Minister: Ny energikommission er lige på trapperne

Nu ser det ud til, at en længe ventet energikommission - der skal udstikke retningen for den danske energipolitik efter år 2020 - bliver nedsat inden for de næste uger.

Læs også: Analyse: Om fem år er 84 procent af danskernes strøm og varme grøn

Det skriver netmediet Energiwatch på baggrund af et interview med energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

»Vi skal i gang med at tage stilling til energipolitikken fra 2020 og frem mod 2030, hvor det bliver mit mål, at der kommer mere fokus på omkostningerne,« siger Lars Chr. Lilleholt til Energiwatch og tilføjer, at kommissoriet for kommissionen vil være klar 'inden for en måned' - uden dog at komme med yderligere oplysninger om arbejdet.

En del af regeringsgrundlaget

Ideen om en energikommissionen lancerede Lilleholt allerede sidste år i valgkampen som Venstres energipolitiske ordfører. Efterfølgende blev kommissionen en del af Venstre-regeringens regeringsgrundlag.

Læs også: Regeringen: Ny energikommission skal gøre grøn omstilling billigere

Oprindelig skulle kommissionen dog have været nedsat allerede sidste efterår, fremgik det af et nyhedsbrev fra interesseorganisationen Dansk Energis i juli sidste år. Men siden da har arbejdet åbenbart trukket ud.

Dengang hed det også, at kommissionen skal forberede et oplæg til energipolitiske mål og virkemidler for perioden 2020-30, så sektoren kan bidrage med at indfri Danmarks internationale forpligtigelser på en billig og markedsbaseret måde.

Og ministeren sagde omkring sammensætningen af kommissionen:

»Jeg har en forestilling om, at også aktører på området med energiteknologisk viden samt folk med økonomiske briller skal deltage. Det skal være en bred kommission, hvor alle de forskellige interesser er med,« sagde Lars Christian Lilleholt dengang til Fagpressebureauet.

I forvejen findes et Klimaråd, der skal komme med anbefalinger til, hvordan vi bedst muligt når et mål om reduktion af CO2-udledningen med 40 pct. i 2020.

Læs også: Klimaråd: Ingen grund til nøl med den grønne omstilling

Dette mål er dog kun vedtaget af et smalt flertal med stemmer fra rød blok og Konservative.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis jeg var enevældig konge i Danmark, så ville indføre følgende lov:

§1 Der fastsættes faste afgifter på emissioner fra producenterne (CO2, NOX, partikler…) – Laves aht. Miljø/klima. Gælder også for køb af strøm fra andre lande. §2 Der forbrugsafregnes hvert sekund på markedsvilkår – for at sikre lysten til at skabe forsyningsikkerhed. §3 Der fastsættes skattesatser per anvendt kWh strøm og varme - for forbrugere, og for forskellige typer virksomheder aht. generelle skatteindtægter.

Disse tiltag vil alene sikre: Ren energi + sikre vindmøllerne + forsyningsikkerhed + konkurrence-kraft hos virksomhederne + penge i statskassen + frem for alt: Enkelthed!

 • 3
 • 1
 • tja tja...bum bum: 'Eksternaliteter' samt "Verden ifølge Ålternativet"! :)

Kære Hans Henrik hansen! Hvor ville det være rart, med nogle seriøse indlæg, med argumenter og underbyggende links, fra dig. Istedet for dine evindelige enormt trælse 'one liners'

 • 9
 • 4

Forresten, Hans Henrik! Er du ikke rar lige, at lægge en liste over, hvilke aviser det, i dine øjne, er OK at citere? - Det ér jo, en anelse svært, at finde nogen der ikke er borgerlige, hvorfor en kort liste ville være rar at have. - Langt, langt hovedparten af danske dagblade, er jo borgerlige, af politisk observans.

 • 4
 • 3

Er du ikke rar lige, at lægge en liste over, hvilke aviser det, i dine øjne, er OK at citere?

- hvorfor skulle jeg dog dét? Har jeg på nogen måde klandret mediet ('Altinget') - hvis politiske observans (om nogen?) iøvrigt er mig ubekendt?? Det er 'substansen' - her det vattede eksternalitets-argument - jeg har en anelse til bedste.

Til uddybning en lille smagsprøve på Ålternativets klima- og sikkerheds (mv.?)politik:

http://imgur.com/O4QVURl

Det bemærkes en passant, at kronikken stammer fra Weekendavisen! :)

 • 1
 • 4

Hej Karen Mange af os har leveret utroligt lange indlæg gennem tiderne.....og har brugt megen tid dertil...men har det hjulpet...næh! John er mesteren i "one liners".HHH er også god til det, men må siges at være modvægt til John. For en der ikke har fulgt os, John og jeg har diskuteret de sidste 15 år mindst, kan vore onlinere føles lidet oplysende og måske forstyrrende......hvilket bestemt også er meningen, når vore politiske modstandere lufter deres kæphæste. Fokus på omkostninger....betyder på dansk; færre udgifter for statskassen :)

 • 1
 • 4

Hood harnes fuel flaps :) Jeg har ikke opdaget at hun har glemt at tjekke de meget vigtige stavemåder :)

 • 1
 • 2

hvor det bliver mit mål, at der kommer mere fokus på omkostningerne,« siger Lars Chr. Lilleholt

Eller med andre ord. "Jeg evner kun utroligt kortsigtigt tænkning, og ved at der er goodwill fra vennerne i at støtte eksisterende virksomheder. Så til helvede med miljøet og at der kan skabes virksomheder inden for fremtidens energisektor ved at skabe et gunstigt miljø for fremtidens teknologi." Små mennesker, små tanker. Jeg tror aldrig, at jeg har set en dansk regering så konsekvent sammensat af småttænkende nulilteter, som den vi har pt.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten