Minister siger god for store solcelleparker på danske marker

Illustration: Wirsol

Kig på billedet i toppen af denne artikel. Er det sådan, de danske marker skal se ud for at give os grøn energi?

Læs også: Skandinaviens største solcellepark på 61 MW åbnet ved Kalundborg

Ja, svarer energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), selv om to store solcelleanlæg, det på billedet fra Asnæs og et andet på en nedlagt militærflyveplads i Vandel ved Billund, har slået bunden ud af energiforliget fra 2013.

Læs også: Kæmpe solcelleparker slår bunden ud af energiforlig

Dengang forsøgte politikerne at lukke huller i loven, så storinvestorer - 'solcellebaroner', kaldte daværende minister Martin Lidegaard (R) dem - blev forhindret i at tjene penge på gigantiske solcelleparker på markerne.

Læs også: Borgerlige kræver ekstra hjælp til ’solcellebaroner’

Den nye minister har en ganske anden holdning til det spørgsmål, fremgår det af hans svar til Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen. Venstrefløjspartiet har forhørt sig om, hvilke muligheder ministeren har for 'at fremme, at solcellerne bliver installeret på bygninger eller i forbindelse med tekniske anlæg og ikke på nuværende landbrugsarealer'.

Spørgsmålet skyldes, at Danmark skal til at sende 20 MW solceller i udbud, hvilket kun er en tredjedel af kapaciteten på marken på Asnæs. Der er også mest talte om en test af en ny udbudsmodel, der muligvis skal erstatte den PSO-ordning, som hidtil har finansieret udbygningen af grøn energi herhjemme. Den har EU kendt ulovlig.

Læs også: Her kommer slaget til at stå om de grønne støttemilliarder

Lars Chr. Lilleholt er ligeglad med, hvor solcellerne står, når de giver danskerne så billig, grøn strøm som muligt.

'Det er mest hensigtsmæssigt, at der ikke i udbuddet indføres begrænsninger på placeringer, da solcelleanlæg herefter forventes at blive placeret, hvor det samlet set er mest omkostningseffektivt,' skriver han og tilføjer:

'Mindst mulig begrænsning af placeringer forventes at være med til at opnå mest mulig konkurrence, så de pristillæg, der udbetales til vinderne i udbuddet, gives med lavest mulige omkostninger for elforbrugerne. Jeg ønsker derfor ikke at give fordele til tilbud om anlæg på særlige placeringer eller begrænse adgangen for tilbud om anlæg på visse andre placeringer.'

Udbuddet af de 20 MW solcelleanlæg forventes at finde sted efter sommerferien. Det bliver imødeset med spænding af branchen, fordi det vil vise, hvor billig teknologien nu kan levere grøn strøm til danskerne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Lars Chr. Lilleholt er ligeglad med, hvor solcellerne står, når de giver danskerne så billig, grøn strøm som muligt."

Godt så.......... Det fås altså ikke billigere end vandkraft fra Norge!

 • 2
 • 7

Jeg er ikke i tvivl om energiministerens intentioner med sin udtagelse...

Store parker på landbrugsjord er naturligvis billigere at opsætte end dyrere anlæg monteret på hustage. Dvs. at man uden problemer kan nedsætte støtten til solceller. I støtteperioden er der ingen nævneværdig forskel på produktionen og faktisk kan det vise sig at den er højere for jordplaceret anlæg, da man her kan optimerer vinkel på panelet og retningen, så produktionen optimeres. De muligheder har man ikke på eksisterende tage...

Problemet er bare at der "kun" gives støtte i en begrænset antal produktionstimer... På et tidspunkt vil det være muligt at øge fortjenesten pr kvm landbrugsjord ved at nedtage solcellerne og dyrke madvare på arealet og dette tidspunkt vil formentlig opstå når støtteperioden udløber efter 10 år og lang tid før den tekniske levealder på anlægget udløber. De brugte paneler kan formentlig sælges til nye anlæg som derved kan opnå en ny garantiprisperiode? (er der sikring mod dette i loven?)...

Men for vores elproduktion er det bare spild af penge. Et anlæg på et hustag vil formentlig ikke blive nedtaget før taget skal renoveres eller bygningen rives ned, da tagfladen ikke kan bruges til andre formål og derved er man ret sikker på at anlægget får lov til at leverer energi i hele anlæggets designlevetid (20-25 år) også selv om det er afskrevet efter 10 år når tilskuddet forsvinder...

Tilbage til ministerens intentioner. Regeringen fastsætter en begrænset pulje (f.eks. 20 MW) og dette udloves til den der vil gøre det billigst. Dette bliver naturligvis et stort projekt på landbrugsjord og dette projekt bliver det eneste der får støtte i det pågældende år. Året efter er der et nyt stort projekt der løber med tilskuddet og derved har ministeren sikret at nogle "venner" får støtte og der er lukket for støtten til mindre anlæg placeret på private husstande, skoler, virksomheder m.m... At de bliver nedtaget efter 8-10 år og efter et år som brakjord igen modtager støtte er sagen underordnet, bare det er vennerne der har snablen i støttekronerne...

 • 4
 • 8

....at de som allermest ønsker "grøn" strøm også er modstandere af de reelle løsninger, hvor modstanden udkrystalliseres som påståede vennetjenester fra det regerende parti som de også er kroniske modstandere af. Var det deres egne trosfæller der sad på taburetterne så var markplaceringerne et Columbus æg.

Jeg mener ikke markplaceringerne er pæne, men det er der også mange tagplaceringer der ikke er......man kan derfor erkende at der er ingenting der er gratis heller ikke grøn strøm.

 • 11
 • 5

Kig på billedet i toppen af denne artikel. Er det sådan, at de danske marker skal se ud for at give os grøn energi?

Det er jo svært at svare på, ud fra et luftfoto. - Jeg bevæger mig nemlig altid rundt, nede ved jordoverfladen.

 • 9
 • 0

Plant nogle buske rundt om anlægget. Vindmøller er da et langt større problem. Personligt synes jeg ikke de skæmmer voldsomt, det er problemerne med lys og lyd jeg tænker på.

 • 4
 • 1

Det fås altså ikke billigere end vandkraft fra Norge!

Nej, men Norge er ikke interesseret i at opstemme flere elve for at exportere strøm til DK. Filosofien bag det nuværende setup, at DK og NO i gennemsnit (over en årerække) producerer sin egen strøm, men at vi hjælper hinanden med at udligne variationer i vind og vandstand.

Så derfor er det ikke umiddelbart en mulighed blot at købe vandkraft fra Norge.

 • 10
 • 0

Jeg synes ikke, at det er så forfærdeligt at erstatte kornmarker med solceller. Kornmarkerne er også de rene produktionsanlæg, og de er mindst lige så fjendtlige overfor en righoldig natur. Det skal selvfølgelig give økonomisk mening, selvom vi derved kommer til at købe vores korn andetsteds. Den rigtige modsætning opstår først hvis vi nedlægger uerstattelige naturområder til fordel for energiproduktion. Det kan vi blive nødt til, hvis vi ikke evner at spare os ud af en del af problemet.

 • 5
 • 1

Enig næsten. Da hvis du tager en kornmark og laver den om til en solcellemark Ja så vil det korn som normalt produceret på denne Mark jo mangle et sted.

Dvs at nogen udvider et andet sted for at lave det korn som nu mangler pga solcellemarken. Så risikere vi at de laver naturområder om til en kornmark

 • 1
 • 2

Hvad med flydende solceller, alt andet lige, så har vi jo et noget støre vandareal end landareal, og på vand ville det ikke gøre så "ondt" hvis et større areal var dækket af solceller, som f.eks. et landareal.

Kunne man forestille sig flydende celler, der f.eks kunne rulles sammen ved storm og lignende, for så synes muligheder, at være endnu større end på land, i hvertfald vil man ikke være så begrænset vedr. areal.

 • 2
 • 0

Dvs at nogen udvider et andet sted for at lave det korn som nu mangler pga solcellemarken. Så risikere vi at de laver naturområder om til en kornmark.

Det er rigtigt. Bla. derfor er langt det enkleste energibesparelser.

 • 0
 • 0

Kan man så købe en andel på ca. 6 kWh i sådan en park, så man er fri for at skulle have dem op på sit eget tag?

 • 2
 • 0

Det ville være sort magi, hvis der var helt mørkt under, nej lys spredes så "skyggeplanter" burde kunne gro der, eller parkeringspladser, legepladser ..osv osv.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten