Minister om screening for MRSA i svinestalde: Nej, nej og atter nej

Norge gør det, og en arbejdsgruppe under Fødevare- og Sundhedsministeriet har anbefalet Danmark at gøre det. Alligevel har flere fødevareministre, senest Dan Jørgensen (S), afvist at gøre det. Og det gentager han nu i et svar til Trine Mach (SF), nemlig at screening efter MRSA i danske svinestalde.

Trine Mach har ellers bedt om svar på, hvordan ministeren vil skabe overblik over omfanget af MRSA udbredelsen, når man ikke følger anbefalingerne fra arbejdsgruppen, men ifølge Dan Jørgensen, så er Fødevarestyrelsen overbevist om, at de nuværende stikprøver er tilstrækkelige til at skabe overblik.

En af danmarks førende eksperter i resistente bakterier Yvonne Agersø, der er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttets afdeling for epidemiologi og genomisk mikrobiologi, har ellers tidligere udtalt, at vi var sluppet for den voldsomme spredning af smitten, der nu har ført til fire dødsfald, hvis Danmark havde gjort som Norge og bekæmpet svine-MRSA ude i staldene.

Læs også: Forskere: Ministerens tøven gør flere danskere syge af svinebakterie

Den norske fødevarestyrelse har besluttet at screene samtlige norske svinefarme for at finde frem til smittede besætninger. Ved at kende omfanget af bakteriens udbredelse kan de overvåge de smittefri besætninger og forhindre, at smittede smågrise bliver solgt videre og smitter andre svinefarme.

En screening af svinestalde vil dog være en alt for dyr og resultatløs ordning, mener ministeren.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Dan Jørgensen bør straks omdøbe sit ministerium til 'Landbrugsministeriet', for det er åbenbart interesseorganisationen 'Landbrug og Fødevarer' der bestemmer i ministeriet og deraf hvad ministeren skal mene i de enkelte sager.

Ministeren er efterhånden så meget i lommen på landbruget, at han kun er fokuseret på landbruges 'konkurrenceevne', og han glemmer derfor de belastninger landbruget påføre det øvrige samfund med resistente bakterier samt den generelle miljøbelastning fra gylle og sprøjtemidler.

Dan Jørgensen - en meget klog mand, ihvertfald meget klogere end eksperterne ved DTU - beskæmmende !!

 • 7
 • 3

Fortsætter med ministerens samtykke! Dan Jørgensen er for længst banket på plads. Han havde heller ikke "hår på brystet"! Findes der overhovedet nogen i kongeriget Danmark, der kan lægge arm med landbruget???

 • 5
 • 2

Desværre for landbruget kan forbrugerne! De er ikke tilfreds med ministeren, og når han ikke vil gøre noget ved svineriet, vil forbrug af industrielt fremstillet svinekød fortsætte med at falde.

Med en konventionel svineindustri der kategorisk afviser forbrugerønsker er der gode tider i udsigt for økologiske svinefarme, den tak skal ministeren og den konventionelle svineindustri have. At faldende forbrug samtidig gavner befolkningens sundhed er en velkommen sidegevinst.

 • 0
 • 2

Screening af de par stalde koster INTET i forhold til prisen på det beredskab som sundhedsvæsenet har været tvunget til at iværksætte. Samtlige patienter screenes i disse dage for MSRA med spørgsmål og prøvetagning fra personer, der har været i risiko-situationer. https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed/sm...

Hvordan kan man kalde en afdækning af smittede besætninger for "resultatløs"? Smitten skal da netop findes og bekæmpes ved kilden! At finde hvor smitten kan stamme fra, er nødvendigt for at forstå smittevejene.

Jeg har mistet al respekt for "Bylde-Dan" Jørgensen.

 • 8
 • 2

Dan Jørgensen's svar minder mig lidt om Britta Schall Holberg's afvisning af screening af donor blod for HIV smitte. Med 4 dodsfald og en udsigt til eksport boykot vil jeg mene det var paa tide at bekaempe smitten ved kilden, dvs ude i stalden.

 • 3
 • 2

der er så lige den forskel at HIV infektion dengang betød at folk døde i hobetal - midt i 90'ern døde over 200 pr år i DK og man havde ikke nogen reel behandlingsmulighed som man da heldigvis har fået senere - dog desværre stadig stort set forbeholdt de rige lande.

Det forholder sig anderledes med MRSA cc398 hvilket man kan læse på nedenstående links hvis man vil bruge lidt tid på det. Der er statistiske opgørelser, faglige udredninger og vejledninger

DANMAP http://www.danmap.org/Downloads/Reports.aspx

Fødevarestyrelsen http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/...

Statens Seruminstitut http://www.ssi.dk/Aktuelt/Nyheder/2014/201...

Sundhedsstyrelsen http://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed/smi...

Etisk Råd, arbejdspapir http://www.etiskraad.dk/Projekter/Antibiot...

 • 1
 • 2

Dan Jørgensen havde heller ikke hår nok på brystet til at tage fat om nældens (svineindustriens) rod. Han holdt ellers mange fine skåltaler, iden han tiltrådte, men Axelborg fik ham hurtigt banket på plads. Det er for svagt, Dan Jørgensen. Jeg stemte faktisk på dig ved det forudgående EU valg. Iøvrigt tror jeg, at en fin politisk karriere slutter ved næste valg. Havde du haft "karse på køleren", lå der ellers mange muligheder til dig, og du kunne være blevet kendt som den minister, der gjorde en forskel i forhold til vores syge landbrugsindustri. Den har du forpasset, men mon ikke der ligger et eller godt kødben ovre i Landbrug og fødevarer. De har jo før hyret tidligere ministre.

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten