Minister om ny solcelle-strategi: Alle størrelser skal være med
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minister om ny solcelle-strategi: Alle størrelser skal være med

Efter en uge med vilde rygter om afskaffelse af solcellestøtten 'overnight', masser af skriverier i pressen og pres fra solcelleaktører og politikere har klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) nu meldt sine synspunkter ud forud for forhandlingerne om en ny støtteordning for solcelleanlæg.

Udmeldingen er opdelt i syv punkter - se nederst - og ét af dem handler netop om den fremtidige størrelse af anlægget:

»Jeg vil foreslå, at vi helt dropper grænsen for, hvor store anlæggene kan være i fremtiden,« skriver Martin Lidegaard.

Netop det fortolker klimamedarbejder Martin Risum Bøndergaard fra Det Økologiske Råd som et klart signal om, at ministeren opererer med at afskaffe nettomålerordningen:

»Størrelsesgrænsen er jo kun relevant i forhold til nettomålerordningen, så det mest sandsynlige er desværre, at ministeren påtænker at sløjfe denne ordning,« siger han.

»Alternativt kunne man forstå det sådan, at nettomålerordningen skulle udvides til at gælde alle størrelser solcelleanlæg, men det er næppe sandsynligt,« sigter Martin Risum Bøndergaard.

Af papiret fremgår det samtidig, at ministeren har inviteret aktører med interesse i solcellespørgsmålet til et møde den 10. oktober, og at han regner med at indkalde til forhandlinger med energiforligspartierne kort efter efterårsferien.

»Vi er rigtig glade for, at aktørerne nu kan komme til orde med deres synspunkter på de forskellige støtteordninger,« siger Martin Risum Bøndergaard.

Det Økologiske Råd mener principielt at både nettomålerordningen og feed-in-tariffer kan fungere, men vurderer, at det vil være svært at finde penge til en sådan ordning over elregningens PSO-midler, som der er stort politisk fokus på.

Af papiret fremgår det også, at klima- energi- og bygningsministeren tror på mere end en fordobling af den samlede solenergiproduktion i 2020. At han vil sørge for, at borgerne fortsat synes, at det er attraktivt at investere i solceller. At nettomåler-ordningen 'langtfra er perfekt', og at en ny ordning skal tilgodese dem, der timer deres elforbrug med solcelleanlæggets produktion.

Endelig mener ministeren, at der skal være lige vilkår, uanset hvem der ejer anlæggene, og han anbefaler, at man i områder uden fjernvarme erstatter oliefyr med solceller, kombineret med en varmepumpe.

Omkring økonomien siger han, at der skal være et passende tilskud fra staten, og at der kommer en tilpasning af støtteniveauet, men at investeringen i anlægget skal være 'tjent hjem inden for en overskuelig årrække'. Og så skriver hen endelig:

»Vi trækker ikke tæpper væk under folk, der allerede har investeret i solceller. De skal kunne afskrive deres investeringer.«

Det Økologiske Råd kalder ministerens udmelding om 'mere end en fordobling af solcellestrømproduktionen i 2020' - hvilket vil sige i alt 400 MW - for alt for uambitiøst i forhold til de beregninger, som flere forskere har fremlagt for den optimale mængde solcellekapacitet.

»Det er helt utilstrækkeligt. når energisystemet har behov for en årlig udbygning med 150-200 MW frem til 2020,« siger Martin Risum Bøndergaard.

Ministerpapir Om Solcelle-strategi
[scribd:109078113]

"- en ny ordning skal tilgodese dem, der timer deres elforbrug med solcelleanlæggets produktion".

Tør man tolke det derhen at hele installationen derefter vil blive behandlet som det den er, nemlig én teknisk/økonomisk enhed, som til enhver tid KØBER den el, den HENTER fra nettet, og SÆLGER den el, den SENDER UD på nettet? Dvs. BEHOLDER den el, der medgår til samtidigt forbrug?
Så vil vi nemlig have taget et afgørende skridt ind i en fremtid, hvor der kan udvikles og investeres på basis af realøkonomi og -teknik!

  • 0
  • 0

Håber at Ingeniøren vil få mulighed for at få en med til mødet .... så at vi kan læse om de fremlagte forslag.

Ikke at det nødvendigvis bliver lovgivning ....

Vi må se hvad ministeren kommer frem med.

  • 0
  • 0

Gad vide hvordan ministeren selv syntes at punkt 5 og 7 harmonerer !

Det bliver ikke helt nemt at afpasse varmepumpens forbrug med solcellernes produktion.

mvh Thomas

  • 0
  • 0