Minister rystet over fund af ulovlig medicin til svin

»Jeg er rystet over, at man som svineproducent kan opføre sig så uansvarligt.«

Sådan lyder det fra Fødevareminister Dan Jørgensen (S) efter fund af 50 kg ulovligt importeret antibiotika hos en svineproducent på Viborg-egnen. Af emballagen fremgik, at der var tale om tetracyklin (antibiotika) produceret i Kina.

​Den type tetracyklin, der er fundet, er ikke et godkendt veterinærlægemiddel i Danmark, og derfor er det ulovligt at anvende i svineproduktion. Medicinen er beslaglagt, og der er sendt prøver til laboratorieundersøgelse for at fastslå indholdet med sikkerhed.

»Jeg er rystet over, at man som svineproducent kan opføre sig så uansvarligt. Ulovlig import af medicin, der formodentlig er antibiotika, udgør en risiko for fødevaresikkerheden og kan true muligheden for at behandle sygdomme hos mennesker og dyr effektivt. Jeg er glad for, at Fødevarestyrelsen så hurtigt har afdækket sagen og tager relevante forholdsregler,« siger Dan Jørgensen.

Det er første gang siden 2003, at Fødevarestyrelsen gør sådan et fund af ulovlig medicin, og fundet vækker bekymring hos veterinærmyndighederne. Leder af veterinærrejseholdet Flemming Kure Marker kalder ifølge DR sagen alvorlig.

Mistanken om ulovlig medicin opstod, efter at der blev udtaget en prøve på et slagteri fra en gris på netop den gård. Nu er der nedlagt forbud mod at transportere dyr fra besætningen, og svineproducenten er politianmeldt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

jeg kender mange bønder der selv importerer medicin og gift specielt hollænderne det er kun de sidste 3 uger inden slagtning der bliver der ikke brugt medicin så kan man ikke spore det i kødet.det er dagligdag i landbruget i danmark bruges flere tusind tons ulovligt gift hvert år i landbruget alle ved det men lader som om at det ikke sker.er der et marked skal produktet nok komme frem man pakker bare giften om i en emballage der ser lovlig ud og ingen snuser til gift.ved grænsen

 • 6
 • 2

At der er et enkelt lovbrud betyder ikke at der generelt sker lovbrud. Selv landbruget tager afstand fra brugen af ulovligt medicin, hvadenten det er for at spare for dyrlægebesøg eller på prisen(inkl. afgifter). Der sker også mange indbrud i byerne, er alle byboere så forbrydere?

 • 1
 • 6

Jan Damgaard

Du ignorerer Glen Jensens første information i dit svar.

"jeg kender mange bønder der selv importerer medicin og gift specielt hollænderne"

Og dermed svarer du jo ikke rigtigt på hans udsagn, men kun dit eget.

 • 2
 • 1

Du ignorerer Glen Jensens første information i dit svar.

"jeg kender mange bønder der selv importerer medicin og gift specielt hollænderne"

Og dermed svarer du jo ikke rigtigt på hans udsagn

Det udsagn er Glenn's påstand, for hvis der var hold i det var de bønder vel politianmeldt? At Glenn Jensen ønsker at generalisere og lægge alt landbrug og specielt dem af hollandsk herkomst for had, må stå for hans egen regning. De løse påstande er der ikke belæg for. Derfor holder jeg mig til det der står i artiklen.

 • 1
 • 3

Det udsagn er Glenn's påstand, for hvis der var hold i det var de bønder vel politianmeldt?

Jan - ud fra samme betragtning kan man så også konkluderer at kun relativt få danskere bryder færdselsloven ved fx at køre forstærkt, for hvis mange kørte for stærkt ville de ud fra din logik alle samme få få fartbøder! Men det ved du jo lige så godt som jeg ikke passer. Om folk pågribes når de gør noget ulovligt afhænger i væsentlig grad af hvor omfattende, grundigt og hyppigt de tjekkes af myndighederne. For at vende tilbage til mit eksempel ovenfor, så ved jeg at en stor del af mine "medtraffikanter" overskrider hastighedsgrænsen - ofte endda betydeligt - på den rute jeg kører på vej til arbejde, men jeg har kun oplevet at der har været fartkontrol på strækningen en gang i løbet af de sidste 10 år.

Desuden syntes jeg det er flot at du sådan uden videre affærdiger Glen's påstand, taget i betragtning at han angiver at det er noget han ved - ikke noget han bare har hørt, eller læst om. Men du vil måske på samme måde afvise min påstand herover med at jeg jo ikke kan dokumenterer at folk faktisk kører for stærkt, selv om det jo er noget jeg observere dagligt?

 • 1
 • 1

Hvordan kan Dan J være "overrasket", "chokeret", og hvad der ellers løber ham i munden af flovsere? Kendte han blot en smule til sit job, så ville han vide, at brugen af ulovlig medicin, er business as usual. I de over halvtreds år, hvor jeg har fulgt dansk landbrug meget tæt (som nabo og som ansat i slagteribranchen), har der været utallige tilfælde som dette, så hvad er der at blive overrasket over? Intet! Som bekendt ikke andet nyt, end det, der er glemt.

Jeg bliver først overrasket, den dag, hvor der ikke er mere ulovlig medicin at finde, men det bliver næppe i min levetid.

At landbruget tager afstand fra brug af ulovlig medicin, giver jeg intet for. Landbruget siger så meget, når det er opportunt, men går så hjem og gør det modsatte. Engang var man - dvs. Peter Gæmælke - imod EU's landbrugs-støtteordninger. Da det så begyndte at rykke tættere på, hvor en afvikling skulle drøftes, så blev landbruget meget tavse.

Dele af landbruget kendetegnes ved et utroligt hykleri. Sidst dette blev demonstreret var i forb. m. Lars Løkkes seneste bilagssag, hvor den ene Venstrebonde uimodsagt fortalte gentlemen of the press, at i Venstre der påtog de sig skam et ansvar for det fælles, og at de havde følelse for folk omkring sig. De var respekterede rundt om pga. deres arbejde, og deres viden. Flere af Venstre-bønderne pointerede: vi beder aldrig andre om hjælp, og vi svare enhver sit. (Så må det godt grines). Hvad de respekterede Venstre-bønder ikke fortalte, var, at de har en gæld på 360 mia kr., at de ikke kunne drømme om at undvære EU-støtten, og skiftende regeringers grænseløse favoriseringer af landbruget, fx. langvarig beskyttelse af MRSA-besætninger. Og deres følelser for folk omkring sig - tjah! Spørg de underbetalte østarbejdere, og den sorte arbejdskraft fra Rumænien. Den slags har den chokerede Dan J. ikke tid til at tage sig af.

 • 4
 • 1

Men jeg oplever lidt det samme hos folk, der holder hest: Hvordan kan vi sprøjte marken af? Og svaret er: Gå i foderstoffen... Og ellers importerer man selv.

Det er sørgeligt!

Der er altså andre måder at bekæmpe ukrudt på, der kræver knofedt, men ikke nødvendigvis omlægning (pløje harve og så), ukrudt kan bekæmpes mekanisk. Ved slåning fx.

Og ved grise: Så kunne man måske overveje, og smågrisene ikke kunne få en uge eller to mere ved mor, evt langsommere foderskifte.

Hvis mine katte skifter foder for hurtigt, vil der ske dette: Nogen kaster op- og nogen vil få diarré, begge dele er ganske ubehagelige (for dyrene) at opleve (og ego, der skal gøre rent).

Man har vel dybest set ikke dyr fordi, de skal producere mest på en lidelsesvoldende måde? Har man?

Mvh Tine- dyr er dyr- og de fortjener et godt liv! Det er os med den store hjerne, der bestemmer.

 • 1
 • 2

Ligesom cykelrytterne altid har været rene, ligeså landmændene! Landbruget bruger naturligvis hverken lovlige eller ulovlige antibiotika. Den resistens der er udviklet må skyldes at for mange byboere besøger svinestaldene!

 • 2
 • 0

Desuden syntes jeg det er flot at du sådan uden videre affærdiger Glen's påstand, taget i betragtning at han angiver at det er noget han ved - ikke noget han bare har hørt, eller læst om.

Nu tages der en del stikprøver fra slagterierne, hvor der jo er fundet denne ene producent. Konsekvenserne er ret så kontante, så derfor kan det ikke sammenlignes med at køre for stærkt. Det er et helt andet niveau fødevarekontrollen opererer efter. Jeg kender ikke Glen's kilder, men jeg er selv landmand og jeg kender kun lovlydige bønder. De landmænd der bryder loven er først og fremmest usolidariske. .

 • 0
 • 2

Nu tages der en del stikprøver fra slagterierne, hvor der jo er fundet denne ene producent.

man finder vel kun det man leder efter. Har set svineproduktion på tæt hold - og selv om jeg æææææælsker bacon, har jeg mine klare favoritter nu!

Et er dansk landbrugs økonomiske incitamenter til ulovligheder - strengt taget tvivler jeg på landmænd har større hang til at begå noget sådanne end fx den almindelige lønmodtager. Problemet er hvis gevinsten er stor og kontrollen svag.

Noget andet er hele junglen af tilskud: En god del slagtesvin ender i udlandet som følge af andre støtteordninger og praksis.

For ikke at nævne gældsætningen af erhvervet: Nogen her, som har undersøgt hvad der kan trækkes ud ved salg af jord ifm. generationsskifte? I sidste ende er der kun forbrugerne og skatteydere til at finansiere den omfordeling - jeg er desværre ikke barn af jordejere ;-)

Har et par gamle klassekammerater som endte som gartnere: Ud over spændende papkasser købt via ebay var deres værste oplevelser at tømme blomstervogne fra sydeuropa - indtil de begyndte at anvende maske.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten