de rette kompetencer. Ofte er vandindstallationerne knopskudt, ombygget i flere omgange med døde ender, uisolerede eller sågar samisolerede rørstykker til følge. Rør, beholdere etc. kan være fejldimensionerede m.m. Norm for vandinstallationer er ganske enkelt ikke overholdt og man korser sig over hvad der kan være udført, selv på hospitaler, uden at det bliver påtalt. For et par år siden var jeg på en efterskole hvor koldt- og varmtvandsrør var stripset sammen så de første 5-10 L vand fra den kolde hane var brand varme. I nogle anlæg er det umuligt uanset beholder temperatur, at komme legionella til livs pga. ovennævnte forhold.

 • 2
 • 0

Siden midt halvfemserne har den typiske installationsform til brugsvand (kold og varmt) været fordelerrørssystemer og PEX rør-i-rør. Altsammen i flg. vores DS439, der ikke tillader utilgængelige samliger.

Men ikke alle stikledninger bruges lige meget og nogen meget sjældent, hvor ved der opstår en blind ende af lunken vand med legionella som nemt spreder sig til andre stikledninger, når der kommer forbrug på.

Jeg synes det er ukorrekt at omtale rørledninger som "overdimensioneret" hvis de er dimensioneret efter DS439; men bare bliver brugt for sjældent og vandet ikke udskiftet tilstrækkelig tit

 • 0
 • 1

Måske mangler der fokus på de udbredte termostatiske blandingsbatterier ? - de er jo altid indstillet på samme lave badevandstemperatur, hvorfor vandføringen derfra og til brusehoved aldrig renses med en ordentlig varmegennemstrømning. Så er der først een gang sluppet legionella derudi, vil det opformere sig der i fred og ro i evigheder.

I øvrigt: Den overhåndtagne fokus på "klimaindsatsen" overfor alle og enhver, får jo nok noget plejehjemspersonale til at ville redde verden ved at skrue ned for det varme vands temperatur !

 • 3
 • 2
 • nu tror jeg ikke at problemet nødvendigvis afhjælpes "ved at lægge bruserslangen ned på gulvet." Det tørrer den vist ikke ud.
 • Og jeg kan desværre ikke efterkomme Karsten Henneberg`s forslag, da jeg ikke har instruktionsbeføjelser overfor landets plejehjemspersonale. Så ret beset er den næppe andre løsningen end etablering af en egentlig legionelle-forebyggelse i form af f.eks. UV-filter centralt på VV-fremføringen ??
 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten