Minister om kritik af dansk atomdepot: I har misforstået det

Der var hårde ord med på vejen fra både tyske, polske og svenske myndigheder, da de danske planer for håndtering af atomskrald blev lagt frem til høring. De danske planer er ‘uansvarlige med fare for en menneskelig og miljømæssig katastrofe’, lød det blandt andet i det tyske høringsvar, der blev offentliggjort tidligere på måneden.

Læs også: Nabolande: Dansk plan for atomaffald er uansvarlig

Nu imødegår sundhedsminister Nick Hækkerup (S) igen på kritikken i et svar til Venstres Erling Bonnesen. Ministeren understreger, at samtlige kritikpunkter vil blive adresseret i en redegørelse.

»Jeg vil dog bemærke i forhold til de udenlandske høringssvar, at de danske eksperter, der er involveret i arbejdet, ikke i udgangspunkt er enige med en række af de udenlandske eksperter, hvis kritik i et vist omfang vurderes at hvile på mangelfuld viden dels om det danske projekt, dels om de geologiske forhold,« lyder det i ministersvaret.

Folketinget har udpenslet tre spor – slutdepot, mellemlager eller eksport – som skal undersøges, før politikerne tager en beslutning om fremtiden for det danske atomskrot. Muligheden for at eksportere affaldet til udlandet, som lige nu bliver undersøgt af Udenrigsministeriet, kan eventuelt kombineres med et af de andre spor.

Udenlandske eksperter misforstår status på danske depotplaner

I den internationale kritik efterlyser eksperterne flere og mere grundige miljøundersøgelser. Polen, der er særlig bekymret for muligheden for et slutdepot på Bornholm, vil for eksempel have beviser for, at man kan beskytte grundvandet mod udsivning gennem revner i klippeøens undergrund. Men den form for kritik tyder ifølge ministeren på, at udlandet ser planerne som langt mere fremskredne, end de er.

»Den gennemførte miljøvurdering vil langtfra kunne være grundlag for at beslutte at anlægge et konkret slutdepot,« lyder det i svaret.

Hvis de danske politikere enes om at begrave atomaffaldet i et slutdepot under den danske muld, så sker det ikke med det samme. Først skal geologer, biologer og andre eksperter lave et utal af undersøgelser for at være sikre på, at depotet ikke er til fare for hverken mennesker eller natur, forsikrer Nick Hækkerup.

Politikere på stribe er siden den internationale kritik blevet overbevist om, at løsningen med et slutdepot ikke er forsvarlig. I stedet hælder flere af partierne til et mellemlager til de 5.000-10.000 m3 atomaffald, der lige nu opbevares på Risø. Et mellemlager skal opbevare det farlige affald forsvarligt i op til 100 år og i mellemtiden håber eksperterne, at vi har opfundet nye teknologiske løsninger på problemet.

Læs også: Politikere hælder til mellemlager til dansk atomskrot

Efter planen skal Nick Hækkerup i de kommende uger indkalde til at møde med Folketingets partier for at diskutere status på de tre spor. Ministeriet afventer dog to rapporter – blandt andet en miljøvurdering fra Rambøll – før ministeren har en dato og et klokkeslet for mødet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tåbeligt at overlade den afgørelse til politikere, deres hidtidige håndtering af lignende sager, lader meget at ønske tilbage. Sådanne afgørelse burde ikke overlades til dem.

 • 1
 • 2

Torben Aagesen - det må vel være sådan, at det er politikere - der tager den endelige afgørelse, baseret på den mest tilgængelige / optimale viden og rådgivning. Politikerne repræsenterer befolkningen / demokratiet, og hvis ikke de skulle tage den endelige beslutning - hvem så? Vi har jo ikke anarki.

 • 2
 • 0

Bortset fra ca. 200 kg halvbrugt brændsel, som blev udtaget af DR3, så er det øvrige "affald" så harmløst, at det blot skal stå, hvor det står i en årrække, - så kan det deponeres næsten hvorsomhelst. Og de nævnte 200 kg burde vi forlængst have fundet et land, der vil tage. Så vil det også være et meget lille problem. Der er problemer, der bliver større og større, jo længere tid, man taler om det.

 • 2
 • 1

Kernekraften blev stoppet herhjemme, tilhængerne accepterede ikke komme til anvende dette legetøj. Og med alle de huller i jorden efter udvindingen af Uran,i diverse lande, kunne man virkelig ikke få lov lægge en smule tilbage? Danske politikere er normalt ansvarsfrie, men bliver de også ansvarsfrie når det kommer til skaffe os af med de her radioaktive affaldsstoffer?

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten