Minister lukker omstridt tilskudsordning for hulmursisolering
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Minister lukker omstridt tilskudsordning for hulmursisolering

Energistyrelsens kontrol viste i marts fejl i 60 pct. (37 ud af 62) af de kontrollerede hulmursisoleringssager, der havde modtaget tilskud under energispareindsatsen. Illustration: Isover

Omfattende fejl og ringe kontrolmuligheder fører nu til, at det ikke mere er muligt at få de omstridte energisparetilskud til hulmursisolering.

Det har energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) besluttet efter samråd med energibranchen, hedder det i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer efter flere måneders kritik af og særkontrol med ordningen – og efter at ministeren 22. marts indførte et tre måneder langt midlertidigt stop for tilskud til hulmurisolering.

Læs også: Svindel og fejl stopper tilskud til hulmursisolering

»Jeg vil ikke acceptere, at der er så omfattende sjusk og fejl, måske endda direkte fusk, med en ordning, hvor der både gives tilskud, og som koster husejerne penge. Derfor lukker vi for tilskud for hulmursisolering, og derfor har regeringen også styrket den generelle kontrol med hele ordningen, så vi kan få nedbragt antallet af fejl,« siger energi-, forsynings- og klimaministeren i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at han fortsat gerne vil opfordre den enkelte husejer til at investere i energibesparelser, ligesom det fortsat er muligt at søge om tilskud til en række andre tiltag, der gavner såvel klimaet som pengepungen.

Snyd med isoleringen

Tilskud til netop hulmursisolering har været under kritisk behandling i DR, som har påvist flere tilfælde, hvor folk var blevet snydt til at betale for en isolering, der allerede var der.

En særkontrol foretaget af Energistyrelsen viste i marts fejl i 60 pct. (37 ud af 62) af de kontrollerede hulmursisoleringssager, der havde modtaget tilskud under energispareindsatsen.

Læs også: Minister femdobler kontrollen og sætter 115 millioner af til at finde fusk med energibesparelser

Der var bl.a. tale om fejl i dokumentationen, forkert opmåling af det isolerede areal samt utilfredsstillende kvalitet i arbejdet.

Selvom ordningen nu altså stoppes helt, så undersøger Energistyrelsen fortsat de sager, hvor der er blevet fundet fejl under særkontrollen af hulmursisolering.

Det sker for at afdække, om der skal korrigeres i de indberettede besparelser, og om der er nogle sager, hvor man må skride til politianmeldelse.

Læs også: Varmepumper og solvarmeanlæg sikres støtte i femårig energispareaftale

Arbejdet forventes at være afsluttet med udgangen af juni måned.

Tvungen kvalitetskontrol

Energistyrelsen har desuden pålagt samtlige energiselskaber at foretage en intern kvalitetskontrol af indberetningerne i samtlige hulmursisoleringssager, som er indberettet i 2016, med henblik på at afdække antallet af sager, hvor besparelsen er indberettet forkert. samt foretage en korrektion af indberetningen.

I april blev der tilført 115 mio. kroner frem mod 2021 til den generelle kontrol med hele energispareindsatsen.

Pengene går til op til 20 nye ansatte i Energistyrelsen og Energitilsynet, der bl.a. skal foretage stikprøvekontroller og gennemgå bilag for at komme problemerne til livs.

Læs også: Minister inviterer til krisemøde om energispareordning

Målet er en del af en frivillig aftale mellem energi-, forsynings- og klimaministeren og net- og distributionsselskaber inden for el, fjernvarme, olie og naturgas.

Energispareaftalen forpligtiger energiselskaberne til at finde besparelser på 10,1 PJ årligt, hvilket svarer til det årlige energiforbrug i ca. 110.000 gennemsnitlige danske parcelhuse.

Udgifterne til energispareindsatsen betaler forbrugerne over energiregningen. Der er et politisk fastsat et loft for udgifterne på 1,5 mia. kr. årligt.

Læs også: BAGGRUND: Presset øges på omdiskuteret energispareordning

Hvert år gennemføres der over 100.000 enkelte sager, som får støtte fra energispareindsatsen. Det kan f.eks. være udskiftninger af vinduer, isolering af loft og varmerør og skift af radiatorventiler.

Der foreligger ingen tal for, hvor mange hulmursisoleringer, ordningen alt i alt har givet tilskud til.

Hvor svært kan det dog være at konstatere, hvor meget materiale der er blevet blæst ind i muren.
Antal borede huller og hvor mange liter materiale, der er indblæst, giver da mulighed for en at beregne efterisoleringens omfang og dermed generere en relevant pris incl. arbejdsløn og moms.

  • 0
  • 3

Det handler nok ikke om hvor vanskeligt det er at foretage, men snarere (desværre) om hvor let det er at snyde med. Altså for de firmaer der foretager det rent praktiske.

  • 3
  • 1