Minister om biocover: Klimaeffekter ser ud til at være tvivlsomme

15. juni 2016 kl. 09:10
Minister om biocover: Klimaeffekter ser ud til at være tvivlsomme
Illustration: MI Grafik.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt erkender, at grundlaget for at bruge 185 mio. kroner på biocover var sparsomt, men er endnu ikke klar til at gå ud og forholde sig til en ny skyggepris.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) erkender nu, at datagrundlaget for den såkaldte biocover-teknologi og dens klimaeffekt er sparsomt, ligesom de påståede klimaeffekter ser ud til at være tvivlsomme.

»Det var måske lige en postgang for tidligt, da den tidligere regering foreslog at bruge 185 mio. kr. på biocovers som et virkemiddel. For de påståede klimaeffekter ser ud til at være tvivlsomme,« siger ministeren i en skriftlig kommentar til Ingeniørens artikler i sidste uge.

Læs også: Kritikere fik ret: Uprøvet klima-fiks tre gange dyrere end ventet

Her beskrev vi, hvordan biocoverteknologien - der omdanner metan fra lossepladsen til CO2 - ifølge nye beregninger ser ud til at blive næsten tre gange så dyr som antaget pr. ton CO2, den reducerer. Og at regeringen dermed ikke kan regne med at få den forventede klimagevinst ud af bevillingen på 185 mio. kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Politikere gav 185 mio. kr. til usikkert klimaprojekt

Beregninger kun teoretiske

Ministeren vil dog ikke forholde sig til den konkrete, højere pris for teknologien – og dermed om regeringen måske skal ud og betale for ekstra klimavirkemidler:

»Det er for tidligt at sige, om det nu også bliver dyrere pr. ton CO2, end vi oprindeligt beregnede,« siger han og henviser til, at alle beregninger indtil nu bygger på et teoretisk grundlag, fordi datagrundlaget er sparsomt.

»Når de første projekter er løbet i gang, vil vi have et faktisk grundlag at vurdere virkemidlet på, «påpeger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Artiklerne redegjorde også for, at de 185 mio. kroner – som blev bevilget til Biocover i 2014 – er bevilget på et temmelig usikkert grundlag, som kritikere stillede sig meget tvivlende overfor.

Læs også: Fagfolk: Kæmpe-satsning på overdækkede lossepladser er hul i hovedet

Styr på pengene

Ingen ved nemlig, hvorvidt der rent faktisk er den forudsatte metangas til stede i de gamle deponier - eller hvad prisen for anlæggene bliver.

Lars Christian Lilleholt siger hertil, at ordningen er indrettet, så man hele tiden har styr på udviklingen:

Læs også: Låg på lossepladser erstatter brændeskatten

»Vi risikerer altså ikke, at vi pludselig har brugt 185 mio. kr. uden at have styr på, hvad vi har fået for det. De enkelte projekter bliver vurderet på deres konkrete reduktionsomkostning, før der bevilges penge,« forklarer han.

Der bliver desuden løbende fulgt op på både effektiviteten og prisen i de projekter, der bevilges penge til.

Tilskudsordningen til biocoverprojekter på landets lossepladser og deponier åbner for ansøgninger den 22 juni.

Ansøgninger fra anlæg, der udnytter metangassen i lossepladsen til energiproduktion, kan ikke komme i betragtning.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger