Minister: Ny energikommission er lige på trapperne
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minister: Ny energikommission er lige på trapperne

Nu ser det ud til, at en længe ventet energikommission - der skal udstikke retningen for den danske energipolitik efter år 2020 - bliver nedsat inden for de næste uger.

Læs også: Analyse: Om fem år er 84 procent af danskernes strøm og varme grøn

Det skriver netmediet Energiwatch på baggrund af et interview med energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

»Vi skal i gang med at tage stilling til energipolitikken fra 2020 og frem mod 2030, hvor det bliver mit mål, at der kommer mere fokus på omkostningerne,« siger Lars Chr. Lilleholt til Energiwatch og tilføjer, at kommissoriet for kommissionen vil være klar 'inden for en måned' - uden dog at komme med yderligere oplysninger om arbejdet.

En del af regeringsgrundlaget

Ideen om en energikommissionen lancerede Lilleholt allerede sidste år i valgkampen som Venstres energipolitiske ordfører. Efterfølgende blev kommissionen en del af Venstre-regeringens regeringsgrundlag.

Læs også: Regeringen: Ny energikommission skal gøre grøn omstilling billigere

Oprindelig skulle kommissionen dog have været nedsat allerede sidste efterår, fremgik det af et nyhedsbrev fra interesseorganisationen Dansk Energis i juli sidste år. Men siden da har arbejdet åbenbart trukket ud.

Dengang hed det også, at kommissionen skal forberede et oplæg til energipolitiske mål og virkemidler for perioden 2020-30, så sektoren kan bidrage med at indfri Danmarks internationale forpligtigelser på en billig og markedsbaseret måde.

Og ministeren sagde omkring sammensætningen af kommissionen:

»Jeg har en forestilling om, at også aktører på området med energiteknologisk viden samt folk med økonomiske briller skal deltage. Det skal være en bred kommission, hvor alle de forskellige interesser er med,« sagde Lars Christian Lilleholt dengang til Fagpressebureauet.

I forvejen findes et Klimaråd, der skal komme med anbefalinger til, hvordan vi bedst muligt når et mål om reduktion af CO2-udledningen med 40 pct. i 2020.

Læs også: Klimaråd: Ingen grund til nøl med den grønne omstilling

Dette mål er dog kun vedtaget af et smalt flertal med stemmer fra rød blok og Konservative.

Hvis jeg var enevældig konge i Danmark, så ville indføre følgende lov:

§1 Der fastsættes faste afgifter på emissioner fra producenterne (CO2, NOX, partikler…) – Laves aht. Miljø/klima. Gælder også for køb af strøm fra andre lande.
§2 Der forbrugsafregnes hvert sekund på markedsvilkår – for at sikre lysten til at skabe forsyningsikkerhed.
§3 Der fastsættes skattesatser per anvendt kWh strøm og varme - for forbrugere, og for forskellige typer virksomheder aht. generelle skatteindtægter.

Disse tiltag vil alene sikre: Ren energi + sikre vindmøllerne + forsyningsikkerhed + konkurrence-kraft hos virksomhederne + penge i statskassen + frem for alt: Enkelthed!

  • 3
  • 1