Minister om straftold på Kina-solceller: »Jeg kan ikke spå«

»Vi må vente og se, hvad EU-Kommissionen konkluderer.«

Det er klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaards (R) første og umiddelbart eneste reaktion oven på EU's beslutning om at toldregistrere al europæisk import af kinesiske solceller.

Det sker som følge af, at kommissionen er i gang med at opklare, om kinesisk statsstøtte til solceller undergraver det europæiske marked. Med registreringen kan EU pålægge straftold med tilbagevirkende kraft.

Alle solcelleprodukter fra Kina, der endnu ikke er i dansk havn, bliver ramt af ekstra afgifter i tilfælde af en endelig vedtagelse om straftold.

Læs også: EU varsler faretruende straftold på kinesiske solceller

Med et i forvejen svækket marked for solceller herhjemme forventer solcellebranchen en dyster fremtid, fordi de europæiske priser forventes at stige som følge af en eventuel told.

Det får dog ikke Martin Lidegaard til at fare i flint. Han vil se tolden, før der skal tages stilling til, hvad det betyder for det danske solcellemarked:

»Nu skal kommissionen først lave en undersøgelse, og den er først endeligt færdig engang senere i år. Den skal jo have en meget velunderbygget mistanke (om at kinesiske solcelleproducenter prisdumper deres produkter med hjælp fra den kinesiske stat, red.), før vi kan reagere på noget. Så lad os lige slå koldt vand i blodet og se, hvad undersøgelsen kommer til at vise.«

Men kan beslutningen om at registrere alle produkter netop ikke ses som et tegn på, at tolden rent faktisk kommer?

»Det skal ses som et tegn på, at EU undersøger sagen meget grundigt, og det skal vi som udgangspunkt være glade for. Man er selvfølgelig nødt til at registrere produkterne, når man laver en sådan undersøgelse. Det synes jeg ikke, at der er noget nyt eller overraskende i.«

Følger sagen tæt

Beslutningen om registrering har fået det til at løbe den danske solcellebranche koldt ned ad ryggen. Det er danske forhandlere, der skal betale regningen, og Solcelleforeningen tolker registreringen som et sikkert tegn på, at tolden kommer.

Foreningen har pointeret, at politikerne bag solcelleaftalen fra sidste år ikke tog hensyn til en EU-straftold, da de blev enige om de økonomiske vilkår for solceller.

Afregningsprisen på strøm fra sol solgt til elnettet falder år fra år. En af begrundelserne for det var, at ministeren fortsat forventede et prisfald på solcelleanlæg, lyder kritikken.

Dengang sagde ministeren til Ingeniøren:

»Ingen af os kan vide præcist, hvordan det her marked udvikler sig. Vores forventninger er ikke, at priserne stiger. Hvis det sker, har vi selvfølgelig en anden situation. Men lige nu har vi nogle gode priser, og de billige anlæg, man kan købe i øjeblikket, er tyske og ikke kinesiske,« udtalte Martin Lidegaard.

Læs også: Solcelleordning sætter stopper for solforbrug om natten

I tilfælde af at tolden rent faktisk kommer, rykker det så ikke ved forudsætningerne for den aftale, I lavede med Folketingets partier om støtte til solceller?

»Det vil vise sig. Samtidig forventer kineserne ifølge andre rygter et 20 procents fald i priserne på solceller i år, så det kan ende mange steder. Der er ikke andet at sige, end at vi i forligskredsen har aftalt at følge udviklingen meget nøje, og det vil vi gøre. Men der ikke noget, der er ændret endnu. Det er for tidligt at begynde at gætte på, hvad undersøgelsen vil vise, og hvordan markedet vil udvikle sig.«

Du har til dette medie udtalt, at vi har en anden situation i tilfælde af, at tolden kommer…

»Der er mange faktorer, der spiller ind. Prisudviklingen i al almindelighed kombineret med, om EU kommer frem til, at der er en sag, om der skal indføres en told og i givet fald hvornår. Så jeg kan ikke begynde at gætte på, hvor vi står. Det mest præcise, jeg kan sige, er, at vi ikke kan spå om fremtiden, og at vi følger sagen tæt.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten