Minister skærer igennem: S-togets signalsystem skal begrænse sig og give plads til mere Wi-Fi

Plus15. oktober 2020 kl. 11:229
Minister skærer igennem: S-togets signalsystem skal begrænse sig og give plads til mere Wi-Fi
Illustration: Ingeniøren.
Det dur ikke at S-togenes signal-system står i vejen for en ny stor udvidelse af Wi-Fi i 6 GHz-frekvensbåndet. Derfor arbejdes der nu på at indsnævre S-togsnettets radioer til et mindre frekvensområde. Sådan lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vi er alt for mange der flokkes om de samme få radiokanaler, når vi kobler vores bærbare computere og smartphones til Wi-Fi. Derfor er der internationalt bred enighed om at udvide de frekvensbånd som bruges til trådløs Wi-Fi.

Tidligere på året blev Europa og USA enige om at tage den nedre del af 6 GHz-båndet i brug til Wi-Fi - den største udvidelse i mange år. Eneste problem er, at S-togene i København bruger de samme frekvenser til deres signalsystem, CBTC, og det er ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt at lade både Wi-Fi og signalsystem sende på samme frekvenser.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
27. oktober 2020 kl. 09:50

Som togentusiast har jeg ofte lagt mærke til hvordan nationale men også lokale løsninger dikterer hvordan man gør inden for banen. Det kan være forskellige signalsystemer, typer af kørestrøm osv. Dette betyder fx at tog skal specialbygges for at køre over landegrænser, man kan ikke bare købe et standardtog og personale skal uddannes særskilt til at køre på forskellige strækninger.

Så nogen gange er det godt at sige: Nu standardiserer vi, selvom det gør ondt. Ellers er der altid noget udstyr et sted der gør, at man holder fast ved de gamle ikke-standarder - og så kan det nye udstyr jo lige så godt også få lov til at brede sig. Måske fordi man kan spare nogle penge.

6
15. oktober 2020 kl. 19:01

Nå, jamen så er alt jo i skønneste orden. Der er ingen som behøver foretage sig yderligere.

5
15. oktober 2020 kl. 18:50

Det er teleoperatørerne, så TDC, 3 og Telenor, der står for den del.

4
15. oktober 2020 kl. 17:28

Completely unrelated, men... Kunne det ikke være fedt, hvis bygherre på den “nye” metro city ring, lige fik nosset sig sammen og etableret helt almindelig telefonnetværk i metro city ringen?? Har de efterhånden ikke haft meget, meget lang tid til at få det klaret??

3
15. oktober 2020 kl. 16:42

Det er et interessant spørgsmål, men min vurdering er at "tilladelsen" må være udstedt på et forkert grundlag. Om det er ansvarspådragende må juristerne finde ud af, men normalt plejer det jo at være den som er årsagen til fejlen, som også betaler for at den udbedrs.

2
15. oktober 2020 kl. 14:46

Hvem betaler for omlægningen? Frekvenstilladelsen udløber først 31. december 2025. Kan man "inddrage" en frekvenstilladelse før udløb, uden at skulle betale for de udgifter der er forbundet med det?

1
15. oktober 2020 kl. 13:01

»Jeg er enig i, at det er hensigtsmæssigt, at danskerne får adgang til hele frekvensbåndet til brug for det kommende 6 GHz Wi-Fi. Energistyrelsen har oplyst, at Danmark er det eneste land i EU, hvor bybaner (fx S-tog) bruger 6 GHz frekvensbåndet til deres signalsystem. Brug af den nye type Wi-Fi-udstyr i samme frekvensbånd kan skabe risiko for forstyrrelser af signalsystemet, som anvendes på S-togsnettet,« skriver Dan Jørgensen(S) ...

Det lyder jo som om ministeren tager hensyn til borgerne, og det kan da også tænkes. Forklaringen på udmeldingen er nok mere at finde i, at Danmark ender i en international retssag, hvis ikke man respekterer de frekvensaftaler man har indgået. Det er ministeren godt klar over: "Danmark er forpligtet til at implementere de nye EU-regler om harmoniserede frekvensbånd til bybaner,« skriver Dan Jørgensen."

Den forpligtelse gælder alle frekvensbånd - ikke kun "bybaner".

Tilbage i juni ( https://ing.dk/artikel/banedanmark-dyrt-besvaerligt-at-goere-plads-nye-wifi-kanaler-236032 ) blev sagen vendet her på Ing.dk. Her er lidt af mit indlæg fra dengang:

International frekvensreservation er en del af en international traktat, som Danmark har tilsluttet sig via CEPT.

I den har der de sidste 20-25 år været enighed om reservationerne, også om de frekvenser som vi taler om her. De er en del af de forskellige ISM frekvensbånd som er reserveret op igennem frekvenserne.

I EU er det ECO - Europeean Communications Office - som har ansvaret for frekvensreservationen, og hvis nogen (lande eller institutioner eller virksomheder) har indsigelser imod en bestemt anvendelse, findes der nøje fastlagte procedurer for hvordan sådanne skal behandles.

Der findes eksempler på, at private virksomheder har fået tilladelser, men det er sjældent, og har som regel noget med enten militære anvendelser eller andre vigtige systemer (satellit, radar osv.) at gøre. Skulle S-toget i København / Siemens have haft en tilladelse ville det have krævet en ansøgning, og efterfølgende tilladelse.