Minister sætter styrelser på plads: I skal sikre drikkevand uden fluorstoffer

Miljø- og Naturstyrelsen skal garantere, at det danske drikkevand ikke indeholder sundhedsskadelige niveauer af svært nedbrydelige fluorstoffer. Det er styrelsernes ansvar at sikre, at kommunerne følger op på fundet af fluorstoffer i grundvandet.

Sådan lyder udmeldingen fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der nu vil bede styrelserne om at indskærpe over for kommunerne, at de skal foretage en faglig vurdering af, om giftige fluorstoffer fra grundvandet under især brandøvelsespladser kan udgøre en risiko for drikkevandet.

»Rent drikkevand er øverst på min dagsorden, og borgerne skal kunne stole på, at myndighederne har styr på tingene,« siger Kirsten Brosbøl til Ingeniøren.

Udmeldingen kommer, efter at Ingeniøren de seneste uger har afdækket, hvordan Miljøstyrelsen i over et halvt år har været vidende om meget høje niveauer af fluorstoffer i grundvandet flere steder i Danmark uden at kunne garantere, at fluorstofferne ikke var et problem i drikkevandet.

Læs også: Massiv kritik: Giftige fluorstoffer får Miljøministeriet til at stikke hovedet i busken

Opkald til regioner og kommuner afslørede også, at de ansvarlige myndigheder ikke var orienteret eller havde fulgt op på Miljøstyrelsens fund.

Læs også: Fluorstoffer: Tag med Ingeniøren gennem myndighedernes uendelige telefonkæde

Her et halvt år efter kan ingen endnu garantere, at der ikke er fluorstoffer i drikkevandet.

»Det er naturligvis alt for lang tid, og det skulle have været indskærpet fra starten, at kommunerne skulle have foretaget en faglig vurdering af, om drikkevandet var i fare,« lyder det fra ministeren.

Kirsten Brosbøl forventer også, at styrelserne følger op på sagen for at sikre sig, at kommunerne har styr på fluorstofferne. Desuden ønsker hun, at der kommer information ud til samtlige kommuner om, at de bør analysere efter fluorstoffer, hvis de har mistanke til forurenede områder.

Miljøstyrelsen ser dog ikke tegn på, at fluor er et generelt problem i drikkevandet. Det argument har styrelsen blandt andet fremført i en orientering til miljøordførerne for de forskellige partier på Christiansborg, der har fremført en klar kritik af myndighedernes håndtering af sagen.

Læs også: Politikere til Miljøstyrelsen: Tjek drikkevandet for fluorstoffer nu

Det bygger styrelsen især på en undersøgelse fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus), som styrelsen var uvidende om eksisterede, indtil Ingeniøren kontaktede styrelsen for to uger siden.

Læs også: Miljøstyrelsen overså central rapport om fluorstoffer i grundvand

Geus-undersøgelsen fra 2010 har taget 57 prøver 43 steder i landet, heraf enkelte i drikkevandsboringer, og ingen målinger i drikkevandet viser høje niveauer af fluorstoffer.

Efter at Miljøstyrelsen blev opmærksom på rapporten, har styrelsen sammenlignet sine egne målinger med prøverne foretaget af Geus fire år tidligere. Et af styrelsens 16 prøveområder, der viste høje koncentrationer af fluorstoffer, lå på samme plads, hvor Geus tidligere havde foretaget to målinger. Geus-målingerne viste ikke høje niveauer af fluorstoffer. Nærmere undersøgelser fastslog, at de to måleområder fra Geus lå i en afstand fra styrelsens egen måling, der gav en indikation på, at forureningen ikke havde spredt sig.

Miljøstyrelsen kan dog ikke give en garanti for, at der ikke er lokale forureninger af fluorstoffer, heller ikke i drikkevandet. De kommuner, som Ingeniøren har kontaktet, har indtil videre ikke undersøgt det nærmere.

SF: Flere grænseværdier og nultolerance

Miljøordførere for en bred kreds af partier kritiserede for nylig myndighederne for at løbe fra deres ansvar, og samme holdning har SF’s miljøordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

»Vi ser ansvaret falde ned mellem flere stole, og det skriger på en mere klar og solid infrastruktur, hvor ansvaret er klokkeklart placeret,« siger hun.

Ifølge ordføreren vil SF gå ind til de kommende finanslovsforhandlinger med et mål om at sætte flere penge af til analyser og et arbejde med revurdering af, hvilke stoffer der skal screenes efter i drikkevandet.

»Listen over obligatoriske stoffer halter hele tiden efter vores viden om farlige stoffer. Vi skal være mere aktive. I den her sag er det helt absurd, at vi screener efter stoffer, som vi ingen grænseværdi har for. Så er det jo klart, at ingen alamklokker ringer,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Derfor vil SF have grænseværdier for langt flere stoffer og en nultolerance for stofferne i drikkevandet.

Miljøministeren kan ikke sætte præcist tidspunkt for, hvornår hun forventer grænseværdier for fluorstoffer udarbejdet, men siger:

»Det er et arbejde, der er i gang, og som vi prioriterer højt.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvor kommer fluorstofferne i grundvandet fra?

"Miljøministeren kan ikke sætte præcis tidspunkt for, hvornår hun forventer grænseværdier for fluorstoffer udarbejdet, men siger:

»Det er et arbejde, der er i gang, og som vi prioriterer højt.«"

Bla. bla. bla. det er dælme nemt at være politikker. Man skal ikke kunne noget, ikke vide noget, bare ævle bævle.

  • 3
  • 1

Denne sag er så fordækt . der er opstået en epedemi herhjemme med stofskiftet ca 600.000 mennesker er ramt og flour er direkte gift for vores skjoldbruskkitel . hvad hjælper det vi bruger flourfrit tandpasta og alligevel ikke kan lave en simpel kop te uden vi drikker flour . at man dækker over høje koncentrationer af flour er direkte en skandale . der skal på plads nu

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten